RONALD GORSIC Cropix
ZA NAKLON

Napadač u Varšavi ulazi u hrvatski ‘Klub 100‘: Kovač mu je otvorio put, Dalić pretvorio u gol-mašinu Vatrenih

Doseg kao verifikacija ‘diplome karijere‘ Andreja Kramarića
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. listopad 2024. 15:47

Protiv Škota je pogodio mrežu suparnika 30. put u dresu reprezentacije. Protiv Poljaka će Andrej Kramarić, bude li igrao, ostvariti izvanredan doseg. Postat će 12. igrač u povijesti Vatrenih koji je ostvario 100 i više nastupa! U karijeri profesionalnih hrvatskih nogometaša to je kao simbolična verifikacija "diplome karijere". Dosegnuti troznamenkasti broj nastupa za reprezentaciju ne može svatko, a ukazuje to i krug 11 dosadašnjih aktera...

Da gledamo samo na njegove učinke u proteklih 15 godina karijere, ne bismo trebali nešto posebno naglašavati priču o doživljaju stotke. No, u slučaju Andreja Kramarića to ima specifičnu težinu. Danas je etabliran igrač, kojem statistika odaje 475 utakmica s izvanrednim skorom od 226 pogodaka plus 79 asistencija. No, na počecima profi-karijere život nogometaša velikog talenta nije baš bio lagan. Dijelom zbog razmirica oko statusa u Dinamu (ugovor), dijelom i zato što je u domaćoj nogometnoj i popratnoj javnosti u pravilu nogometaš koji ima manje dojmljive fizičke, a više tehničke stvari, pod teretom predrasuda. Gdje god i stručnih nepriznavanja svojih zabluda.

Debitirao je u Dinamu kod Krune Jurčića, ali Kramarićev iskorak počeo je u Lokomotivi. Tamo je stolovao Tomislav Ivković, koji ga je prepoznao po vrlinama i trudio se uklanjati mu mane. U 45 nastupa uzvratio mu je s 20 pogodaka i 9 asistencija. Lakše je nakon toga bilo i drugi put napustiti Maksimir te se uputiti u Rijeku, gdje je Matjaž Kek imao slične radove s Kramarićem, te ga doveo do razine 55 golova i 7 asistencija unutar tek 65 nastupa.

image
SRDJAN VRANCIC Cropix

Bilo je to svega, i hat-trickova, i priča o egoizmu pred golom, prevelikoj zaigranosti, ali možda je neka simbolika "okvira Kramarić" kad je u kup-dvoboju sa Zmajem postigao čak 8 golova! Nije stvar u suparniku, nego u činjenici da je tu pristupao kao da igra sa sebi ravnima i s velikom i neutaživom željom da trpa golove.

U Rijeci će, osim transfera u Premiership (Leicester), ostvariti i reprezentativni status. Na Drosini u Puli Niko Kovač mu je 4. rujna 2014., u rekonstrukciji Vatrenih iz neuspješnog Mundijala u Brazilu, otvorio put reprezentacije. Odigrao je dobro 90 minuta i asistirao za prvi od dva (2:0) Mandžukićeva gola.

U idućih deset godina Kramarić će prerasti u reprezentativnog senatora, koji je najučinkovitiji postao u eri Zlatka Dalića. I ne samo zato jer je bio zreliji igrač, koji se, doduše, često borio s vlastitim egoizmom u igri, nego zato što je izbornik imao veliko povjerenje u njegov nogomet. Ostvario je Kramarić i srebro u Rusiji, i broncu u Kataru, i srebro u Ligi nacija. Usporedno je, nakon neuspjele misije u Premiershipu, otišao u Hoffenheim, gdje je u devet godina postao jedan od najvažnijih igrača u povijesti kluba. Postigao je u 291 nastupu čak 136 pogodaka uz 58 asistencija! Da je mlađi, realno je, bio bi zanimljiv većim klubovima, pogotovo što je o njemu na najljepši način govorio jedan od najdužih mu trenera po stažu Julian Nagelsmann. U 127 nastupa s tim trenerom Kramarić je postigao 58 pogodaka uz 26 asistencija...

image
RANKO SUVAR Cropix

Igrač znanja i vica, sjajnog snalaženja između linija i driblinga u malom prostoru, ali i visokog postotka realizacije kad se ukažu prilike. I reprezentativac koji je posljednjih godinu-dvije u reprezentaciji sazrio do mjere da se praktično i ne priča o tipično napadačkom egoizmu, nego ističe njegove vrijednosti. Dobar pokazatelj da je zrelost stigla i u privatnom životu, odnosno da je možda upravo to, status supruga i roditelja, potaknulo te iskorake i u nogometu. Kako god, Andrej Kramarić postaje dio Kluba 100 reprezentacije i to najviše govori o njemu kao igraču. I šalje poruku svima koji osjećaju predrasude struke jer nisu "tarzani" da se pozicije mogu izboriti!

Linker
15. listopad 2024 15:47