Francesco Calzona

 MIGUEL RIOPA Afp
CIJENA VISOKIH OČEKIVANJA

Dom prvaka postao trenerski kolodvor: Tudor je očito ‘izbjegao metak‘, slovački izbornik dobio priliku života

Otkad je ‘čudotvorac‘ napustio klub, na Maradoni se stručnjaci izmjenjuju kao na traci
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. veljača 2024. 15:25

Otkad je "čudotvorac" Luciano Spalletti napustio Napoli da bi zasjeo na izborničku klupu Italije, na Maradoni se treneri izmjenjuju kao na traci. Predsjednik kluba Aurelion de Laurentiis, inače i filmski producent, ne želi prihvatiti da je njegovo umjetničko djelo iz prošle godine ipak kratkometražni uradak umjesto, kako se on nadao, višegodišnji serijal. Zato je otpustio još jednog režisera: Walter Mazzarri je bivši, zamijenio ga je Francesco Calzona, službeno treći trener Napolija u ovoj sezoni.

Mazzarri je izdržao 17 utakmica, njegov francuski prethodnik Rudi Garcia jednu manje, ostaje nam za vidjeti hoće li se 55-godišnjak pokazati "trećom srećom". Calzona je angažiran u večernjim satima ponedjeljka, potpisao je ugovor do kraja sezone i zadržao ulogu izbornika slovačke reprezentacije koju obavlja od srpnja 2022., te će ju voditi nadolazeći Euro. Usputno, na tu poziciju stigao je po prijedlogu nacionalne legende Mareka Hamšika, koji je trebao biti dio njegova stručnog stožera u Napoliju, no Talijani kažu da je posao propao "iz nekoliko razloga". Pišu i da je Mazzari saznao za smjenu nakon odrađenog treninga, bio je vidno ogorčen odlukom i odbio prokomentirati situaciju s novinarima. Stoga je objašnjenje ponudio uvijek razgovorljivi De Laurentiis.

- Uvijek je teško i bolno otpustit obiteljskog prijatelja i prijatelja kluba. No, moram uzeti u obzir želje navijača i samog Napolija. Oni uvijek žele nešto više, a to ćemo im pokušati dati s Calzonom. Radio je sa Sarrijem i Spallettijem i dobro poznaje 80 posto naših igrača. Pružimo mu podršku, imat će samo 24 sata pripreme za vrlo zahtjevnu utakmicu - kazao je predsjednik Napolija.

image

Francesco Calzona kao pomoćni trener Napolija 2016. godine

CARLO HERMANN Afp

Da razjasnimo, Calzona je od 2015. do 2018. bio pomoćnik Mauriziju Sarriju u Napoliju, potom i Lucianu Spallettiju sezone 2021./2022. U međuvremenu je bio pomoćni trener u Cagliariju, a prethodno je istu ulogu imao u Empoliju i talijanskim drugoligašima. Dakle, ne radi se o čovjeku frapantnih uspjeha, no evo mu životne prilike da zablista. Već danas čeka ga vatreno krštenje u osmini finala Lige prvaka, Napoli će na Maradoni ugostiti Barcelonu (21:00, prijenos na HRT2).

Dvoboj je to koji možemo okarakterizirati ne samo kao susret aktualnih prvaka svojih zemalja, već i velikih razočaranja u matičnim prvenstvima. Barca nije uspjela napraviti iskorak, zato će Xavi Hernandez sam sebe otpisati na koncu sezone, dok Napoli nakon trijumfalne godine proživljava noćnu moru na 9. mjestu talijanske ljestvice s punašna 33 boda zaostatka za vodećim Interom, što objašnjava zašto se stadion Maradona pretvorio u trenerski kolodvor.

Mogao se ukrcati i Igor Tudor, koji je u studenom bio vodeći kandidat za napuljsku klupu, ali odbio je potpisati ugovor samo do završetka sezone. Čini se da je to bila dobra odluka, Tudor je izbjegao metak, inače bi uvelike riskirao s nestrpljivim De Laurentiisom i bio podložan nemilim kritikama ususret visokih i očito nerealnih očekivanja, kao da mu onih zamjerki (i uglavnom nepotrebnih) u Marseilleu nije bilo dosta.

Vratimo se Calzoni, koji je uletio u vatru podno Vezuva ne bi li spasio što se spasiti može. Pobjedom u dvomeču s Barcelonom sigurno bi odmah kupio povjerenje navijača i sretna je vijest da na raspolaganju ima čitav sastav. Udarna igla Victor Osimhen trebao bi nastupiti prvi put od završetka Afričkog kupa nacija i premda je znatno skromniji (8 golova u svim natjecanjima) nego prošle sezone, bit će glavna prijetnja Kataloncima.

image

Victor Osimhen

Gaetano Di Rosa/imagebroker/profimedia

No, i Nigerijac će uskoro spakirati kofere. Talijanski mediji pišu da je Osimhena "izjela" loša napuljska sezona, navodno je već najavio klubu da na ljeto planira promijeniti destinaciju i pritom je Paris Saint-Germain najizglednija ruta, a kojom bi zamijenio Kyliana Mbappéa, navodno novog igrača Real Madrida. De Laurentiis se vjerojatno grize što ga nije prodao prošlog ljeta kada mu je cijena, u skladu s formom, bila znatno viša.

Ostaje nam za vidjeti hoće li i Calzona platiti cijenu visokih očekivanja, a već u debitantskom nastupu ima priliku ispisati povijest. Napoli, naime, nikada nije pobijedio Barcelonu u službenoj utakmici.

Linker
02. srpanj 2024 07:56