ANGELOS TZORTZINIS Afp
‘TRAŽIMO UBOJICU‘

Grčka na nogama: Doznali smo što prijeti uhićenim Hrvatima nakon kaosa u Ateni, reagirao i državni vrh

Onaj ili oni optuženi za ubojstvo mogli bi dugo odležati, a dijelu ostalih prijeti deportacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 16:08

Iako je policija jako kasnila na poprište nereda ispred OPAP Arene i nije spriječila teške nerede koji su završili najgorim zločinom, ubojstvom navijača AEK-a, ipak je interventna uspjela uhititi 98 osoba, prema informaciji koju je dala. Od toga su 82 građana Hrvatske. Što će biti s njima? Svi su zadržani u pritvoru, a u četvrtak će izaći pred sud. Tada će im sudac odrediti blisku budućnost, prema neslužbenim izvorima svi ili velika većina bit će zadržani iza rešetaka mjesec dana u istražnom zatvoru.

Puno je okolnosti koje treba utvrditi, od toga tko je točno počinio ubojstvo Michalisa Katsourija, kao i kolika je čija krivnja od uhvaćenih.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

Tijekom utorka policija je neke od njih u automobilu odvezla na neko drugo mjesto, dvojicu po dvojicu, prava je bila konspiracija kamo, a jedan od službenik je dobacio:

- Tražimo ubojicu!

U Grčkoj su često svjedoci tučnjava i nereda navijača, ali ovo što se dogodilo u ponedjeljak jedno je od najgorih kriminalnih djela i cijela se države digla na noge. Zazivaju se teške kazne za počinitelje, koji nisu nogometni navijači nego nešto sasvim drugo jer u Atenu su došli zbog tučnjave, a ne na utakmicu. U AEK-u su žestoki, objavili su kako su Michalisa Katsourija usmrtili profesionalni ubojice, organizirani kriminalci, te traže najstrože sankcije. Slično je reagirala i tužiteljica Vrhovnog suda, najavili su da će biti posvećeni privođenju krivaca pravdi. Onaj ili oni koji će biti optuženi za ubojstvo mogli bi dugo odležati, a dio ostalih možda će ranije biti deportiran u Hrvatsku.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

Među Hrvatima u Ateni dosta je bilo razgovora o svemu što se zbilo, tako i čuđenja što je do ubojstva došlo nožem jer nož nije klasičan modus operandi BBB-a, oni će uzeti kamenje, palice, baciti baklje i nešto zapaliti, ali nož rijetko. Nesretni Katsouri je izboden više puta, pritom mu je prerezana arterija te je iskrvario. Na tlu je ostala golema lokva krvi, a Hitna pomoć nije ga uspjela spasiti. Još je jedan kritično, a u bolnici su zadržana četvorica, od toga jedan Hrvat.
Kako su s BBB bili i navijači Panathinaikosa iz skupine Gate 13, pitanje jest čije je točno djelo ubojstvo, no to nikoga od njih niti najmanje ne opravdava. Razlikuju se podaci koliko je bilo hrvatskih huligana, procjene su 100 do 120, a cijela napadačka skupina brojila je oko 200 ljudi.

Brnjac: Ovome nema mjesta na nogometnim stadionima!

O užasu u Grčkoj oglasila se i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja i huliganizma, te smo zgroženi izgredima koji su se dogodili u Ateni, a koji su završili smrtnim stradanjem. Ovakvom nasilnom ponašanju nema mjesta na nogometnim stadionima i vjerujemo kako će počinitelji biti brzo otkriveni. Ništa nije više zasjenilo uspjehe hrvatskog nogometa od huliganizma pojedinaca te pozivamo sve da nogomet bude mjesto fair-playa i pozitivne atmosfere, a ne sukoba, netolerancije i nasilništva. Ovim putem izražavamo iskrenu sućut obitelji preminule osobe u sinoćnjoj tragediji", poručili su iz Ministarstva.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u utorak da je nasilje između hrvatskih i grčkih navijača u Ateni u kojem je poginula jedna osoba "sjena na sve ono briljantno" ostvareno u hrvatskom sportu.

U sukobima između navijača zagrebačkog Dinama i AEK-a u noći na utorak nožem je izboden grčki navijač. Još šest osoba je ozlijeđeno u nasilju uoči prve utakmice trećeg kola kvalifikacija za grupnu fazu nogometne Lige prvaka koja se trebala održati u utorak navečer na stadionu AEK-a u predgrađu Atene.

Takvi izgredi i nasilničko ponašanje "nisu u duhu sporta. Ovo je sjena na sve ono briljantno što je u hrvatskom sportu ostvareno", rekao je Grlić Radman novinarima.

"Izrazio sam sućut i žaljenje zbog takvih izgreda i nasilničkog ponašanje koje je imalo nažalost za posljedicu da je jedna osoba smrtno stradala a druga, maloljetna nalazi se u kritičnom stanju", kazao je nakon susreta sa slovenskom kolegicom u Donjoj Bistrici, slovenskom mjestu koje je posjetio povodom nezapamćenih poplava.

Grčka policija uhitila je 98 osoba, uključujući 84 hrvatskih državljana. Budući da istraga još traje "ne možemo dobiti daljnje službene informacije od grčih vlasti", rekao je ministar, dodajući da je hrvatsko veleposlanstvo aktivno uključeno u cijeli slučaj.

Linker
01. srpanj 2024 17:30