HALO GRČKA

Sin Slavonije nekad je dijelio svlačionicu sa zvijezdama Dinama: ‘Gledat ću naravno, vjerujem u prolaz Modrih‘

‘Ovdje igraju dobar nogomet, učinkovit, ne lijep za oči, ali polučuju dobre rezultate‘
Piše: Jure BurićObjavljeno: 14. ožujak 2024. 15:00

Sin Slavonije, rođen u Slavonskom Brodu u obitelji liječnika, hrvatski U-21 reprezentativni branič Dino Grozdanić, igra nogomet u klubu Asteras Tripolis, na Peloponezu, u najjačoj grčkoj nogometnoj ligi.

Razgovor smo tempirali ususret uzvratnom dvoboju osmine finala Konferencijske lige PAOK - Dinamo, večeras u Solunu, kao i uoči predstojećih, iznimno važnih, kvalifikacijskih utakmica za Euro U-21, koje Hrvatska ima protiv Andore (21. ožujka) i Portugala (26. ožujka). Izbornik U-21, Dragan Skočić, i za ove je reprezentativne akcije pozvao stasitog Grozdanića, a sudeći po ugodnom razgovoru sa njim, izbornikova pozivnica je razlog njegove ogromne sreće i zadovoljstva.

Povjerenje trenera

Relativno ste nepoznati hrvatskoj nogometnoj javnosti, stoga nam recite nešto o sebi i karijeri...

- Rođen sam u Slavonskom Brodu, tamo sam išao u osnovnu školu i igrao za Marsoniju, a potom sam prešao u Zagreb i Dinamo, gdje sam proveo četiri godine, ali i završio srednju školu. U međuvremenu bio sam na par posudbi. U to vrijeme kontaktiralo me nekoliko klubova, a najkonkretniji je bio moj sadašnji klub, Asteras iz Tripolisa. U tim grčkim počecima igrao sam za U-19 sastav, kalio se na posudbi, u drugoj ligi. Sad sam tu, u prvoj ekipi.

Trener vam je Milan Rastavac, kakav je on stručnjak i kako se odnosi prema vama?

- Rad mu je odličan, pristup igračima također. Prema meni je skroz korektan, puno mi pomaže, savjetuje, hrabri me, kako on, tako i njegovi asistenti, Goran Saula i Vladimir Ilić, koji isto dolaze iz naše regije. S moje strane zaslužuju puni respekt!

Međutim, niste igrali u svim Asterasovim utakmicama?

- Trener mi vjeruje, pričali smo o tome. No, imao sam i neku malu ozljedu, stanka je bila najbolje rješenje, ali u utakmicama koje slijede nadam se da ću biti stalno unutra. Osjećam se zdravo i spremno, za sve izazove...

Asteras se nije plasirao u skupinu šest najboljih klubova koji igraju play-off za prvaka?

- Na žalost, tako je. Mi smo na koncu zauzeli 7. poziciju. Kiksali smo u posljednja dva kola, a sve do tada bili smo u igri za play-off. No, nemamo bojazni da ćemo u donjem dijelu ljestvice posrnuti i ugroziti opstanak. Imamo dovoljan broj bodova i kvalitetu na našoj strani.

Na kojoj poziciji u momčadi najviše igrate?

- Na poziciji lijevog braniča.

Grci bez opasnog udarca

Tko je sve s vama bio u Dinamu, a da je danas poznatiji u nogometu?

- U prvom redu su to Baturina, Gvardiol, Valinčić, Čavlina, Zadro...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Jeste li onda gledali svog bivšeg suigrača iz Dinama, Martin Baturinu i društvo, u pobjedi nad PAOK-om u prvoj utakmici osmine finala u Zagrebu (2:0)?

- Da, da, gledao sam taj okršaj i pobjedu Plavih. Iskreno, mislio sam da će biti teže, ali Dinamo je odigrao vrhunski, pametno i zasluženo pobijedio. PAOK, praktično, nije imao pravi opasan šut prema vratima Dinama.

Kako ocjenjujete PAOK u grčkom prvenstvu?

- Ovdje igraju dobar nogomet, učinkovit, ne lijep za oči, ali polučuju dobre rezultate. Postigli su dosad najviše golova u prvenstvu, tvrda su i kompaktna ekipa. S AEK-om se smjenjuju na prvenstvenoj ljestvici, u borbi za naslov.

Hoćete li gledati uzvrat i što mislite o konačnom ishodu?

- Gledat ću i vjerujem u prolaz Dinama.

Tko će na koncu prije do grčkog šampionskog cilja, PAOK ili AEK s našima Vidom i Ljubičićem?

- Hmmmm, bit će jako uzbudljivo i gusto do kraja. AEK i PAOK su tu, trenutačno, u prvom planu, ali ne smijemo podcijeniti i zanemariti Panathinaikos i Olympiacos, koji ima jake individualce.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kako biste opisali grčku nogometnu ligu?

- Vrlo je jaka, dinamična liga, s više agresivnosti. U igri je puno više novca, dovode se kvalitetni stranci. Ljudi vole nogomet, stadioni su dobri i vrlo posjećeni.

Moglo je biti bolje

Za Hrvatsku U-21, pod zapovjedništvom Dragana Skočića, odigrali ste dosad četiri utakmice, bez poraza. Možete li nastaviti pozitivom i u sljedećim tekmama?

- Skor je O.K., zadovoljan sam, ali moglo je biti i bolje. Žao mi je što nismo dobili Grčku, a bili smo tako blizu.

Na programu su Andora i potom Portugal, što očekujete?

- Naravno da očekujem pozitivne rezultate. Prvi meč, protiv Andore, jako nam je važan. Ne smijemo se opustiti unatoč kvaliteti i činjenici da smo bolji. Siguran sam da će Andora ići na nas ne bi li uzela bar bod. Nadam se pobjedi, a nakon toga bit će lakše i bez grča igrati protiv Portugala, s dobrim i ispravnim stavom napraviti pozitivan rezultat.

Što vam znači izbornikov poziv i igranje za reprezentaciju?

- Braniti boje svoje zemlje, igrati za nacionalni sastav, svakom sportašu je nešto najuzvišenije što mu se može dogoditi. Mislim da ne postoji mlad sportaš koji u svojim razmišljanjima ne sanja da jednog dana odjene reprezentativni dres. Ni ja nisam bio iznimka! - podvukao je 21-godišnji Grozdanić.

Linker
28. travanj 2024 21:32