BAPTISTE AUTISSIER/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Baptiste Autissier/panoramic/bestimage/profimedia
U POTRAZI ZA ‘REMONTADOM‘

Gdje je nestao Mbappé? Od ‘duha‘ mora postati ‘smrt‘, a u Barceloni dobro pamte što im je jednom već napravio

Želi li pogurati suigrače prema polufinalu, osobna statistika morat će mu biti kudikamo elegantnija
Piše: Andro PolićObjavljeno: 14. travanj 2024. 13:11

Okidač za "vezu" bila je "La Remontada", pariški sindrom režirao je zaplet u suživotu partnera, a ljubav bi mogla puknuti nogometnim "ghostingom". Tri svježe skovana pojma, čija je popularnost buknula prethodnih godina, ali i dalje su široj publici nepoznata, potencijalno opisuju sedmogodišnju epizodu Kyliana Mbappéa u francuskoj prijestolnici.

Dok se početno mjesto radnje smjestilo na Camp Nouu, priča bi mogla biti okončana otprilike četiri kilometra istočnije - na brdu Montjuïc.

U potrazi za objašnjenjem fabule, vremenski stroj vratit će nas u ožujak 2017. Iako je pariška ekspedicija stigla u Kataloniju s četiri pogotka viška u osmini finala Lige prvaka, na povratni let ukrcala se sa šest "komada" u mreži, s povijesnom blamažom, dok je Barça s trijumfom 6-1 odjahala prema četvrtfinalu. Epski preokret, neviđen u bogatom opusu elitnog natjecanja, bio je plodno tlo za rađanje kovanice "La Remontada". Preokret. Zaplakavši nad tragičnom sudbinom kluba među europskom elitom, pariška buržoazija odlučila se zaviriti na lokalnu tržnicu, usmjerivši kažiprst prema 18-godišnjem mladiću s monegaškom adresom, prema idućoj atrakciji nogometnog planeta. U akciji teškoj 180 milijuna eura, Mbappé je Monte Carlo zamijenio rodnim Parizom, a stvaranje "galacticosa", ali na francuski način, obilježilo je iduću klupsku epohu. "Grad svjetla" udomio je - već ranije - Neymara, Di Maríju, T. Silvu, D. Alvesa, a idućih su godina stizali Messi, Buffon, Icardi, Hakimi, Kolo Muani i ostali zvjezdani eksponati, čije su usluge papreno plaćene.

image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia

No, na polici klupskih vitrina, s natpisom "trofeji Lige prvaka", i dalje se taloži prašina, dok paučina okupira gornje kutove. Razočaran epilogom priče, kod nešto starijeg i zrelijeg Mbappéa počeo se razvijati pariški sindrom. Termin za čije je rođenje zaslužan Hiroaki Ota, japanski psihijatar, a označava teško razočaranje pojedinih turista (najčešće Kineza i Japanaca) nakon dolaska u Pariz, jer grad nije ispunio njihova očekivanja. Konačno, u raspletu priče, 25-godišnji Mbappé odlučuje raskinuti ljubavnu priču sa PSG-om, a vezu s klubom mogao bi zaključiti nogometnim "ghostingom", pojmom koji podrazumijeva raskid odnosa s partnerom na temelju prekida svih kanala komunikacije, potpuno nestajanje. U prijevodu, osoba postaje "duh". Nakon što je Barcelona preokretom šokirala PSG, a Mbappé u prvom činu četvrtfinala ostao sterilan, strani su ga mediji ubrzo prekrstili upravo u "duha", bestjelesno biće, za čiju je tihu večer zaslužna katalonska obrana.

Ne uspije li se francuska megazvijezda probuditi za uzvrat na Montjuïcu idućeg utorka i režirati "Remontadu", ali na mlin svoje momčadi, bit će to kraj sedmogodišnje ere u kojoj se Parižani, unatoč svim ulaganjima, nisu domogli toliko željenog "svetog grala" - trofeja Lige prvaka.

Zadnja europska avantura?

No, unatoč nevidljivoj ulozi, poraz u Parizu lako bi se mogao kristalizirati u zatišje pred buru (po)najboljeg igrača na svijetu. S obzirom na to da je samo jednom gostovao u Barceloni, sa PSG-om prije tri godine, a taj ogled okončao spektakularnim hat-trickom u pobjedi 4-1, jasno je da Katalonci neće mirno spavati uoči uzvrata, s obzirom na to da dobro pamte njegovu simultanku. Uspije li, pak, Barcelona sačuvati prednost, Mbappé će zaključiti svoje europske putešestvije s francuskim prvakom. I to na prilično tužan, neupečatljiv način.

Želi li pogurati suigrače prema polufinalu, osobna statistika morat će mu biti kudikamo elegantnija negoli u prvoj utakmici protiv Barcelone. Uz 44 dodira, dribling je "prodao" samo jednom iz pet pokušaja, na tlu je osvojio dva od deset duela, triput je uhvaćen u zaleđu, a loptu je prema vratima opalio tek jedanput, ali izvan okvira. Luis Enrique, trener PSG-a, izbjegao je kritike prema prvoj violini, posuvši se pepelom.

- Ne govorim o pojedincima nakon poraza, govorim o momčadi, o poslu, o puno stvari koje moramo popraviti, i trener tu ima najveću odgovornost. U Barcelonu idemo u "rat" - poručio je Španjolac.

image
FRANCK FIFE Afp

Iako se činilo da je Enrique na otvaranju drugog poluvremena pronašao dobitnu formulu, nakon što je njegova momčad zaostatak okrenula u svoju korist već u prvih šest minuta nastavka, gosti su ipak s dva nova gola osigurali mirniji uzvrat, ali i ponovno zaključali Mbappéa. Najveće zasluge potpisao je "odbor za doček" - Ronald Araújo kao stoper i Jules Koundé kao desni bek. Urugvajsko-francuska veza, uz podršku ostalih suigrača, udvajala je francuskog "sina vjetra", konstantno mu disala za vratom, suzivši mu prostore za manevar i bijeg.

Raritetna serija

Izuzev neupitnog motiva nakon loše partije, PSG-ova "sedmica" na ekspresivan će se način htjeti predstaviti katalonskoj publici, onoj kojoj će mu, prema svemu sudeći, od iduće sezone biti itekako antipatičan, a usput kupiti i poneki dodatni bod kod pristaša "kraljevskog kluba".

Kada je potpisao tri pogotka u prvom dolasku u Barcelonu, u veljači 2021., golove je morao slaviti pred jezivo pustim tribinama Camp Noua, s obzirom na to da su na snazi bile mjere protiv koronavirusa. Ne pronađe li i u uzvratu put do mreže, bila bi mu to treća uzastopna utakmica bez pogotka za klub, a za najboljeg strijelca PSG-a u povijesti (251 gol) takve su serije raritetne. Iako je u Parizu osvojio pet naslova francuskog prvaka, a šesti je na putu, uz tri kupa, tri Superkupa i dva Liga kupa, nije osjetio slast osvajanja "klempavog" komada Uefine srebrnine.

No, epski oproštaj i dalje je u igri. Barcelona ima prednost, ali nadoknadivu, a motivirani Mbappé ruho dobroćudnog duha lako može zamijeniti maskom smrti za suparnika…

Linker
25. travanj 2024 13:30