ČETVRTFINALE KUPA

Kramarić presudio trećeligašu iz Dubrovnika, Zadrani kod kuće bolji od Slaven Belupa

U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Lokosi su svladali GOŠK sa 1:0 i sada mirno čekaju utorak, 27. studenoga i uzvrat u Maksimiru.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. studeni 2012. 17:22

Lokosi su dalmatinski "đir" uspješno završili. Prvo su u prvenstvu protiv Hajduka u Splitu odigrali 0:0, a potom su u Dubrovniku, u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa svladali GOŠK sa 1:0 i sada mirno čekaju utorak, 27. studenoga i uzvrat u Maksimiru.

Dubrovčani su se zaželjeli jedne ovakve utakmice i ovakvog protivnika, čekali su punih 15 godina od posljednjeg četvrtfinala Hrvatskog kupa, odigranoga u Lapadu, kada su kao domaćini igrali 1:1 protiv Croatije, da bi u Maksimiru izgubili sa 3:0. Odaziv gledatelja bio je odličan. Istina, pomoglo je i lijepo vrijeme, 2400 Dubrovčana došlo se podsjetiti na lijepe nogometne dane. Vidjeli su perspektivnu, poletnu Lokomotivu, ali i svoj GOŠK koji je pokazao da se može ravnopravno nositi s dobrim prvoligašem.

Prvih pet minuta susreta dominirala je Lokomotiva, imala je loptu u nogama, inicijativu, postavila se prvoligaški. Ali, prvu prigodu imao je domaćin. U 10. minuti s desne strane centrirao je Dragić, u skoku je Caput bio najviši, ali mogao je preciznije i bolje gađati. Lopta je završila uz desnu vratnicu Picaka. Hitronogi, kasnije se potvrdilo u šesnaestercu, spretniji Kramarić, bio je blokiran u 21. minuti u izglednoj prigodi sa 10 metara. Miunutu prije toga jedan težak udarac, lelujavu loptu gostiju, koju je uputio Bručić, odlični Kristić uspio je odbiti.

Lokomotiva je bolja, ali opet su prijetili domaćini. U 26. minuti Daničić je s vrha šesnaesterca šutirao zamalo pokraj desne vratnice gostiju. Dvije minute kasnije prva stopostotna prigoda Lokomotive. Bručić s desne strane centrira, Mario Šitum se našao dva metra od prve vratnice, ali nije pogodio. Plasirao je loptu u - gol-aut.

U poluvremenu trener gostiju Tomislav Ivković ubacio je kvalitetnije snage, ulaze Pavičić i Maleš, a nisu bili planirani za ovu prigodu. U 4. minuti nastavka nova gol-prigoda gostiju. U šesnaestercu domaćina poskliznuo se Džajić, sam na deset metara ostao je Šitum. Šutira, iskosa s desne strane, ali Kristić je obranio. Lokomotiva je ovaj poklon morala iskoristiti. Igrala se sredina drugog poluvremena, GOŠK je stiskao, želio je više, Ivković sve glasniji i nervozniji uz rub igrališta. Trener GOŠK-a Milan Petrović pojačao je napad, promijenio je veznjaka Dragića s napadačem Hodžićem u 64. minuti. Kad su osjetili da mogu igrati s prvoligaškom momčadi i biti ravnopravni, kad su krenuli naprijed, uslijedila je kazna i vodstvo Lokomotive. S desne strane šutirao je Šitum, na loptu je natrčao Kramarić, promijenio smjer i prevario domaćeg vratara - 0:1.

Gledatelji, odavno ih na Lapadu nije bilo 2400, zamjerili su Brunu Mariću nekoliko nedosuđenih prekršaja za domaćina. U 79. minuti domaći trener ubacio je u igru i trećeg napadača Zečevića, koji je u istoj minuti s peterca šutirao, ali uklizao je Bručić i spasio. Antolić je dvije minute prije kraja s lijeve strane pogodio gredu.

U otvaranju utakmice u Zadru, između Zadra i Slaven Belupa, živahni Michael Heister izbio je na nekih 20 metara, malo iskosa s lijeve strane i dobro opalio, ali je lopta pogodila Marija Gregurinu i otišla izvan igrališta. Zadar je u početku bio živ, konkretan, veoma brzo uzeo je loptu “pod svoje” i održavao inicijativu. Još jednom Heister je bio u dobroj situaciji, u 8. minuti dodao mu je Josip Ivančić, a Heister se našao na osam metara od suparničkih vrata u dobroj prilici. Stvar je Koprivničancima spasio Mato Grgić koji je izbio loptu izvan igrališta. Gosti iz Koprivnice stacionirali su se na svojoj polovici i oko središnje crte, imali su tek jedan pokušaj Igora Bubnjića iz slobodnog udarca, pa nije neobično da se lopta kretala uglavnom na polovici gostiju. Stipe Perica imao je u 14. minuti zanimljiv pokušaj, ciljao je lijevi gornji kut s nekih 18 metara, ali nije dobro odmjerio udarac. On je i u 24. minuti bio u šansi, Ivančić je bio dodavač, no Perica je pucao u Silvija Rodića koji je, treba priznati, iskustvom riješio problem. Do pred kraj prvoga poluvremena baš i nije bilo nekih posebnih događaja, Koprivničanci kao da su vozili “u leru”, a Zadar je bez poteškoća kontrolirao igru.

U akciji koju je Zadar začeo na sredini terena Jure Jerbić odlučio je dubinskom loptom uposliti Antonija Mršića. Učinio je to izvrsno, Mršić je prihvatio loptu u kaznenom prostoru, a njega je rukama obujmio i srušio Mario Gregurina. Kazneni udarac izveo je Mršić, precizno u donji lijevi kut.

U drugom poluvremenu, logično s aspekta gostiju, Roy Ferenčina u napad je poslao i Glavicu i Šabana, a u blizini im je bio i Delić. To je, dakako, stvorilo Zadranima pritisak i znatno je utjecalo na to da se glavnina zbivanja preselila na polovicu Zadra. Kad je o prilikama riječ, Slaven Belupo u 47. minuti pokušao je preko Delića, nije bilo precizno. Na drugoj strani Zadar je tek u 63. minuti priprijetio preko Bilavera, ali ni on nije precizno pucao sa 12 metara. Malo po malo Zadar se oslobodio suparnikova pritiska, uspio je pronaći neke pukotine u linijama Slavena Belupa i u nekoliko je navrata stvorio zanimljive situacije u zoni udarca. No, izostala je završnica. U 78. minuti Mršić je dobro izveo slobodan udarac s 25 metara, iskosa s desne strane. Lopta je 'doputovala’ do pod gredu, a Rodić je izbacio izvan igrališta. Nastojanja Koprivničanaca da se domognu izjednačenja nisu se ostvarila, a Zadar je solidnom igrom došao do minimalne pobjede.

Četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa

GOŠK - LOKOMOTIVA 0:1

DUBROVNIK Stadion u Lapadu. Gledatelja 2400. Sudac: Bruno Marić (Daruvar) 6,5. Pomoćnici: Saša Fegeš (Nedelišće) i Josip Havajić (Koprivnica).

STRIJELAC: 0:1 - Kramarić (68).

GOŠK (4-2-3-1): Kristić - Lekaj, Čikato, Mujkić, Kacić - Džajić, Dragić (od 66. Hodžić) - Ivanišević (od 73. Mrđen), Caput, Kovačić - Daničić (od 78. Zečević). TRENER: Milan Petrović.

LOKOMOTIVA (4-1-4-1): Picak - Barbarić, Mesarić, Antolić, Martinac (od 70. Šovšić) - Bručić - Boras, Chago ( od 65. Maleš), Šitum, Kramarić - Trebotić (od 46. Pavičić). TRENER: Tomislav Ivković.

ZADAR - SLAVEN BELUPO 1:0

Strijelac: 1:0 Mršić (42 – 11 m)

Zadar (3–5-2): Ježina - Sarić, Jerbić, Prahić – Bilaver, Banović, Begonja, Mršić (od 89. Muić), Heister (od 27. Šimurina) – Ivančić, Perica (od 73. Surać). Trener: Ferdo Milin

Slaven Belupo (4–2–3–1): Rodić – Purić, Kokalović, Grgić, Bubnjić (od 80. Barić) – Geng (od 57. Brlek), Gregurina – Glavica (od 65. Bušić), Čanađija, Delić – Šaban Trener: Roy Ferenčina

Linker
19. rujan 2024 13:57