Marko Todorov / Cropix
SLUŽBENA PRESICA

Kovač hladnokrvan: 'Sve je u našim rukama.Uvjeren sam da ćemo pokazati dišpet'

Nakon kiksa protiv Azerbajdžana koji je ostavio Hrvatsku na samo bod ispred Norveške Hrvatska u Oslu mora pobjedom ili remijem sačuvati drugo mjesto koje direktno vodi na Euro. O tome što bi uslijedilo nakon poraza kao da u stožeru i svlačionici ne želi nitko ni razmišljati.
Piše: Frane VulasObjavljeno: 05. rujan 2015. 21:30

- Mi smo još u prednosti nad Norveškom. Oni imaju imperativ pobjede, mi ga nemamo. Ulog je velik, ali sve je u našim rukama. U susretu protiv Norveške javnost može očekivati Hrvatsku koja će dati sve od sebe kako bi pobijedila i odmaknula se na četiri boda u odnosu na Norvešku – najavio je Kovač na medijskoj konferenciji u Oslu, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska je nanizala sedam susreta bez poraza, ali debakl protiv skromnih Azera pokrenuo je lavinu kritika i sumnji u mogućnosti.

- Bio sam i ja igrač. Dobro znam kako je kod nas, sve je potpuno crno ili bijelo. Naš cilj prije kvalifikacija bio je u deset utakmica ostvariti plasman na Euro. A ostale su još tri. Stvara se nepotrebna atmosfera – smatra Kovač.

- Nakon remija u Italiji svi su već rekli kako smo u Francuskoj, a ja sam govorio da smo daleko. I poslije 5:1 protiv Norveške sam govorio da ništa nije riješeno. Možda to netko drugačije vidi ili želi vidjeti.

Izbornika su dočekale i najave proizašle iz nezadovoljstva čelnika Saveza kako bi ga u slučaju poraza mogao dočekati i otkaz.

- Prva priča koja čujem. Nisam ovih dana otvorio nijednu našu stranicu. Što se piše i govori na to ne možemo utjecati. Možemo utjecti samo na ono što je na terenu. Ja dajem sve svoje u Božje ruke. Što god dragi Bog odluči bit će tako – rekao je Kovač.

Koliko će biti promjena u sastavu?

- Neće biti velikih promjena – rekao je Kovač ne želeći otkrivati karte.

Srna se vraća nakon suspenzije zbog crvenog kartona. Očekuje se kako bi u veznoj liniji Brozović trebao zamijeniti u Bakuu indisponiranog Badelja. I sam je Kovač dan ranije na temu dobre igre Vrsaljka protiv Azera kazao kako je moguće da obojica zaigraju kao na SP-u u Brazilu kada je Vrsaljko igrao na lijevom beku. No, u Bakuu je slabo igrao i Mandžukić koji još nije zabio pogodak u ovim kvalifikacijama. Ima li Kovač hrabrosti da njega ostavi na klupi? Očekuje se kako bi u prvih 11 mogao startati Olić koji je odmorniji nakon što prije četiri dana nije ulazio u igru.

Ako u 80. minuti bude neriješeno hoće li Hrvatska tražiti gol ili zatvarati utakmicu?

- To je fiktivno pitanje. Mi želimo pobjedu, ali nećemo srljati niti ići glavom kroz zid. Bit ćemo pametni – najavio je Kovač.

- Pobjedom možemo riješiti kvalifikacijski ciklus, ali važno je uzeti i bod.

A ovaj ciklus obilježili su problemi s navijačkim izgredima i poljudska svastika koja je zanimala i norveške kolege novinare.

- Svi oni koji to rade nemaju veze s navijačima. Hrvatska nije fašistička država. Manjina njih kreira razmišljanje o nama, ali mi nismo takvi. Trudiš se, imaš Italiju u šahu, ali nemaš podršku s tribina. Pa igraš s Italijom u Splitu bez navijača i ostanemo bez jednog boda. Zatim igramo u Azerbajdžanu gdje je bila šaka navijača, a ovdje niti ne znamo da li će ih biti i tko su oni. Ovo je najteži ciklus koji je ikada odigrala hrvatska reprezentacija – rekao je Kovač, pa poručio za kraj.

- Što se tiče podrške tu smo apsolutno limitirani. Ali nećemo kukati, nikad nismo i nećemo. Uvjeren sam da će momci pokazati inat, dišpet da izađemo iz ovog susreta kao pobjednici. Junak nije onaj koji udara nego onaj koji izdrži. Naši momci su junaci i to ćemo pokazati na utakmici. Svi zajedno.

Pored igračke ovaj će put biti posebno izražena kapetanska uloga povratnika nakon suspenzije Darija Srne u podizanju samopouzdanja i vođenju na terenu poljuljane momčadi.

- Sve ovisi o nama, sve je još u našim rukama. Vjerujem da ćemo sutra pokazati novo lice – naglasio je Srna. Osim sami sa sobom reprezentativci su se proteklih dana borili i s napornim putovanjima i promjenama u vremenu i vremenskim zonama (tri zone razlike).

- Norveška je nezgodna momčad. Zasluženo su pobijedili Bugarsku. Najopasnija su momčad grupe u prekidima, moramo na to paziti. Moramo zaboraviti rezultat iz prve utakmice (nap.a 5:1 za Hrvatsku).

Protiv Norvežana bi vam stoga trebalo biti lakše jer oni moraju tražiti igru, pobjedu, neće se zatvoriti kao

Azerbajdžan?

- Volio bih da Norvežani traže igru, ali nisam baš siguran u to. Znaju oni dobro našu pojedinačnu kvalitetu. Bit će malo prostora za odigravati pasove, ali treba izvući pozitivan rezultat. Oni moraju igrati otvoreno i tražiti pobjedu, nama odgovara i neriješeno – kazao je Srna.

Rezultat iz Bakua stvorio je veliki pritisak na igrače i stožer?

- Uvijek postoji pritisak na nas. I da je ovo prijateljska utakmica bio bi na nama pritisak. Nismo u dobroj situaciji, ali idemo sutra napraviti prvi korak prema Euru.

Nema tribine za gostujuće navijače, ali imat ćete svejedno podršku na stadionu?

- Poruka pravim navijačima Hrvatske je da ćemo bez obzira na sve što je iza nas ostaviti i zadnji atom snage na terenu.

Bojite li se da će se Norveška u završnici kvalifikacija plasirati direktno na Euro, ispred Hrvatske?

- Ovo nije zadnja utakmica. Imamo još tri utakmice, ne samo jednu – zaključio je Srna.

Linker
19. rujan 2024 23:43