TOM DUBRAVEC Cropix
DE FACTO

Istri je urugvajski trener u nasljeđe ostavio ono što i Vatrenima ide najbolje - igranje nogometa

Hrvatska neće nikad moći koncentrirati takvu snagu igrača da će biti nadmoćni tradicionalno jakim zemljama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. lipanj 2023. 10:34

Jedna od jako dobrih stvari nasljeđa Gonzala Garcije u HNL-u je afirmacija nogometne ideje. Na primjeru kluba koji ne pripada eliti velike četvorke, ali se pokušava izboriti za poziciju višeg srednjeg staleža Lige, trener rođen u Urugvaju, a nogometno obrazovan u Španjolskoj, promovirao je ideologiju nadigravanja. On je tu ideju gurao u prvoj sezoni, kada je bio deveti, a nastavio je i u drugom prvenstvu kada je ostvario Istrine rekorde i najbolji plasman, peto mjesto.

image

Gonzalo Garcia

GORAN SEBELIC Cropix

Koja je razlika između prvog i drugog izdanja Garcije i Istre? Prije svega u pojačavanju momčadi u drugoj sezoni, a onda i u uigranosti gro kadra iz prve sezone. Taj miks je doprinio berićetnijem skoru, ali i vrlo dopadljivoj igri sa svakim suparnikom. Što je još važno, takav nogomet je privukao više gledatelja na stadion i bitno poboljšao atmosferu na tribinama.

Garcia je dakle s Istrom, godinama devetoplasiranom momčadi lige, uvijek doživljavanom kao autsajder, napravio veliki iskorak i pokazao što se može s “igranjem nogometa”.

Hrvatska je, pisali smo prošlih dana, nakon Lige nacija u lipnju prošle godine i u rujnu, pa u prosincu u Kataru te sada na FF u Nizozemskoj, lučonoša takve doktrine igre. Igranja! Njen forte, vezni red Brozović-Modrić-Kovačić, uz doprinos bočnih vezista, u ovom slučaju Pašalića i Ivanušeca, te dolazak u igru Kramarića, kontrolira loptu, briljira u kombinatorici i diktira ritmove.

U kojoj dimenziji uvijek je važno i kakav je suparnik. No, nasljeđe ove reprezentacije, osim rezultatskog, je djelo - igranje nogometa. Bez osobitih brzanaca, bez navike krkanskog (agresivnost) pristupa, s povremenim pozicijskim deficitima u više linija, Vatreni su i 1998., kao i 2018. - 2023. demonstrirali ideologiju tehničkog nogometa. Takav nogomet, temeljen na nadarenosti mladih za igru, ideju kombinatorike i težnji nadigravanju, pokazao se forte u vatrenoj povijesti. Hrvatsku reprezentaciju percipira se po talentu, a ne po fizičkoj moći. Prije svega zato što je fizičku moć moguće podignuti na višu razinu, ali se talent ne stvara. Talent se ima ili se nema.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Senzacionalni dometi, izolirani u Francuskoj prvih 25 godina s broncom, a onda redani u 2018. - 2023. eri, slave snagu tog talenta. To ujedno jasno naznačuje koja bi trebala biti ideologija kolokvijalno nazvane hrvatske škole nogometa. Španjolci su, recimo, veća država i mnogoljudnija od Hrvatske, i desetljećima su promicali nogomet visoke agresivnosti i prevlasti fizičke komponente. Kada su se resetirali i ponešto spustili fokus fizičkog drila, a bitno ojačali posvetu tehničkom dijelu, taj miks je kroz određeno vrijeme proizveo igrače i trenere koji su od Španjolske učinili i svjetske i europske prvake reprezentativno, i klupski. Taj miks, tehnički nogomet na višem intenzitetu je zaštitni znak moderne španjolske nogometne priče.

Kada Španjolci, kojih ima 48 milijuna, i lako razvijaju igrače više fizičke moći, imaju problema u promociji vrhunskih talenata igre, onda je jasno da u našoj maloj bazi od oko četiri milijuna ljudi, ta potraga može biti još puno teža. Nas je, reći će netko, bilo 4-4,5 i prije 30-20 godina, pa su se razvili Bobani, Prosinečki, Asanovići, ili u novije vrijeme Modrići, Kovačići, Brozovići i drugi.

image
OZAN KOSE Afp

Točno je to, ali je istina i to da se, uz smanjivanje broja mladih, desetak godina događa i denaturalizacija hrvatskog nogometnog DNK. Navedeni izdanci našeg nogometa su dio prošlih era i drugačijeg pristupa učenja igri. Sada u HR klubovima, generirano i prioritetom prodavanja sve mlađih igrača, te forsiranjem izrazito natjecateljske i uske Lige 10, talentirani igrači igre sve su rjeđi. Podređeni su nogometnoj ideologiji “agresive i fizikalija”. Što je posebno dramatično i u omladinskim pogonima, gdje se trenutno fizički jači igrači nameću onima koji su tehnički bolji ali pate inferiornost zbog rezultata. Takav pristup u proteklih desetak godina izobličio je ideju hrvatskog nogometnog proizvoda, pa smo iz faze da imamo i previše “umjetnika” polako ušli u fazu kada povećalom tragamo za kreativnim igračima.

image

Ferran Torres i Dani Olmo

MARTIN MEISSNER Afp

Taj problem, vrlo je aktualan i gotovo katastrofičan u Italiji. Od nogometa koji je vrvio talentima i desetkama, pa je uvijek bilo polemika koji će dobiti prednost u reprezentaciji, Italija je danas siromašna fantazistima. Igračima s idejom. Kod njih je opsesija trke, presinga, igre iz prvog ili najkasnije drugog pasa, eliminacija driblinga, već 15-20 godina potpuno sterilizirala mlade nogometaše, pa je zemlja od 60 milijuna ljudi i 4-5 milijuna igrača, primorana naturalizirati veznog znalca (Brazilac Jorginho), da bi imali playmakera. Azzurri su, vidjelo se to i protiv ne baš dojmljive Španjolske, izrazito deficitarni igračima s kreacijom.

image

Rodrigo Hernandez i Jorginho

JOHN THYS Afp

Logika osnažuje uvjerenja kako Hrvatska fizički neće nikad moći koncentrirati takvu snagu igrača da će biti nadmoćni tradicionalno jakim zemljama. Težiti tome, a zapostaviti ono što je dokazano naša posebnost (talent za igru) sugerira da upravljače i struku ili ne zanima baš budućnost HR nogometa, ili ne prepoznaju te procese koji se već dubinski događaju u omladinskim školama, pa posljedično postaju standard u seniorskim (naj)višim razinama. U oba slučaja epilog je sličan. Izvor supstance na kojoj se razvijao uspon brenda Vatrenih presušuje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 09:12