Lovre Kalinić se vraća nakon teške ozljede

NOVE IDEJE?

Hajduk nije igrao protiv Osijeka, ali je Ivan Leko svejedno dobio tri zanimljive opcije za nastavak sezone

Zanimljivi detalji mogli su se zamijetiti u remiju Splićana i Sarajlija (2:2)
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 23:47

Hajduk nije igrao utakmicu trećeg kola SuperSport HNL protiv Osijeka jer je slavonski klub zatražio i dobio odgodu te utakmice pa su Splićani iskoristili priliku i odigrali prijateljsku utakmicu protiv Sarajeva (2:2). S tog ogleda je Ivan Leko mogao izvući tri zanimljive stvari:

1) Elez i Lovre Kalinić za Europu

Josip Elez i Lovre Kalinić odigrali su po 60 minuta test-dvoboja protiv premierligaša s Koševa. Devet mjeseci nisu odigrali službenu utakmicu, još od ozljeda dobivenih u dvoboju s Lokomotivom krajem listopada prošle godine nalaze se na rehabilitaciji. Ali, svjedoci zatvorene utakmice sa Sarajevom jasno će kazati:

- Dobro izgledaju.

Zajednička je to ocjena za Eleza i kapetana Kalinića, koji bi se po svemu sudeći mogli naći u konkurenciji za PAOK. Doduše, realno je reći da će obojica biti na klupi jer zasad nema govora o tome da bi se vratili u najozbiljniju konkurenciju za startnu postavu. Međutim, u sljedeća dva tjedna očekuje se da obojica budu spremni za start nekog od prvoligaških dvoboja. Elez i Kalinić bit će velika pojačanja obrani Hajduka, ali trebat će još pričekati na njihov maksimalni doprinos u prvom dijelu sezone.

2) Sigur i Lauš za zadnjeg veznog

Isprobao je Leko nekoliko novih taktičkih rješenja protiv Sarajeva. Jedno od najzanimljivijih svakako je premještaj Nike Sigura na poziciju zadnjeg veznog, gdje se u početnom sastavu ukazalo upražnjeno mjesto nakon ozljede Pukštasa. Marokanac Moufi preuzeo je ulogu desnog beka, bivši igrač Portimonensea nametnuo se kao prva Lekina opcija za poziciju na kojoj je Sigur ionako igrao kao privremeno rješenje. Zadnji vezni je prava pozicija 19-godišnjeg kanadskog Hrvata, stoga je Leko počeo s uigravanjem Sigura, ali u konkurenciji za alternaciju Pukštasu ne predaje se ni 22-godišnji Tino Blaž Lauš. Ponikao u Solinu, dokazivao se na posudbama u Istri, Posušju i Veležu, ovog ljeta spremno se uhvatio izazova borbe za bijeli dres. Pozornost plijeni silnom energijom, Leko ga cijeni i Lauš definitivno nije bez izgleda u borbi s Kalikom i Sigurom. Jasno, ukoliko se Leko ne odluči na iskustvo povlačenjem Odjidji-Ofoea na poziciju zadnjeg veznog.

3) Ismael Diallo opcija za stopera

Još uvijek je 26-godišnji Bjelokošćanin Ismael Diallo bez debija za Hajduk, ali provjerava ga Leko na test dvobojima. Kontra Sarajeva igrao je Diallo na poziciji lijevog beka, a onda se vratio na stopera. U trenutačno siromašnoj stoperskoj konkurenciji, gdje je Elez nedovoljno oporavljen, Prpić tek počeo trenirati, a Vušković u iščekivanju milijunskog inozemnog transfera, ostao je Diallo kao prva alternacija za središnjeg braniča.

Bjelokošćanin je ovog ljeta stigao iz Ajaccia, kluba koji je ispao u drugoligašku konkurenciju Francuske. Doveden je Diallo primarno kao alternacija za Melnjaka na lijevom beku, ali s obzirom na situaciju, može Diallo poslužiti i kao stoper. U ovom trenutku najspremniji, s najvećim iskustvom od rješenja koje Hajdukov trener Ivan Leko ima na klupi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:17