ŠEICI vs. RECESIJA

Krenulo ga nakon Međugorja: Mancini će pospremiti 37 milijuna funti za 5 godina!

Potpisom bogatijeg ugovora Mancini je ostavio u retrovizoru Arsenea Wengera (6 milijuna funti godišnje) i Alexa Fergusona (4 milijuna po sezoni)
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. srpanj 2012. 22:43

Roberto Mancini ostat će za kormilom Manchester Cityja sljedećih pet godina nakon potpisa ugovora kojim je zasjeo na čelo ljestvice najbolje plaćenih menadžera u Premiershipu. Daily Mail tvrdi da će talijanski menadžer do 2017. godine inkasirati čak 37,5 milijuna funti, dok oprezniji Manchester Evening News operira brojkom od fiksnih 26 milijuna plus bonusi za osvojene trofeje.

Pregovore o novom ugovoru Mancini je otvorio još početkom svibnja, ali autogram na dugogodišnju vjernost stavio je tek kada se u igru umiješao ruski savez, koji je 47-godišnjaka vabio izborničkom funkcijom i plaćom od devet milijuna eura po sezoni. Suočeni s prijetnjom gubitka trofejnog trenera, šeici iz Abu Dhabija brzo su popravili ponudu i složili ugovor koji se ne odbija. Mancini je u City sletio u prosincu 2009. kada je zamijenio Marka Hughesa. Dvije godine poslije osvojio je FA kup, a sezonu 2011./2012. zaključio osvajanjem naslova engleskog prvaka, prvom titulom nakon 44 godine posta.

Ugovor za sigurnost

- Presretan sam što smo postigli dogovor o nastavku suradnje. Pruža nam se velika prilika da nastavimo podizati uspjehe na temeljima koje smo dosad izgradili - komentira Mancini s priprema u Austriji.

John MacBeath, v.d. izvršni direktor Cityja, diskretno je dao do znanja Manciniju da će u budućnosti klupski apetiti rasti i da plavi dio Manchestera želi osvajati europske trofeje. City je lani okusio Ligu prvaka, ali se u skupini s Bayernom i Napolijem nije uspio probiti do nokaut-faze natjecanja.

- Novi ugovor Robertu pruža sigurnost i daje mu mogućnost da se fokusira na rad s momčadi koja je sposobna osvjati titule u Engleskoj i natjecati se za europske trofeje - rekao je MacBeath koji se sljedećih dana sprema zacementirati još dva strateški važna ugovora, playmakera Davida Silva i kapetana Vincenta Kompanyja.

Samo 12 godina karijere

Potpisom bogatijeg ugovora Mancini je ostavio u retrovizoru Arsenea Wengera (6 milijuna funti godišnje) i Alexa Fergusona (4 milijuna po sezoni), kao i sunarodnjaka Fabija Capella koji je donedavno vodio Englesku, čiji je godišnji “honorar” iznosio 6 milijuna funti. Sa zaradom od gotovo 15 milijuna eura po sezoni Jose Mourinho i dalje ostaje vladar u disciplini platežnog alpinizma.

Uzgred, Mancini je trenerskim vodama zaplovio 2000. godine kada je zaključio igračku karijeru i debitirao kao Erikssonov pomoćnik u Laziju. Godinu poslije preuzeo je Fiorentinu i osvojio talijanski kup. Godine 2002. već je na klupi Lazija s kojim osvaja talijanski kup 2004. godine. Taj mu je uspjeh poslužio kao odskočna daska prema Interu s kojim će uzeti tri naslova talijanskog prvaka i dobiti otkaz nakon poraza u finalu talijanskog kupa 2008. godine...

Linker
25. rujan 2024 19:26