SERGEI GAPON Afp
NE MOŽE JEDNOSTAVNO

Što Hrvatskoj treba za prolaz u četvrtfinale? Evo svih kalkulacija uoči zadnjeg okupljanja

Zlatko Dalić okupit će Vatrene ponovno za mjesec dana, za okršaje sa Škotskom i Portugalom
Piše: SNObjavljeno: 15. listopad 2024. 23:18

Nikad nije moglo, a očito i dalje ne može biti jednostavno ništa kada su u pitanju Vatreni. Sve su naši reprezentativci imali u svojim rukama, no ni dva gola prednosti nisu im bili dovoljni za slavlje u Varšavi. Šteta! Već smo danas mogli osigurati ostanak u elitnoj skupini Lige nacija i plasman u četvrtfinale četvrtog izdanja Uefinog natjecanja. Kao i status nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iako bi, doduše, Vatreni trebali biti u toj skupini i na temelju Fifina renkinga.

Kako god, za sve to ćemo morati pričekati... i nadajmo se - dočekati.

Izbornik Zlatko Dalić okupit će Vatrene ponovno za mjesec dana, naše reprezentativce u tom terminu očekuju gostovanje kod Škotske (15. studenog) i okršaj s Portugalom (18. studenog) u Splitu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hrvatska može osvojiti skupinu

Premda Hrvatska nije pobijedila u Poljskoj, za Cristianom Ronaldom i društvom i dalje zaostajemo tri boda budući da su oni remizirali bez pogodaka u Škotskoj. To znači da će Hrvatska, ako pobijedi u obje utakmice, završiti na prvom mjestu u grupi, pri čemu će joj protiv Portugala trebati pobjeda s dva ili više pogodaka razlike, ako isti taj suparnik kod kuće pobijedi Poljsku.

Bod velik kao kuća

Koliko god iz sadašnje perspektive remi s Poljacima zvuči loše, izvučeni bod je jako važan i mogao bi se pokazati odlučnim. Ovakvim ishodom Hrvatska je ostala na tri boda prednosti nad Poljacima i osigurala bolji plasman u međusobnom omjeru u slučaju istog broja bodova. Dakle, Dalićevim izabranicima bit će dovoljan i bod u Glasgowu za prolaz, pod uvjetom da Poljska ne pobijedi Portugal. Pobjeda nas, jasno, šalje u četvrtfinale i prije posljednje utakmice u grupnoj fazi.

image
SERGEI GAPON Afp

Kako Hrvatska može završiti treća u skupini?

Iako gotovo sigurno imamo jedno od prva dva mjesta, četvrtfinale još uvijek nije sigurno. Poljska nas može prestići ako pobijedi u obje preostale utakmice, a Hrvatska ne osvoji više od tri boda, ili ako osvoji četiri, a Hrvatska izgubi dvoboje sa Škotskom i Portugalom. Treće mjesto u skupini značilo bi razigravanje za ostanak u elitnom razredu za iduće izdanje Lige nacija s nekom od drugoplasiranih momčadi iz skupina Lige B.

Raspored utakmice u skupini Vatrenih:

  • Škotska - Hrvatska, 15. studenog, Glasgow, 20.45
  • Portugal - Poljska, 15. studenog, Porto, 20.45
  • Hrvatska - Portugal, 18. studenog, Split, 20.45
  • Poljska - Škotska, 18. studenog, Varšava, 20.45

Linker
15. listopad 2024 23:30