VLADO KOS Cropix
ODUŠEVLJEN JEDNIM IGRAČEM

Tomas nakon pobjede napravio nešto što treneri rijetko rade: ‘Čestitam mu na jako dobro odrađenom poslu‘

Bijelo-plavi su novu europsku sezonu otvorili uspjehom protiv ZTE u rasprodanoj Opus Areni
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. srpanj 2023. 18:30

Teška, ali slatka pobjeda, bila je prva reakcija Stjepana Tomasa nakon što je trijumfom otvorio novu europsku kampanju Bijelo-plavih.

I sažeo je u toj kratkoj rečenici najbolje kompletnu utakmicu jer unatoč dominaciji Osječani su prednost pred uzvrat u Mađarskoj stekli tek u 90+1. minuti. Nisu Bijelo-plavi prestali vjerovati kako će zabiti gol, nisu odustajali ni kada se činilo da im je sreća okrenula leđa jer čak dva puta je vratnica "obranila" mrežu mađarske momčadi prije nego što je Ramon Mierez iskoristio možda i prvi previd obrane ZTE-a na utakmici. Napravila je, naime, nedopustivu pogrešku i zaboravila ga u skoku, za njegov drugi pogodak ove sezone.

- Zaslužena pobjeda. Pokazali smo karakter, vjerovali smo u pobjedu, znali smo da možemo do gola, nismo posustajali i nagradilo nas je na kraju. Jako dobro smo otvorili utakmicu, šteta zbog one dvije prilike na početku, da je bar ušla jedna siguran sam da bi utakmica rano otišla u jednom drugom smjeru. Ali, na kraju nam se sve vratilo - prokomentirao je Stjepan Tomas.

Osijek je napravio tek mali korak prema plasmanu u 3. kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Vidi se kako je kvaliteta na strani Bijelo-plavih, ali rezultat ne daje nikakav komfor pred uzvrat idućeg tjedna u Mađarskoj.

- Znali smo kako je ZTE dobra, čvrsta i disciplinirana momčad, koja igra dobar nogomet. Rezultat 1:0 ne garantira ništa, moramo ozbiljno ponovno ući u utakmicu, dobro se namučiti da potvrdimo prolaz. Morat ćemo na uzvratu biti jako disciplinirani i još bolji nego u Osijeku da bismo prošli dalje - kazao je trener Osijeka.

image
VLADO KOS Cropix

Imao je Tomas velikih problema u sastavljanju obrane. Četvorica od petorice stopera bila su mu izvan stroja što zbog ozljeda, što zbog kartona, zbog čega je morao improvizirati. A ta improvizacija nije imala utjecaja na posljednju liniju Bijelo-plavih.

Stoperski par Osijeka prvi, a vjerojatno i posljednji put, činili su Mrkčtjan i Brlek, kojemu je ta pozicija sve samo ne prirodna. Ali, to se nije osjetilo...

- Čestitao bih Brleku na jako dobro odrađenom poslu. Vjerovao sam u njega, znao sam da to može sa svojim iskustvom. Inteligentan je, a pokazao je da može i to odigrati. Otkrili smo Brleku još jednu poziciju i jako sam zadovoljan s njegovom izvedbom - rekao je Tomas.

Armenac u Osijeku, pak, nije niti tjedan dana. Prve minute dobio je već dan nakon što je zadužio dres Bijelo-plavih, a nekoliko dana kasnije već je bio starter i temelj obrane.

- Znali smo kako je on kvalitetan igrač, uostalom, reprezentativac je Armenije i dizat će se iz utakmice u utakmicu - dodao je Tomas.

image
VLADO KOS Cropix

Brlek će biti opcija kao stoper zlu ne trebalo, ali pred uzvrat u Mađarskoj bi se stanje s braničima trebalo bitno promijeniti jer Evangelou se "očistio" od kartona, a možda se i netko od ozlijeđenih stigne oporaviti.

- Bralić će se za koji dan priključiti momčadi, a Barišić još uvijek osjeća bolno koljeno i nadam se kako će se uskoro vratiti jer je jako bitan igrač za nas - rekao je Tomas.

U kritičnoj situaciji u kakvoj se našao trener Osijeka postojala je šansa da se i Mihael Žaper nađe makar u zapisniku. Nakon što je tek prije desetak dana počeo s lakšim radom, dan prije utakmice pokušao je odraditi posljednji trening s momčadi. Ali, izdržao je svega desetak minuta, nakon čega se povukao u svlačionicu.

- Žaper nije još 100 posto spreman, nakon jednog sprinta je osjetio bol u preponi. Vidjet ćemo nakon pregleda koliko će još dugo izbivati.

Na desnom boku zato nema nikakve brige. Iako je nominalno jedini desni bočni u momčadi Renan Guedes i dalje na popisu ozlijeđenih, Šime Gržan opet je odigrao sjajnu utakmicu.

- Sigurno je kako ćemo imati slatke brige. Još prvog dana kada sam došao rekao sam kako u rosteru želim po dva igrača na svakoj poziciji. Guedes je pojačanje, ali Šime je opet dao svoj maksimum i potvrdio kako je u sjajnoj formi. To će na kraju biti slatke brige kad nam se Guedes priključi...

image

Šime Gržan

NIKSA STIPANICEV Cropix

A jedina pozicija u momčadi koja još nije pokrivena s dvojicom igrača je lijevi bek. Odlični Drambajev zasad nema alternativu, no to ne bi trebalo još dugo biti tako.

- Već smo u nekim razgovorima i pregovorima, pa ćemo vidjeti kako će se to odvijati - rekao je trener Osijeka.

Pohvalio je s dobrim razlogom trener Tomas Šimu Gržana. Izostanak Renana Guedesa zbog ozljede iskoristio je na najbolji način i "zacementirao" svoje mjesto na desnom boku u najboljih 11. Na otvaranju sezone protiv Slavena Belupa asistirao je Caktašu za pogodak, sudjelovao u akciji kod pogotka Nejašmića, a protiv ZTE-a u gužvi u kaznenom prostoru loptom je pronašao glavu Ramona Miereza. A to u pravilu znači i pogodak za Osijek.

- Zna se da je Ramon u igri glavom broj jedan - uz rašireni osmijeh prokomentirao je Zadranin nakon susreta u kojem je upisao drugu asistenciju ove sezone.

Inače, čitave prošle je namjestio isto dva gola. Ali u 25 nastupa!?

ZTE je bio upravo onakav kakvog su svi očekivali, disciplinirana momčad koju je teško probiti. Ali, nastavljali su pokušavati Bijelo-plavi sve dok u tome nisu i uspjeli.

- Znali smo da nas čeka teška utakmica. Dobro smo ušli, ali očito je bio takav dan da smo se morali dosta namučiti za gol jer lopta nikako nije htjela u mrežu. U ovakvim je utakmicama najvažnije da protivniku ništa ne dozvoliš, a znali smo da će nam se vratiti - rekao je Gržan.

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

Rani pogodak visio je u zraku, no čekali su svi na njega sve do 90+1. minute.

- Opet smo jako dobro ušli u utakmicu i odmah na početku nametnuli svoj ritam, ali nismo, nažalost, odmah uspjeli zabiti rani pogodak. Nisu nas iznenadili, znali smo da se radi o tvrdoj i dobroj momčadi, da su fizički jaki, a da je bilo samo malo sreće i da smo utakmicu ranije otvorili s nekim pogotkom, vjerojatno bi bilo i više razlike u našu korist. Na kraju je samo bitno da idemo s prednošću na uzvrat - poručio je kapetan Bijelo-plavih Vedran Jugović.

Osijek je pobijedio, ali ništa još nije gotovo.

- Obavljeno je samo pola posla, čeka nas još jedna teška utakmica u Mađarskoj. Sigurno neće biti nikakvog opuštanja, naprotiv, morat ćemo biti još i bolji nego na domaćem terenu da bismo prošli u sljedeći krug - upozorava Marko Malenica.

Linker
05. listopad 2024 23:40