Neja Markičević / Cropix
TRENIRAO GA U MAINZU

Kuže o Kloppu: 'Ukoliko zaključi da mu Perišić remeti atmosferu, prodat će ga!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2012. 10:20

Josip Kuže bio je trener Jürgenu Kloppu od srpnja 1992. do listopada 1994. godine u Mainzu. U tom razdoblju u istom je klubu igrao i Vlado Kasalo. Kuže se dobro sjeća Kloppa za igračkim dana, primio ga je kao napadača, a na kraju napravio – desnog bočnog.

- Kad sam preuzeo momčad Jürgen je bio centarfor. Visok, spretan, izvrsne motorike, ali nije zabijao mnogo golova. Ocijenio sam da bi mogao izvrsno reagirati na desnom boku u rasporedu 3-5-2. Bio sam jako zadovoljan kako je to odigrao, pokazao je već onda iznimnu inteligenciju, pravodobno je zatvarao u obrani i vukao ofenzivne akcije, vidjelo se da dobro čita igra – kazao nam je jučer Kuže.

Dakle, pokazivao je naznake da će biti vrhunski trener...

- Ne bih tako decidirano rekao, no imao je crtu liderstva, bio je uvijek među vođama u ekipi, a iznadprosječno je obrazovan, pohađao je fakultet za sport.

Klopp je ovih dana učestalije u hrvatskim medijima zbog Ivana Perišića i njegove želje da napusti Borussiju ne bude li više igrao.

- Prije svega treba istaknuti da on ne djeluje sam. Pomoćnik mu je Željko Buvač kojeg sam ja trenirao u Borcu iz Banjaluke, te kasnije doveo u Njemačku. Oni su tandem, Buvaču jako vjeruje i sluša ga, i što se tiče odnosa prema igračima, a posebno je Željko zadužen za treninge tehnike. Zajedno će odlučiti što je najbolje.

Kakav je karakter? Hoće li pustiti Ivana?

- Ponašat će se strogo profesionalno, kako se tu o Njemačkoj radi. On sigurno zna zašto mu neki igrač ima ovakav, a drugi onakav status. Klopp će ocijeniti što će dobiti i sukladno tome postupiti. Ukoliko zaključi da bi mu Perišić izljevima zadovoljstva remetio atmosferu u ekipi, prodat će ga. Ima on dovoljno igrača na toj poziciji. Inače Nijemci mnogo pozornosti pridaju ozračju unutar svlačionice, ono im je na prvom mjestu.

Je li Perišić realan kad misli da treba biti u početnoj postavi?

- Ivan je sigurano jako dobar, mjesto mu je u 14, no na treneru je odluka. Posjeduje izvrsne posjedince poput Götzea i Reusa, iako je činjenica da se mnogi najviše pitaju zašto prednost dobiva Grosskreutz. Međutim, sve su to motorični, brzi igrači, ne možemo reći da griješi što se na njih oslanja – zaključio je Kuže.

Na Kloppu je red. Ne bude li mu potvrijeđena taština, bude li reagirao po kriterijima koje je izrekao Kuže, Perišić bio mogao dobiti šansu za odlazak. Opet, strpimo se, a što ako ga stavi u početnu postavu? Trener Borussije Dortmund ovog je časa jedan od vodećih stručnih autoriteta u Njemačkoj. Htjet će zaključiti sagu da i za njega posljedice budu što manje.

Linker
21. rujan 2024 22:06