VALENTINE CHAPUIS Afp
ŽIVOT BEZ SUPERSTARA

Novi početak nogometnih moćnika: Već su krenuli odgajati zvijezde, sumanuta potrošnja postaje prošlost?

Parižani su osvježili momčad nadarenim mladićima, od kojih jedan ima 16 godina
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. siječanj 2024. 08:08

Odlazak Kyliana Mbappéa iz Paris Saint-Germaina djeluje kao pitanje vremena, a po svemu sudeći, sat će mu na Parku prinčeva otkucati ovog ljeta. Proteklih dana već su u eter izašle brojne "ekskluzive" o dogovoru ponajboljeg igrača svijeta i Real Madrida, no vodeći mediji brzo su demantirali transfer. Upravo je odlazak Mbappéa bio jedna od glavnih tema velikom RMC-ovog intervjua s prvim čovjekom pariškog kluba Nasserom Al-Khelaifijem.

Ništa od stare logike

- Ništa ne skrivam, sigurno želim da Mbappé ostane u PSG-u. On je najbolji igrač na svijetu i uvjeren sam da je Pariz za njega najbolja destinacija. Središte je našeg projekta, imamo jako dobar odnos i s igračke i s osobne strane. Mbappeov cilj je osvojiti mnogo trofeja, nadamo se da će ostati s nama - poručio je Katarac na čelu francuskog prvaka, pritom i mudro izbjegao bilo kakve prognoze o ostanku glavne zvijezde koji je, uzevši u obzir da odbija produžiti ugovor nakon ljeta 2024. i činjenicu da je već želio napustiti PSG, poprilično slabašne vjerojatnosti.

image

Nasser Al Khelaifi i Neymar 2017. godine

PHILIPPE LOPEZ Afp

Zato bi Parižani već trebali početi razmišljati o životu bez superstara Tricolora i svjetskog prvaka iz 2018. godine, a čini se da se u tom kontekstu više neće okretati staroj logici. Dobro nam je poznato da su se dosad nadali uspjesima na temelju velike potrošnje i dovođenjem najudarnijih imena svijeta. Prolazilo je to tek u domaćem prvenstvu, koje su osvojili devet puta otkad je Al Khelaifi 2011. zasjeo na direktorsku stolicu kluba. No, svjestan je Katarac da bi pariške pobornike, već naviknute na dominaciju unutar francuskih granica, razveselila jedino Liga prvaka. Bili su joj blizu samo 2020., no ostali poraženi od Bayerna u finalu.

- Učinili smo mnogo toga, neke su stvari uspjele, neke nisu. Griješili smo, to je normalno. Moramo nastaviti raditi na trofejima, također i u Ligi prvaka, no možda je pogrešno stavljati toliki pritisak zbog najvećeg europskog natjecanja. Nogomet ipak nije tako jednostavan - nastavio je Al Khelaifi.

Jedan od najvećih nogometnih moćnika je, dakle, zaključio da za najtraženije uspjehe ipak nije dovoljno "odriješiti kesu", dovesti Neymara, Mbappea i Messija pa se nadati najboljem. "Nije tako jednostavno", zato je ukazao na novi kurs Paris Saint-Germaina. Velikan se okreće novoj logici.

- Gradimo mladu momčad s Francuzima u prvom planu. To su dugoročni planovi, nigdje nam se ne žuri. Promijenili smo sustav i zadovoljstvo je gledati ovu momčad, a sviđa se i navijačima - podvukao je Katarac.

Osvježena svlačionica

PSG želi stvoriti vlastite zvijezde, dok ih je dosad uglavnom kupovao u zrelim nogometnim godinama. Pritom su mladi aduti s projekcijom najsvjetlije budućnosti novitet Nizozemac Xavi Simons (20) i Warren Zaire-Emery (17), talentirani veznjak koji se već probio do francuske reprezentacije. Nije ni punoljetan, a prema Transfermarktu već vrijedi 60 milijuna eura.

Ljetos su prvaci osvježili svlačionicu s 13 pojačanja, među kojima se ističe ofenzivac Kang-in Lee (22), a našlo se i domaćih potpisa - Kolo Muani (24) i Hugo Ekitike (21) kao ‘devetke‘, te Bradley Barcola (20) na krilnoj poziciji. Iz omladinskog pogona angažiran je Noha Lemina (18), no tinejdžer se prvo mora dokazati na posudbi u Sampdoriji. Iz U-19 ekipe stigao je i trenutačno najmlađi igrač sastava, stoper Koukou Kadou (16), koji trenira sa seniorima, ali još uvijek čeka nastup. Treninzima kod Luisa Enriquea povremeno se priključuje i malo stariji veznjak Yoram Zague (17), još uvijek neiskorišten. Ne treba zaboraviti ni Mbappea mlađeg, Kylianovog brata Ethana (17), debitanta iz prosinca.

image

Ethan Mbappe

VALENTINE CHAPUIS Afp

Što se aktualnog prijelaznog roka tiče, PSG je ugrabio 20-godišnjeg stopera Lucasa Beralda iz Sao Paula za 15 milijuna eura. Skupilo se, vidimo, dosta mladih i potentnih aduta, pariška momčad sada je sedma najmlađa ekipa Francuske s prosjekom igračke starosti od 24,7 godina. Isključimo li vratare od kojih je praktički korišten jedino Donnarumma, tek dva igrača imaju više od 30 godina - Danilo Perreira (32) i Layvin Kurzawa (31). Većina stečenih mladića još uvijek su anonimci, no Parižani vjeruju da će dio njih doseći zvjezdani status.

Linker
16. travanj 2024 05:29