JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN Afp
NITKO NE SLAVI NASLOV

Sramotan doček u Parizu: Messija i prvake pozdravila - tri navijača. ‘Katastrofa? Zlobni ste i nepravedni‘

Nema tih ‘ružičastih naočala‘ koje će iz vidokruga sakriti raspad momčadi i strah od budućnosti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. svibanj 2023. 14:10

Pjesma, ples i otvoreni šampanjac glavni su motivi pariške svlačionice nakon subotnjeg 1:1 remija u Strasbourgu. Paris Saint-Germain osigurao je povijesno 11. titulu francuskog prvaka kolo prije završetka prvenstva, Lionel Messi 496. pogotkom u "top klasi" prestigao je Cristiana Ronalda na vječnoj listi strijelaca u ligama Petice, a navijači na gostujućoj tribini podsjetili su se kako je to imati osmijeh na licu. Jedini je problem što veselje Plavo-crvenih ima rok trajanja. Već je istekao...

Ako su Kylian Mbappé i suigrači na trenutak pomislili da će već dugo revoltirani navijači ispratiti njihove plesne korake, gadno su se prevarili. Isto tako, ako je netko vjerovao da je raskol u pariškoj svlačionici prenapuhana priča, Parižani su mu dokazali suprotno - momčad se podijeljena iz Strasbourga vratila u Pariz, sedmorica igrača u ponoć, a prvotimci iz susreta 37. kola, uključujući trenera Christophea Galtiera, oko 1:30 ujutro. Da bi priča postala još tužnija, dokazuje izvještaj RMC Sporta, koji piše da su nogometaše na aerodromu Roissy dočekala - tri navijača!

‘Zaslužujem ostati trener‘

Jasno je da nema tih "ružičastih naočala" koje će promijeniti navijački pogled na iznimno neuspješnu sezonu PSG, u kojoj je trofej Ligue 1 stigao kao utješna nagrada. Parižani su već zaboravili na naoko slavodobitnu storiju, koja za posljedice ne ostavlja ništa osim raspada momčadi, neispunjenih ambicija i straha od budućnosti.

image

Christophe Galtier

JULIEN DE ROSA Afp

Galtier to osjeća već danas, pa se aktivirao njegov obrambeni mehanizam, te drži da je odradio dobar posao i da se iduće sezone njegova uloga ne bi trebala promijeniti, iako se još od eliminacije PSG-a u osmini finala Lige prvaka protiv Bayerna neprestano govori o novom treneru, a u savršenom scenariju za ljubitelje kluba, to će biti Zinedine Zidane.

- Zaslužujem ostati, dao sam sve od sebe, uložio mnogo energije... Mi smo prvaci Francuske, to ne može biti katastrofa, pa osvojili smo trofej. Zaslužujem nastavak. Možete pisati što hoćete, to je posao kritičara, ali bili ste zlobni, neke od nas niste poštivali ni štedjeli. Postoji veliki jaz između napisa u medijima i realnosti - govorio je trener PSG-a u nedjelju ujutro.

Svakako mu ne ide na ruku što postoji i veliki jaz između zacrtanih i ostvarenih ciljeva. Tek jedan trofej, i to onaj koji se praktički podrazumijeva, a i taj je veći dio sezone periodično dolazio pod znak upitnika, premda je PSG postao prvi francuski klub ikad koji je od prvog do posljednjeg kola boravio na vodećoj poziciji. Od Kupa su se oprostili u osmini finala, izbacio ih je Igor Tudor s Marseilleom, a već spomenuta nemoć protiv Bayerna u LP glavni je razlog zašto na zidinama Parka prinčeva može pisati samo - misija neuspješna.

Milijarde i svjetski prvaci

Teško je vjerovati da su katarski moćnici od 2011. godine potrošili 1,4 milijarde eura na transfere da bi na društvenim mrežama Mbappéa danas ponosno stajalo "PSG je najveći klub u Francuskoj". Ciljevi su bili malo drukčiji, trebalo je pisati "najveći u Europi". Ni približno, a budućnost izgleda još lošije uz spoznaju da trio Messi - Mbappé - Neymar više neće zaigrati na istoj strani. Argentinac sigurno odlazi, a Brazilac se spominje u kontekstu Manchester Uniteda.

PSG ove sezone nije izgubio nijednu utakmicu u kojoj se ‘MNN‘ trio istovremeno nalazio na travnjaku. Doduše, nije to bilo toliko često, jer Neymar je zbog ozlijede sezonu završio u veljači, a Messi je odigrao nešto manje utakmica jer u trenutku borbe za titulu prioritet su mu bile opjevane ambasadorske obveze u Saudijskoj Arabiji.

image

Lionel Messi

PATRICK HERTZOG Afp

Ne pomažu dva svjetska prvaka, ne pomažu milijarde, pa ni francuska titula gotovo nikome ne predstavlja nešto značajno. Što dalje? Uprava je najavila da će novu momčad izgraditi oko Mbappéa, što znači da se Katarci očito okreću jedinoj logici koju poznaju, iako ista nije urodila plodom. Posegnut će za novim desecima i stotinama milijuna, možebitno održati dominaciju u Francuskoj i kasnije to predstavljati kao veliki trijumf čak i ako će, kao i ove sezone, imati momčad koja drži veću vrijednost (882 milijuna €) od prva tri njihova pratitelja (650) na tablici. Bit će to sjajan scenarij... za sva tri uzbuđena navijača na "dočeku".

Linker
27. travanj 2024 05:33