SCREENSHOT TPORTAL/MAXSPORT TV
IZBORILI PROLAZ

VIDEO: Veliko slavlje Osijeka u Mađarskoj, Tomas i društvo u 3. pretkolu Konferencijske lige, pogledajte golove

Osječani su s 1:0 iz prve i s 2:1 iz današnje utakmice prošli neugodni ZTE u kvalifikacijama KL-a
Piše: Gradimir Đukarić, SNObjavljeno: 03. kolovoz 2023. 20:58

ZTE - OSIJEK 1:2 (Ikoba 83./Gergenyi 9. ag., Špoljarić 73.)

ZTE: Senko - Huszti?, Mosci?, Šafronov, Gergenyi ? (od 81. Milovanovikj)- Ubochioma (od 35. Ikoba?⚽), Sanković (od 68. Kovacs), Szendrei, Tajti (od 68. Klausz) - Sajban (od 68. Csoka), Szalay

OSIJEK: Malenica? - Gržan (od 81. Guedes), Evangelou, Mktrčjan?, Drambajev - Jugović (od 58. Fiolić), Brlek?, Nejašmić - Pušić (od 66. Hiroš), Caktaš (od 66. Špoljarić⚽) - Mierez (od 81. Fućak)

ZALAEGERSZEG - ZTE Arena. Gledatelja: 5,000. Sudac: Gal Leibovitz (Izrael).

>>> POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE <<<


Osijek je novom pobjedom protiv ZTE potvrdio plasman u 3. kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Iako, mogli su to napraviti s puno manje stresa...

Bijelo-plavi su u Zalaegerszegu, kao što se i očekivalo, imali odličnu potporu svojih navijača. Od 500 ulaznica koliko je Osijek dobio na raspolaganje prodano je njih 480. Pjesma je krenula pola sata prije nego što je utakmica uopće počela, a jačala je kako se gostujući sektor sve više punio i u potpunosti nadglasao domaće pristalice. Nitko nije došao na izlet, nego gurati Osijek prema idućem krugu.

Nije moglo bolje početi. Izostao je očekivani početni pritisak mađarske momčadi jer ipak su oni bili ti koji su trebali juriti gol zaostatka iz prve utakmice, a to su Bijelo-plavi brzo iskoristili i odveli utakmicu u nešto mirnije vode.

image
SOFASCORE ZA SN

Osijek je poveo već u 9. minuti uz dosta sreće koja je toliko nedostajala prije tjedan dana. Nejašmić je oduzeo loptu, a onda sjajno izbacio Caktaša u situaciju jedan na jedan s vratarom mađarske momčadi. Šut napadača bijelo-plavih Gyurjan je nekako uspio obraniti, međutim lopta se potom odbila od Gergenyija koji je pokušavao zaustaviti Caktaša i završila u mreži. Desetak minuta kasnije Gyurjan je upisao još jednu obranu. Pušić je gađao s ruba kaznenog prostora, ali je vratar ZTE velikom intervencijom spriječio povećanje vodstva bijelo-plavih.

U 41. Caktaš je mogao zaključiti pitanje prolaska Osijeka u idući krug. Gržan je odlično ubacio na drugu vratnicu, ali je Caktaš iz idealne pozicije, iz neposredne blizine glavom otpucao preko gola. Imao je Osijek do poluvremena još nekoliko prilika iz kontranapada zaći opasno ugroziti gol domaćina, ali barem dvije potencijalno velike prilike su propale zbog kasne predaje lopte.

U sudačkoj nadoknadi i ZTE je preko Sajbana došao možda i do najbolje prilike na utakmici, ali je Malenica odlično obranio udarac glavom napadača mađarske momčadi.

Da će domaćini krenuti na sve ili ništa bilo je jasno čim je počelo drugo poluvrijeme. Odmah su događanja pokušali prebaciti u blizinu Osijekovog kaznenog prostora, a iz tog pritiska dva puta su zaprijetili - prvo odličnim šutem Szalaya i još boljom obranom Malenice u 47. minuti, a nedugo potom neprecizan je bio Ikoba.

Bijelo-plavi su u tim trenucima teško povezivali svoje linije, trebalo im je nekoliko minuta prije nego što su uspjeli stabilizirati igru. Već nakon desetak minuta drugog dijela Osijek je neplanirano ostao bez svoga kapetana.

Jugović je u jednom trenutku pao i neko ostao ležati na terenu, u pomoć mu je priskočila klupska liječnička ekipa uz čiju je pomoć napustio travnjak. Želio se kapetan bijelo-plavih vratiti na travnjak, sugerirao kako želi nastaviti utakmicu, ali o njegovom povratku nije bilo spora.

Dva puta je na Opus areni vratnica spašavala ZTE, a u Zalaegerszegu je vratila Bijelo-plavima. Tajti je u 61. potegao s ruba kaznenog prostora, uhvatio Malenicu na krivoj nozi, ali je pogodio okvir gola.

Kako je pritisak jenjavao, tako su nogometaši ZTE postajali sve nervozniji, a Špoljarić je zabio gol koji je trebao riješiti sve dvojbe. Osijek je u 73. odigrao kontru, opet je povukao Nejašmić, dijagonalom izbacio Gržana, a ovaj asistirao Špoljariću za potvrdu plasmana u drugi krug.

Morali su i trebali Bijelo-plavi u 82. minuti puno bolje i ozbiljnije reagirati jer dali su domaćinima koji su se već predali i digli ruke od utakmice nepotrebno dali snažan motiv da još jednom pokušaju pritisnuti. Od zaključene utakmice koja se mirno trebala privesti kraju dogodilo se da su se našli pod opsadom i potencijalno velikim nevoljama. Strijelac Ikoba se desetak minuta kasnije našao u još jednoj šansi, ali ovaj puta je bio neprecizan, a prilično opasan je bio i šut Husztija u sudačkoj nadoknadi.

Bijelo-plavi su u Zalaegerszegu, kao što se i očekivalo, imali odličnu potporu svojih navijača. Od 500 ulaznica koliko je Osijek dobio na raspolaganje, prodano je njih 480. Pjesma je krenula pola sata prije nego što je utakmica uopće počela, a jačala je kako se gostujući sektor sve više punio i u potpunosti nadglasao domaće pristalice. Nitko nije došao na izlet, nego gurati Osijek prema idućem krugu.

KRAJ UTAKMICE! OSIJEK JE U 3. PRETKOLU KONFERENCIJSKE LIGE, ČESTITKE!!!

90.+7. ? Brlek zbog faula dobiva žuti karton. Bio je to taktički prekršaj i čini se da je sad sve gotovo...

90.+3. Velika je gužva nastala u šesnaestercu Osijeka, šutirali su Ikoba i Szalay, ali uspjeli su to nekako raščistiti Tomasovi nogometaši.

90. ? Malenica je dobio žuti karton zbog zadržavanja igre. Sad treba ostati hladne glave...

90. ? Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

84. ? Mnogo je nervoze na travnjaku jer ZTE lovi rezultat, bacili su sve karte u napad. Iskre su sve jače, Mosci je dobio žuti karton nakon jednog okršaja, a zajedno s njim i pomoćni klupski trener.

82. ⇔ U igru će Kristian Fućak i Renan Guedes umjesto Miereza i Gržana, a kod ZTE-a Daniel Milovanovikj umjesto Gergenyija.

82. ⚽ GOL!

ZTE smanjuje prednost, strijelac je Ikoba.

75. Špoljarić atraktivno pokušava škaricama nakon sjajnog Mierezova ubačaja, ali nije tu bilo prave opasnosti.

73. ⚽ GOOOL!

Špoljarić je strijelac za 2:0!

Nejašmića ovdje treba posebno pohvaliti, napravio je ogroman posao, iznio je loptu sa svoje polovice i potom dugačkom dijagonalom idealno uposlio Gržana koji se ubacuje u šesnaesterac i daje povratnu za Špoljarića, a džoker s klupe zabija svom bivšem klubu za konačan rasplet i veliku prednost Osječana!

image

Detalj s dvoboja iz Mađarske

NK OSIJEK

72. ? Mktrčjan ruši Ikobu uz samu liniju šesnaesterca, sudac ga odmah kažnjava kartonom.

70. ? Gergenyi ruši Gržana koji je jurio u kontru pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

68. ⇔ Trostruka zamjena kod Mađara.

Ušli su Daniel Csoka, Milan Klausz i Barnabas Kovacs umjesto Sajbana, Tajtija i Sankovića.

67. Nejašmić nakon kornera šutira preko gola. Nije ovo loše izgledalo, ali očajnički se brane Mađari, svjesni da je vremena sve manje...

66. ⇔ Dvostruku izmjenu radi Stjepan Tomas.

Josip Špoljarić umjesto Caktaša i Amer Hiroš umjesto Pušića.

63. ? Huszti zbog nepotrebnog faula na Drambajevu dobiva žuti karton.

61. Sreća prati hrabre. Tajti je opalio iz daljine i pogodio vratnicu! Malenica je pogledom samo ispratio ovaj projektil...

58. ⇔ Ipak neće nastaviti Jugović, predostrožnosti radi, a mijenja ga Ivan Fiolić.

55. Uhh, ovo je gadno izgledalo... Jugović je u jednom duelu nezgodno udario licem o tlo. Odmah je zaustavljena igra jer je bilo vidno da je kapetan Osječana dezorijentiran. Liječnička ekipa pruža mu pomoć i traje kraći prekid.

Fiolić se sprema zamijeniti ga.

Jugović pokazuje klupi da je dobro i da će se vratiti u igru, no klupski liječnik rukom daje signal da baš i nije siguran u tu odluku.

53. Šansa Osijeka. Opasan Pušićev centaršut nije dočekao Drambajev, ali zato Gržan šutira i uspijeva to nekako blokirati domaća obrana.

image

Detalj s dvoboja iz Mađarske

NK OSIJEK

50. Ikoba pomalo nespretnom reakcijom šalje loptu glavom pored gola... Za svaki slučaj, Malenica je bio spreman.

47. ⚠ Nova fantastična obrana Marka Malenice! Szalayev udarac išao je pod gredu, a vratar Osijeka dobro se istegnuo i krajnjim naporom izbio u korner!

46. ? Vraćamo se na ZTE Arenu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA DIJELA!

Osijek je poveo vrlo rano, autogolom Gergenyija koji je inicirao Caktaš. Tomasovi nogometaši nastavili su dominirati i u nastavku, no uz mnogo sreće ostali su igrači ZTE-a na samo tom jednom pogotku. Najbolju priliku imali su Mađari u sudačkoj nadoknadi kada se čudesnom intervencijom istaknuo Marko Malenica.

image

Detalj s dvoboja iz Mađarske

NK OSIJEK

47.+2. ⚠ Stopostotna šansa za ZTE!

Nakon svojevrsnog glavometa u šesnaestercu, Sajban sa samo pet metara tuče glavom, a čudesni Malenica refleksno brani!

45. ? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

45. Sajban gađa glavom, nije tu bilo opasnosti za Malenicu.

42. ? Žuti karton za Ikobu, premda je izraelski sudac mogao komotno pokazati i crveni.

Američki se napadač zaletio na Malenicu u pokušaju da mu preotme posjed i svom silinom startao na njegov gležanj. Pukom srećom vratar Osijeka nije teže stradao.

41. ⚠ Stopostotna šansa Osijeka! Gržan je idealno ubacio u peterac gdje potpuno sam skače Caktaš i promašuje čitav gol!

38. ⚠ Nova velika šansa Osijeka! Gržan je povukao kontru i potom opalio po golu iako je desno imao samog Pušića... Obrana ga blokira, a na odbijanac natrčava Caktaš čiji pokušaj bez poteškoća hvata Senko.

image

Detalj s dvoboja iz Mađarske

NK OSIJEK

37. Szalay i treći put šutira po golu. Nije bilo opasno kao njegov pokušaj iz slobodnjaka, no alarm je to Osječanima da pripaze na raspoloženog Mađara.

35. Problemi za mađarsku momčad. Ozlijedio se Ubochioma prilikom prethodne akcije i neće moći nastaviti.

Mijenja ga robusni Eduvie Ikoba.

31. Prijeti ZTE! Jednu dugačku loptu nije uspio izbiti Pušić, srećom neprecizan je nakon toga Ubochioma.

► Kohorta je prilično raspoložena i raspjevana. Osim nekoliko uobičajenih sitnih provokacija upućenih (malobrojnoj) domaćoj publici, frenetinčnim navijanjem podižu atmosferu i nose svoj Osijek prema novoj povijesnoj europskoj pobjedi.

24. Opalio je Szalay iz slobodnjaka, Malenica je pogledom ispratio taj pokušaj koji je zapravo prohujao tik uz vratnicu.

20. Szalay pokušava iznenaditi Malenicu, odlazi njegov pokušaj visoko iznad gola.

17. ⚠ I opet prijete Osječani! Drambajev je probio lijevu stranu i dao povratnu za Pušića čiji silovit udarac s desetak metara brani Senko! U nastavku šutira i Nejašmić, blokiraju to Mađari...

image

Detalj s dvoboja iz Mađarske

NK OSIJEK

8. ⚽ GOOOL!

Osijek vodi 1:0!

Caktaš je izbio sam pred domaćeg vratara koji mu brani prvi udarac, ali na odbijanac je naletio branič Gergenyi i zatresao vlastitu mrežu. U prvi mah nije bilo jasno tko je strijelac, budući da je i Caktaš stajao uz njega, no pogodak je pripisan mađarskom nogometašu.

Žalili su se Mađari i tražili zaleđe Mije Caktaša, no sudac na to nije reagirao, osim što je Stjepanu Tomasu dao žuti karton zbog pretjerane reakcije. Čini se da se hrvatski trener žalio četvrtom sucu zbog toga što zbog prigovora nije kaznio njegovog kolegu na klupi ZTE-a.

7. Prva veća prigoda pripala je Mađarima, i to nakon što su Osječani izgubili loptu u napadu. Sijevnula je kontra koja je završila u prvom korneru za ZTE.

1. ? Počela je utakmica u Zalaegerszegu! Sretno, Osječani!!!

Trener bijelo-plavih Stjepan Tomas iznenadio je postavom koju je izveo na travnjak u uzvratu protiv ZTE. Ne toliko po imenima, jer u odnosu na prvu utakmicu na Opus areni razlika je bila u samo dvojici igrača (Evangelou umjesto Lovrića i Pušić umjesto Fućka) koliko po formaciji. Osijek će, naime, prvi puta u njegovom mandatu istrčati u 4-4-2 u rombu. Iznenađenje za trenera ZTE-a bilo je u zgusnutoj sredini - Brlek je korektor veznog reda, ispred njega su postavljeni Jugović i Nejašmić dok je "desetku" dobio Pušić. Napad predvodi golgeterski raspoloženi tandem Mierez - Caktaš. Taj je dvojac inače ove sezone zabio čak sedam od 11 Osijekovih golova.

17.35 Stigli su sastavi za današnji dvoboj u Mađarskoj! Osijek brani prednost od 1:0 iz prvog dvoboja, a Stjepan Tomas u vatru je poslao čak četiri nova igrača. Na stoperu tako uz Mktčrjana starta Evangelou, na lijevoj strani je Drambajev, a u fazi napada Pušić. Na terenu je i Petar Brlek u veznoj liniji, a Lovrić će krenuti s klupe.

Linker
06. listopad 2024 04:05