MARKO MRKONJIC Cropix
TEŠKA NOĆ ZA OSJEČANE

Nikada prije klub slabijeg međunarodnog rejtinga nije pobijedio u Osijeku! Obrazi će se još dugo crvenjeti...

Blamaža! Osijek neće igrati u 3. pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. srpanj 2022. 22:43

Pobjeđivali su bijelo-plavi u Gradskom vrtu velikane poput Anderlechta i PSV-a, ali ne i mali Kizližar, kazahstanski klub za kojeg su prije nego što ih je ždrijeb spojio s Osijekom vjerojatno znali samo stalni posjetitelji kladionica. I koji je na rubu ispadanja iz tamošnje lige. West Ham, Basel, Glasgow Rangers Austrija Beč...

Na prste jedne ruke mogli su se nabrojati europski uglednici koji su slavili u Gradskom vrtu. A sada se u tom društvu nalazi i Kilzižar. Nikada prije klub slabijeg međunarodnog rejtinga nije pobijedio u Osijeku. Obrazi u Osijeku još dugo će se crvenjeti na spomen Kizližara.

Imao je Osijek komotnu prednost iz prve utakmice, prolaz u iduće kolo trebao je biti rutinski odrađen, ali dogodila se katastrofa. Kizližar je iz domovine ispraćen uz želje da se ne obruka, a vratio se kući sa senzacijom. Prvi puta se u Gradskom vrtu se čulo "Bjelice odlazi!".

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Kazahstanci nisu imali što za izgubiti, trebao im je samo jedan pogodak da ponište minus iz prve utakmice i dvomeč s Osijekom vrate na početak i zato su krenuli prilično agresivno, puno agresivnije od Osijeka. Vremenska razlika, a utakmica je počela pola sata iza ponoći po kazahstanskom vremenu, očito im nije predstavljala problem. Brzo su pokušali bijelo-plave uhvatiti na krivoj nozi, u 10. minuti napravili su ozbiljnu situaciju na utakmici. Bartolec je u opasnoj toni, na rubu kaznenog prostora, neoprezno izgubio loptu, uzalud je tražio prekršaj Kozlova smatrajući kako ga je odgurnuo rukama, no grčki sudac pustio je igru. Kozlolov je u kaznenom prostoru našao Lobjanidzea koji, srećom, nije najbolje otpucao. Bilo je to upozorenje na vrijeme za momčad Nenada Bjelice.

Uzvratio je odmah Osijek preko Brleka koji je otpucao s dvadesetak metara, no na putu prema vratima loptu je skrenuo Mužek. U 19. minuti odlično je otpucao Lovrić, ali je gostujući vratar odgovorio s velikom intervencijom kojom spasio svoja vrata. Bila je to jedna od rijetkih situacija u kojoj je morao potvrditi svoju kvalitetu. Nekoliko minuta kasnije nakon kombinacije s Kleinheislerom opet se Lovrić našao u šansi, ali ovaj puta je slabo otpucao. Jedan od rijetkih koji zaslužuje prolaznu ocijenu bio je Ramon Mierez. Pretrčao je Argentinac maraton, grizao za svaku loptu, tjerao protivničke braniče na grešku, oduzeo im tko zna koliko lopti, ali uzalud mu je bio sav taj trud.

Kako je utakmica odmicala Osijek je sve više preuzimao inicijativu, stisnuo goste na njihovu polovinu, no unatoč terenskoj nadmoći nije nalazio način da ugrozi vrata Kazahstanaca i zabije pogodak koji bi utakmicu uveo u mirnije vode i vjerojatno razriješio sve dvojbe oko prolaza. Naprotiv, uslijedio je hladan tuš. Tek što je ušao u igru, jedva da je i minutu proveo na travnjaku, Ivaniadze je zabio za vodstvo kazahstanske momčadi. Osokolio je pogodak momčad Kizližara, a u igru Osijeka uvukla se nesigurnost. Bio je to tek početak loših vijesti jer kola su nepovratno krenula nizbrdo. Momčad koja se u kazahstanskoj ligi bori za opstanak, koja je izgubila pet od posljednjih šest utakmica, zavladala je travnjakom Gradskog vrta, a brzo zabila i drugi gol. Iskusni Kone koji se nametnuo u veznom redu odličnu utakmicu zaključio je pogotkom. Odnio je vrag šalu i Nenad Bjelica više nije mogao čekati, promjenio je formaciju, Mierezu priključio Belju pa onda i Mancea, ali ništa to konkretnije nije donijelo.

Najavljivali su u Osijeku kao primaran cilj dobar rezultat u Europi, a dogodila se katastrofa. Koja će sigurno ostaviti posljedice, za početak vrlo vjerojatno na posjeti. Utakmica protiv Kizližara potvrdila je još jednom kako se navijači vraćaju u Gradski vrt. Atmosfera na tribinama bila je sjajna, pjesma s istočne tribine nije stala od početka utakmice, nakon vodećeg gola Kizližara samo se pojačala, a bila je začinjena odličnom koreografijom koju je Kohorta razvila preko čitavog Istoka.

Brojači na ulazima registrirali su 5.107 gledatelja, najviše u nekoj europskoj utakmici Osijeka u posljednje tri godine. Samo za usporedbu, samo tri utakmice bijelo-plavih u Gradskom vrtu prošle sezone bile su posjećenije. Kako se utakmica bližila kraju, a nemoć Osijeka postala sve izraženija tako su utihnule tribine koje su koncertom zvižduka ispratile igrače s terena. Dok su nogometaši Kizližara slavili na centru terena, bijelo-plavi su slušali "Skidajte dresove!". Teška noć slijedi svima u Osijeku.

Linker
28. travanj 2024 21:26