Pablo Longoria

 FRANCK FIFE/Afp
KLUB U NEREDU

Otvoreni rat navijača i uprave, prijetnje smrću i organizirane urote: Tko je sljedeća ‘žrtva‘ kaosa?

Kako vrijeme prolazi, tako iz klupskih hodnika izvire ‘prljavi veš‘ i mnoge su nelogičnosti jasnije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. rujan 2023. 16:42

Teški poraz od Paris Saint-Germaina (0:4) u prvom derbiju sezone, šesto mjesto na tablici, smjena trenera Marcelina nakon samo pet kola, k tomu otvoreni rat između uprave i navijača. Navodno i prijetnje smrću zbog kojih su čelnici kluba već neko vrijeme na izlaznim vratima... Olympique Marseille je slika i prilika totalnog raspada sistema, zrak s Velodromea zaudara na teški kaos i djeluje kao da je pitanje samo trenutka tko je, nakon Marcelina, iduća "žrtva".

Hoće li to biti predsjednik kluba Pablo Longoria? Španjolac je nakon sastanka s navijačima, održanog prošlog ponedjeljka, po mnogim medijima već postao bivši, no do kraja tjedna demantirao je navode i poručio da nastavlja s angažmanom.

‘Spominjali su mi obitelj‘

- Normalno je da me kritiziraju, ali ne i da mi prijete. Spominjali su moju obitelj, ti navijački pokreti temelje se na utjerivanju straha. Prijete da će nas oklevetati, izvući nekakve crnine iz naših dosjea. Znate li koliko sam to puta doživio posljednjih mjeseci? Jako puno - otkrio je Longoria u srijedu za La Provence, da bi ‘Pobjednici Juga‘ službenim priopćenjem demantirali navode, kazavši da "nikada nisu upućene prijetnje smrću i nasiljem protiv čelnika, njihovih obitelji ili bilo koga drugoga".

image

Pablo Longoria

FRANCK FIFE/Afp

Longoria je potom najavio tužbu putem svojih odvjetnika, no tužiteljstvo u Marseilleu početkom ovog tjedna obavilo je posao umjesto njega. Gradski tužitelj Dominique Laurens potvrdio je otvaranje istrage o prijetnjama i zastrašivanju upućenima Longoriji.

- Nismo primili nikakve tužbe od Pabla Longorije, ali otvaramo istragu na temelju elemenata izloženih u medijima - poručio je Laurens, piše La Provence.

U trenucima opće destabilizacije, s Velodromea izvire "prljavi veš" iz bliske prošlosti. Stoga danas znamo da se u nemilosti sveopćeg pritiska nalazio i Igor Tudor, koji je vodio OM prošle sezone.

- To što je Igor proživljavao ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. Našao se u klubu u kojem su svi bili protiv njega, iznutra i izvana. Mnogi ljudi organizirali su se kako bi dizali tenzije protiv Tudora, zazivali su povratak Jorgea Sampaolija, tražili veća prava za igrače. Grupe navijača primale su pozive u kojima se nalaže da smijene trenera. To nije normalno - govorio je Longoria u već spomenutom intervjuu u srijedu.

Od valjanih argumenata do ‘dlake u jajetu‘

Tko je detaljnije pratio događanja oko Marseillea pod Tudorom, može pretpostaviti da su određeni elementi Longorijine priče bliski istini ili potpuno istiniti. Tudor je ostvarivao odlične rezultate, do kraja polusezone 2022./2023. Marseille je brojao 42 boda. Time je Splićanin postavio rekord kluba u 21. stoljeću po prikupljenim bodovima u prvih 19 kola prvenstva. Iz Europe (na začelju skupine Lige prvaka) je ispao spletom pomalo nesretnih okolnosti, što nije "ograda", nego realnost, a u Kupu Francuske izbacio je Paris SG, da bi ispao od drugoligaša Annecyja u četvrtini finala. Objektivno, Kup je jedina točka koju je Tudoru bilo moguće zamjeriti u jedinoj sezoni na Velodromeu, u kojoj je sve do 34. kola OM "visio za vratom" lideru i konačnom osvajaču PSG-u.

image

Igor Tudor kao trener Marseillea

Sameer Al-doumy/AFP/Profimedia

Unatoč rekordnim bodovnim ulovima, dugotrajnom ostanku u ligaškoj utrci i vidno rastućoj igri u odnosu na prošlu sezonu, francuska kritika nemilo je oplitala po Tudoru u više navrata, a navijači su učestalo tražili argumente, nekad valjane, a nekad "dlaku u jajetu", ne bi li ga počastili zvižducima i hukovima. Longoria je tvrdio da ne planira smijeniti Tudora, koji se na kraju povukao, reći će, "iz privatnih i profesionalnih razloga". Shodno svemu izrečenom, može se kazati da Longorijin govor o "organiziranom podizanju tenzija" ne drži vodu...

Marseille sada broji tek devet bodova nakon prvih šest gola (Tudor je prikupio 16 u istom razdoblju) i u potrazi je za novim trenerom, a prema najnovijim informacijama RMC Sporta, kontaktirali su Christophea Galtiera, koji posljednji angažman pamti u PSG-u. Isti medij piše da je "Galtier oklijeva, iako je spreman otići u Marseille, ali uprava i trener prvo žele znati imaju li pristaše kluba kakvu zamjerku". Dolazi li zaista do toga da se, u jeku iznimno neprijateljske klime, treneri plaše sjesti na klupu Velodromea?

Linker
28. travanj 2024 05:55