Niko Kovač

 VALERY HACHE Afp
PRAVA ISTINA

Ma kakav sukob s igračima i vojnički režim: Evo što je zapravo presudilo Niki Kovaču u Monacu!

Istina je da su neki igrači emitirali nezadovoljstvo, ali sve je krenulo po zlu još puno ranije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. siječanj 2022. 22:12

Niko Kovač dobio je otkaz u francuskom prvoligašu Monacu na kraju kalendarske godine, kao i Thomas Tuchel u Paris SG-u sezonu ranije. Tuchel je vrlo brzo preuzeo Chelsea s kojim je potpisao ugovor 18. siječnja 2021. i postao prvak Europe. Što će Kovač, vidjet će se…

Osim Nike Kovača, bez posla je ostalo još četvero ljudi koje je doveo, pomoćni treneri Robert Kovač i Goran Lacković, trener vratara Vatroslav Mihačić i kondicijski stručnjak, Austrijanac Walter Gfrerer. Pojedini francuski mediji plasirali su priču da je Kovač imao loš odnos s igračima, da se sukobio s kapetanom Wissamom Ben Yedderom te mu je to presudilo, kao i "vojnički režim" koji ekipa više nije mogla i željela pratiti. Povučene su i paralele s Bayernom, gdje je došao u problem s Thomasom Müllerom i još nekim nogometašima.

Međutim, to je samo zanimljivo upakirana konstrukcija, jer Niki Kovaču nisu presudili niti odnosi s igračima, niti Ben Yedder osobno. Radi se o klupskoj stateškoj odluci, željeli su drugog trenera koji će im više biti po volji. L'Equipe tako piše da je Kovač znao kako se nalazi u opasnosti, da je plesao po žici još od ispadanja od Šahtara iz Lige prvaka, te da unatoč kasnijim boljim dobrih rezultatima nije bio po ukusu trojca na čelu Monaca Dimitrija Ribolovljeva, Olega Petrova i Paula Mitchella. Dodaju da je sportski direktor Englez Mitchell već zadnjih tjedana "zacijelo listao biografije potencijalnih nasljednika". Neki drugi mediji navode kako po klupskoj upravi razvoj mladih igrača (Tchouameni, Matazo, Badiashile) nije na očekivanoj razini... O čemu bi se itekako moglo razgovarati.

Točno je da su, što se tiče igrača, Ben Yedder i Youssouf Fofana emitirali određeno nezadovoljstvo što nisu imali veću minutažu, pritom je Ben Yedder na terenu bio prilično vremena, u prvenstvu je nastupio u svih 19 utakmica, 1151 minutu te je zabio deset golova. U svim natjecanjima 14 pogodaka. Najbolji je strijelac u Ligue 1 nakon ulaska s klupe.

Skloni Kovaču rekli bi da je takva taktika donosila korist, a drugi bi kazali kako bi s još više minuta dao i veći broj pogodaka. Kovač u šest susreta nije započeo s Ben Yedderom zato što je od starta utakmice želio igrati visoki presing, a on fizički to nije mogao pratiti. Stoga ga je slao na travnjak u drugom poluvremenu. U francuskoj ligi je startao u 13 susreta, u prosjeku je na terenu boravio 61 minutu. Kovač nikad s njim nije imao izravan sukob kao s Müllerom u Bayernu, koliko je god jasno da nije bio sretan s takvim statusom.

image

Niko Kovač

FRANCK FIFE Afp

Niko Kovač je strog trener, prema zvijezdama ima iste kriterije kao i prema ostalima, to ponekad kod igrača koji očekuju neke privilegije ne padne na plod tlo, no nakon trećeg mjesta protekle sezone i finala Kupa, Monaco je i sada dobar, trenutačno je šesti na tablici Ligue 1 sa samo četiri boda manje od drugoplasirane Nice. Godinu je završio pobjedom nad Rennesom, a Ben Yedder je bio u početnoj postavi i zabio gol s bijele točke.

U Europskoj ligi je protutnjao skupinom, u Kupu je eliminirao Red Star i otišao dalje, jedini kiks mu je ispadanje od Šahtara. U kalendarskoj 2021. godini u 40 utakmica osvojio je 80 bodova. Samo je PSG u francuskom prvenstvu bolji sa 93, a treći je Lille sa 73. To je fantastično kad se zna gdje je ekipa iz Kneževine bila prije toga, a radilo se o niskim pozicijama. Vrijednost igrača na transfermarktu skočila je za preko 50 milijuna eura. Zato ne čudi što dobar dio navijača ne razumije odluku vodstva kluba, pojedini su pisali kako je s ekipom za drugu nizozemsku ligu stigao gotovo do francuske titule. Neki su igrač u kratkom vremenu, poput Aureliena Tchouamenija, postali francuski reprezentativci… Ipak, kad gazde kažu da žele nešto drugačijeg trenera onda je to tako.

Kovač je u trenerskoj karijeri vodio 293 utakmice, u njima je imao 160 pobjeda i 79 poraza. U Monacu je u 74 nastupa u sezonu i pol dobio 43 susreta, a tome je dodao 16 poraza i 15 remija. Prije toga u Bayernu je bio nešto kraće, jer imao je 65 utakmica i u njima 45 pobjeda, te osam poraza. Najduže je radio u Eintrachtu, s njim je igrao 91 susret, pritom je slavio 41 put, a u 33 navrata izašao s terena kao poražen.

Nakon hrvatske reprezentacije, koju je vodio od studenoga 2013. do rujna 2015. godine, a maknut je dva kola prije kraja kvalifikacija za Europsko prvenstvo, radio je u tri spomenuta kluba liga Petice. Osvajao je i trofeje, s Bayernom dvostruku krunu, s Eintrachtom DFB pokal, to su argumenti zbog kojih će sigurno ponovno negdje dobiti posao. Prije ili kasnije. Iako mu imidž trenera koji ima problema sa zvijezdama neće pomoći. Koliko je god to u Monacu predimenzionirani i dato mu je značenje koje nema. U svlačionici se i dalje, do samoga kraja, ugodno osjećao. Nije bilo sukoba s igračima.

Linker
21. svibanj 2024 00:37