Nogometaši PAOK-a

 KONSTANTINOS TSAKALIDIS/AFP/PROFIMEDIA Konstantinos Tsakalidis/afp/profimedia
CRTICA O GRCIMA

Tko to dolazi na Poljud? Oni su itekako ranjivi, a veliki okršaj s Hajdukom propušta važna karika

Kontra Hajduku stat će i vrlo poznati srpski internacionalac, ali i vratar mlade hrvatske vrste
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. kolovoz 2023. 07:38

Dvoglavi orao sjevera stiže u četvrtak u Split. Dolazi grčki PAOK, Crno-bijeli iz Soluna. Momčad koju su nekoć zajedno vodili Igor Tudor i Ivan Leko kao asistent, za koju je krajem 80-ih branio Tonči Gabrić, ispunit će Poljud do posljednjeg mjesta. Nema spora, stiže atraktivni suparnik po mjeri Hajduka.

Povijest PAOK-a ne nudi velike rezultate kako bi netko mogao pomisliti, s obzirom na to da je riječ u klubu iz velike grčke četvorke, koju stvaraju još tri momčadi iz Atene (Panathinaikos, Olympiacos i AEK). Tek tri naslov prvaka osvojio je PAOK u 97 godina postojanja, ali zadnji je upisan pred četiri godine. Osam kupova su Orlovi pridodali prvenstvima za ukupno 11 trofeja u nacionalnom okviru. Europski rezultat također nije blještav, ali ipak je posljednjih sezona značajniji nego Hajdukov. Pred dvije godine igrao je PAOK četvrtfinale Konferencijske lige, gdje je ispao od Marseillea, dok je prošle sezone eliminiran na startu kvalifikacija ovog natjecanja u srazu s Levskim iz Sofije.

Zato su ambicije popravnog ispita velike ove sezone, pred trenerom Razvanom Lucescuom velika je odgovornost zadovoljiti apetite navijača i predsjednika Ivana Savvidisa, temperamentnog gazde kojeg pamtimo po “revolveraškom obračunu” od prije pet godina na utakmici s AEK-om. Momčad predvodi Giannis Konstantelias, 20-godišnji ofenzivni vezni vrijedan šest milijuna eura po Transfermarktu. Zvijezda ekipe svakako je Andrija Živković, 27-godišnji krilni napadač, koji je nekoć nosio dres Partizana i Benfice. Od poznatijih imena izdvaja se i bivši “špic” Aston Ville i Fenerbahčea, 30-godišnji Tanzanijac Mbwana Samatta, te stoper Watforda, Troost-Ekong. Zbog crvenog kartona dobivenog u Izraelu na Poljudu neće igrati središnji vezni, Brazilac Douglas Augusto, važna karika ekipe Razvana Lucescua. Ali, zato će na vratima stajati Dominik Kotarski, najveća i posljednja prepreka ambicijama Hajduka.

Inače, protiv Beitara su zaigrali Kotarski - Kedziora, Troost-Ekong, Michailidis, Baba - Schwab, Augusto (Tsingaras) - Narey, Taison, Živković - Thomas.

Linker
12. svibanj 2024 12:43