NOVA HRVATSKA

Kovač će ili izgraditi veliki tim ili upasti u goleme probleme...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2014. 19:39

Brojke kažu da je Niko Kovač napravio najveću revoluciju u povijesti hrvatske reprezentacije, sastav koji je okupio za novi kvalifikacijski ciklus najžešće je pomlađivanje Vatrenih. Mnogi će prstom uprijeti u Slavena Bilića i 2006. kad je kao šef struke dao golemu šansu, ubrzo i sve ovlasti Modriću, Eduardu, Ćorluki... Za prvu utakmicu s Italijom u Livornu u kolovozu te godine Bilić je pozvao sedmoricu koji tog lipnja nisu bili u kadru na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Kovač je na listu stavio više imena kojih nije bilo na SP-u, jer umjesto Bilićevih 10, on je zvao 11 (otpao Sharbini zbog potresa mozga!), ali ujedno ima čak sedmorica debitanata: Ivan Vargić, Lovre Kalinić, Tin Jedvaj, Mario Pašalić, Duje Čop, Andrej Kramarić i Marko Pjaca. Bilić je lansirao petoricu.

Dugo je vrijedila teza Ćire Blaževića da ekipu treba nadopunjavati, a nikad radikalno mijenjati jer iskusnije igrače nije pametno odbaciti dok god mogu pomoći. Na Kovačevo “ljeto prevrata” utjecali su i oproštaji Pletikose, Vukojevića i Eduarda, ali to je prije svega planska strategija koju su čelnici HNS-a najavili odmah po povratku iz Brazila, a izbornik proveo jer ionako nikad nije skrivao sklonost mladima.

Kakav će biti efekt? Mnogo ovisi o Kovačevom radu, puno o razvoju igrača u klubovima. Budu li Jedvaj, Kramarić i društvo, a tu specijalno spadaju Kovačić i Halilović, talent pretočili u klasu, do Francuske 2016. Hrvatska bi mogla imati vrhunsku momčad. Kao što mnogi igrači najavljuju... Ne naprave li čemu se nadamo, opet većih prigovora izborniku na sastavu ne može biti jer u njegovoj su momčadi ujedno gotovo svi najbolji koje imamo. Enigma je samo zašto priliku ne dobiva Ivica Vrdoljak, koji se dokazuje u Legiji.

Ovo je prijelomni trenutak za bližu budućnost Vatrenih. U ovom ciklusu ćemo ili izgraditi veliku momčad ili upasti u probleme. Razloga za optimizam je puno, no da bismo se imali čemu radovati Niko Kovač morat će obaviti bolji posao nego u Brazilu.

Naglasak je stavio ne nedostatak moći naših igrača, na slabije trkačke pokazatelje i padove u završnici. Mnogi naši igrači imaju snage za 90 minuta pravog tempa, u protivnom ne bi mogli igrati u velikim klubovima. Oni koji to nisu u stanju, zbog čega pati cijela ekipa (Kovač je u Brazilu u tom kontekstu spominjao defenzivne nedostatke Ivice Olića), trebaju dobiti tretman odgovarajući onome što ovog časa mogu dati. Za Kovačića i sve “kovačiće” to je opomena da bez trke nema niti velike karijere. Jer ako se Ivan Rakitić mogao “istesati” vježbajući s privatnim trenerom, u stanju su to i drugi.

Cipar i Malta, pritom Cipar ima bolju ekipu, nisu pravo mjerilo. Ozbiljan natjecateljski posao startat će 10. listopada u Sofiji s Bugarskom. Bit će to pravi pravi test obnovljene Hrvatske. Kao i hoće li ovi “novi ljudi” dati koliko su Bilićevi 2006. Ima ih više, međutim, pozicije u sastavu tek moraju izboriti.

Kovačev popis za rujan 2014. - 11 IGRAČA KOJI NISU BILI U BRAZILU:

Ivan Vargić (Osijek)

Lovre Kalinić (Hajduk)

Tin Jedvaj (Bayer)

Mario Pašalić (Elche)

Duje Čop (Dinamo)

Andrej Kramarić (Rijeka)

Marko Pjaca (Rijeka)

Hrvoje Milić (Rostov)

Ivan Strinić (Dnjipro)

Alen Halilović (Barcelona II)

Anas Shabrini (Rijeka)

SEDMORICA BEZ NASTUPA

Ivan Vargić (Osijek)

Lovre Kalinić (Hajduk)

Tin Jedvaj (Bayer)

Mario Pašalić (Elche)

Duje Čop (Dinamo)

Andrej Kramarić (Rijeka)

Marko Pjaca (Rijeka)

Linker
22. rujan 2024 15:19