DAMIR KRAJAC Cropix
NAJAVA DVOBOJA

Poraz baca Hrvatsku u živo blato, pobjeda znači najbolje otvaranje Lige nacija. Vatreni očajnički traže izlaz iz krize

Hrvatska večeras od 20.45 na Opus Areni igraju protiv Poljske
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2024. 15:20

Dosta je bilo priča i traženja zadovoljstva u malim stvarima, sad konačno treba dobiti utakmicu u protivnom bi se nastavak Lige nacija mogao pretvoriti u hod po trnju. To nije pritisak koji na Vatrene rade novinari i navijači, to je ozračje u taboru nacionalne vrste čiji lideri predvođeni Lukom Modrićem nisu alibi igrači koji bi kao nešto normalno prihvatili poraz. Navikli su na pobjede te čak i kad je nacionalna vrsta u tranziciji i traži identitet za akciju Amerika, njima je u glavi jedino rezultat. Publika je domaća, motiv je jasan i morao bi biti golem, protivnik je kvalitetan, ali pred Hrvatskom su padali osjetno moćniji pa je jedino pitanje - koliko kvalitetno Vatreni danas mogu odigrati, po pitanju energije, kompaktnosti, defenzivne koncentracije da ne primaju jeftine golove i ubojitosti.

Velika težina

Ako Luka Modrić spominje Final Four, a Zlatko Dalić četvrtfinale Lige nacija kao prvi natjecateljski cilj, ukoliko to mogu postići samo dvije najbolje momčadi u skupini te ujedno s time osigurati i mjesto nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Poljska je utakmica za bodove koji imaju veliku težinu. Momčad izbornika Michala Probierza dobila je Škotsku 3:2 te na drugo gostovanje stigla bez pritiska. Bijelo-crveni bi s tri boda u Opus Areni došli nadomak prolazu što bi Hrvatsku moglo baciti u živo blato. Doći u Varšavu i dekapitirati ih tamo, to bi u tom slučaju postao imperativ. Kako je prije toga i Škotska u Zagrebu, od koje također treba biti bolji, od gubitnika bi se naglo morali pretvoriti u strah i trepet.

Nošenje rizika

Čak 63 mjeseca Vatreni nisu slavili u gradu na Dravi koji je nekad bio čvrsto utočište, gdje su svi lomili zube. No, nakon 2:2 sa Slovačkom, te poraza od Austrije 3:0 i Turske 1:0, bilo bi vrijeme da se nakon više od pet godina sasiječe gradnja nove ružne tradicije.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hrvatska je u procjepu između želje za rezultatom i potrebe za izgradnjom nove ekipe te načina igre s kojim će najbolje moći iskoristiti sve kvalitete trenutačnog kadra. Izbornik je najavio kako će vjerojatno krenuti dalje portugalskom putem, još jednom ponuditi formaciju s trojicom stopera, ali ovaj put u ofenzivnijoj varijanti, možda 3-4-1-2. To nosi rizike dok se ne uštima, međutim neće ni kliknuti ako se ne prakticira. Valja nam se uzdati da je iskustvo s Da Luza bilo vrijedno i korisno, da će pojedine neurednosti biti ispravljene. To je raspored koji bolje ofenzivno funkcionira s dvojicom napadača, pogotovo ako u ekipi nemaš “avione”. Jedan od dvojca Bruno Petković - Ante Budimir ili čak obojica zacijelo će se naći u startnoj postavi.

Slabašne mušterije

Poljaci su prvi put stigli u Hrvatsku u potrazi za bodovima jer jedini službeni međusobni susret ove reprezentacije odigrale su u Austriji na Euru 2008. kad smo s B ekipom dobili 1:0 golom Ivana Klasnića. Radilo se o trećem kolu u skupini nakon naše dvije pobjede i osiguranog prolaza dalje.

Zna se da Vatreni od ozljede Ivana Perišića, a preciznije od polufinala prošle završnice Lige nacija i Nizozemske u Rotterdamu (4:2), nisu dobili niti jednu utakmicu za bodove protiv iole jačeg suparnika. Mušterije su bile samo Latvija i Armenija. Poraz u Lisabonu bio je četvrti u seriji od sedam susreta, zajedno s tri remija koji su svi redom također bili kao izguljene utakmice - Španjolska na jedanaesterce u finalu FF, Albanija i Italija. Hrvatska u utakmici s respektabilnijim rivalom ne zna za uspjeh petnaest mjeseci. Tome treba stati na kraj želi li ostati dio europske kreme. Ugled je i dalje visok, moglo se vidjeti u Lisabonu, ali treba ga čuvati. Poljska je dobra, no nije vrhunska, ima nekoliko odličnih igrača, ima trku i borbu, ali i slabosti koje je drže na limitiranim dosezima.

Najbolje otvaranje

Na Da Luzu smo vidjeli da kvaliteta postoji, međutim mogla bi biti bolje raspoređena, tamo gdje dobivamo nove potencijalne adute najbolje smo popunjeni, a pojedina su mjesta bila i ostala deficitarna. Bude li obrana još jednom u pojedinim fazama djelovala kao da je klizaljkama moglo bi biti ružno. Osnovno je da temelji, koje čine zadnji red i golman, budu pravi, ali i da im veza pomaže više nego što smo navikli gledati. Iz stabilnosti rodit će se i napad, pogotovo bude li napadači raspoloženi. Vatreni danas trebaju junaka, tko će se odazvati? Momčad nije kompletna, hendikepi su od obrane do napada gdje Andrej Kramarić danima ima temperaturu 39, ali oni koji će biti na terenu reći će i vrijedi li ustrajati na igri s trojicom stopera, za koju je u Lisabonu viđen potencijal, i čemu se možemo nadati u Ligi nacija u četvrtom ciklusu. Dosad smo u dva kola najviše imali jedan bod. Pobjeda bi značila najbolje otvaranje.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Linker
08. rujan 2024 15:20