NICOLAS TUCAT Afp
HEROJ, TRAGIČAR...

Briljirali su, a sad se boje katastrofe: ‘Tudorova kuća od karata se urušava, navijači jedno neće prihvatiti‘

Nekadašnji napadač dobro poznaje zrak Velodromea i zna što će navijači smatrati neuspjehom
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. travanj 2023. 15:33

Heroj, tragičar, zvižduci, aplauz, senzacija, katastrofa... Ovi oprečni motivi na spomen Igora Tudora neprestano se vrte u krug, jer francuski kritičari ponekad vole situaciju prikazati striktno crnom ili bijelom, nema između. Hrvatski stručnjak u jednom dijelu sezone radio je tako brijlijantan posao da se u Marseilleu počelo raspravljati o tituli Ligue 1, premda je Tudor učestalo upozoravao da su skromnost i prizemnost najvažnije vrline. Samo nekoliko tjedana kasnije, u Marseilleu malotko pomišlja na titulu.

Mogao bi izgubiti sve

I to je malo čudna situacija, jer kada je Marseille zaostajao četiri do pet bodova za Paris Saint-Germainom, naveliko se pričalo da je sve moguće. Sada zaostaje šest bodova za liderima, a francuski mediji, među kojima je Le10Sport, reći će da se "Tudorova kuća od karata postepeno urušava".

Tamošnji list La Provence kontaktirao je Marca Libbru, napadača Marseillea iz generacije koja je osvojila francusko prvenstvo sezone 1992./1993. Nakon toga Velodrome je samo jednom svjedočio naslovu prvaka Ligue 1 (2009./2010.). Libbra je možda iznio i najrealniju sliku. Kaže da Marseille još uvijek ima šanse za senzacionalni podvig, ali istovremeno se boji katastrofe.

image
ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA Icon Sport/ddp Usa/profimedia

- Moguće je da Marseille izgubi sve, to bi bio tužan scenarij ako pogledamo kako je tekla sezona.. OM je imao oružje da ode do samog kraja. Sezona nije gotova, Marseille je i dalje zastrašujuća momčad i nada je još uvijek tu - započeo je Libbra analizu.

No, postoji dašak istine i u tom slikovitom sudu "urušene kuće od karata". Tudorova momčad broji tek dvije pobjede iz posljednjih pet ligaških ogleda (2n i 1p), što je podarilo sjajnu šansu Lensu i Monacu, koji su uzdrmali francuski vrh. Lens je sada drugi sa 60 bodova, koliko ima i Marseille, a Monaco je četvrti s 57. Ako Marseille ne ostane među najbolje tri ekipe Francuske - što podrazumijeva direktni ulazak u Ligu prvaka ili kvalifikacije - navijači će to teško prihvatiti, a sezona će biti okarakterizirana kao neuspješna.

Drugo lice

- Sjetite se ere Marcela Bielse, kada je OM bio jesenski prvak, pa sve prosuo pred kraj. Ne bismo opet trebali prolaziti kroz tu priču. Marseille igra dobro cijele sezone, ali Tudor mora završiti na postolju, sve drugo navijači neće prihvatiti ni razumjeti, svi dobri rezultati bit će uzaludni. Ako to ne uspije, mislim da će navijači pokazati potpuno drugo lice. Ne kažem da su u pravu, ali u tom slučaju imali bi pravo biti nesretni. Bijesno ludilo Velodromea ne smije se okrenuti protiv tebe, igrači koji su tek stigli možda uopće to ne razumiju jer nisu doživjeli nešto slično - zaključio je Libbra.

image
FRANCOIS LO PRESTI Afp

Do kraja francuskog prvenstva ostalo je devet utakmica, a Tudora čeka i nekoliko izrazito zahtjevnih ogleda. Do kraja sezone gostuje kod Dejana Lovrena i Lyona, dva tjedna kasnije odlazi upravo u Lens, a u predzadnjem kolu u Lille. Bit će to utakmice koje bi mogle prelomiti sezonu.

Linker
12. svibanj 2024 23:51