Slavlje Moralesa

 ANTE CIZMIC Cropix
VATRENI ANALIZIRA

‘Hajduk kao da se nije spremio za njega, a on je nabrži igrač La lige! Svaki put im je prodao istu fintu‘

‘Njemu paše kad se suparnici zaletavaju, svaki je put napravio fintu, izbacio ih i prolazio‘.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 20:04

Villarreal je ušao u prvenstvo s dvije pobjede, nakon Valladolida vani i Hajduka u pretkolu Konferencijske lige svladao je i Atletico na Wanda Metropolitanu 2:0. Ove sezone La liga će im biti u prvom planu jer ne igraju Ligu prvaka, a taj rezultat govori da bi možda čak mogli zaprijetiti velikanima. Nakon što je dobila u Madridu Žuta podmornica stiže na Poljud odraditi posao. Mislili su prošli tjedan da će elegantno i glatko riješiti Hajduk, pogotovo nakon prvog dijela i vodstva 4:1, zato im omjer 4:2 nije bio po volji, no niti u Splitu neće startati s najjačom postavom. Samouvjereno vjeruju u prolaz.

Kako im Bijeli mogu zagorčati život i od gotovog posla u njihovim glavama učiniti dramu? Villarreal je u protekloj sezoni u osmini finala Lige prvaka svladao Juventus u Torinu 3:0. Prije toga s njim je doma igrao 1:1. Između dvije utakmice gostovao je kod Osasune i izgubio 1:0, a nakon što se vratio iz Italije, također vani, pao je kod Cadiza 1:0 te uoči Bayerna u četvrtfinalu od Levantea 2:0.

image

Ante Budimir

ANTE CIZMIC Cropix

Tada je La Liga u njihovim doživljajima, mimo želje trenera Emeryja, ispala sekundarni kolosijek i to su patili tek sedmim mjestom na tablici. Može li se sada dogoditi slično, da nakon što su tukli Atletico loše prođu u Splitu? O tome smo razgovarali s Antom Budimirom, hrvatskim reprezentativcem, čija ih je Osasuna svladala. Počeli smo s ogledom u Valenciji...

- U prvoj utakmici Villarreal je igrao puno bolje cijelu utakmicu, što je očekivano. Mogli su zabiti i više pogodaka. Sve je bilo prepoznatljivo njihovo, igraju od gola nadalje, pokušavaju non-stop kroz pas pronaći prostor i stvoriti igrača višaka. To su radili čitav susret, imaju super kvalitetne igrače, kao kolektiv su organizirani i ozbiljni. Sve sam to vidio, ali kao što sam govorio i lani kad su igrali s Dinamom oni, ne znam zašto, većinom ostavljaju utakmice otvorene. Mogli su zabiti Hajduku još nekoliko golova, međutim nisu, Splićani su njima dvaput zatresli mrežu i po meni to je otvoren rezultat. Dakako, pod uvjetom da Hajduk bude na TOP razini i uspije to iskoristiti. Ako ne, znamo što će biti...

Valdas Dambrauskas je kazao kako su primili naivne golove, dali su Žutoj podmornici previše prostora da se razmaše.

- Nešto me kod Hajduka iznenadilo. Gledajući utakmicu na televiziji imao sam osjećaj kao da nisu poznavali Moralesa. Čudno mi je da ne poznaješ igrača koji je vjerojatno najbrži u La Ligi. Njemu paše kad se suparnici zaletavaju, svaki je put napravio fintu, izbacio ih i prolazio. Te neke stvari su me iznenadile... - priznaje Budimir.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U čemu je razlika između Osasune i Hajduku, zašto je Osasuna dobila sve tri zadnje međusobne utakmice s Villarrealom, pitali smo ga.

- U prvom dijelu prošle sezone igrali smo protiv njih u formaciji 5-3-2, dakle u čvršćem bloku. To je bilo na gostovanju i slavili smo 2:1. U proljeće smo igrali u našoj klasičnoj postavi 4-4-2 i završilo je 1:0 za nas. Zajednički je da smo bili jako kompaktni te fizički u najmanju ruku kao oni, ako ne i moćniji. Cijelo smo vrijeme radili na tome da suzimo prostor za igru, da je što manji i da su oni što dalje od naših vrata. Tako nismo im dali da se razmašu. Poznavali smo ih savršeno i imali jasan plan što činiti, zato me toliko začudio ovaj primjer s Moralesom... Znali smo s kime igramo i kako trebamo funkcionirati protiv njih. Uspjeli smo sve zadatke ispuniti te nešto zabiti, tako su došle pobjede. Ispalo je odlično.

U toj drugoj utakmici imali ste samo 28 posto posjeda, ali ste iz toga došli do 12 udaraca prema golu, tri u okvir, dok su oni sa 72 posto imali manje šuteva - deset, a tek jedan jedini unutar okvira. U velikim prilikama bilo je 2:0 za vas. U prvom prošlosezonskom međusobnom ogledu vaš je posjed bio tek 27 posto, tada se imali šest udaraca, dvije šanse, a oni ponovno niti jednu, osim pogotka koji su dali. Iako su pucali 11 puta, šest unutar okvira. Kako? Što biste savjetovali Hajduku?

- Ne bih govorio što je najbolje napraviti u Splitu jer je eliminacijska utakmica, a Hajduku trebaju dva gola razlike. Logika bi rekla da će napasti, veseli me što će biti pun Poljud, dobra atmosfera cijeli dan i na utakmici, to može pomoći. Na krilima toga će Bijeli igrati. Međutim, rekao sam kako smo mi djelovali, a treba li i Hajduk biti tako strpljiv pa potom tražiti šansu iz kontre ili ne, to bih prepustio struci Bijelih. Činjenica je da smo mi imali jako mali postotak loptu, ali s njom smo bili kvalitetni, brzi i efikasni, a njihov posjed je bio daleko od gola, bili su sterilni i nisu nam predstavljali velike tegobe. Postavili smo im blok visoko, nismo im dopustili da nas sabiju pred naš gol, ali smo ih čekali da oni drže lopte i vrte je okolo. Konstantno smo im bili blizu, krasile su nas taktička disciplina, žestina i to što smo u najmanju ruku bili jednako fizički spremni. Pritom smo kvalitetno djelovali s loptom u posjedu jer to moraš kako bi ih ugrozio. Zbog toga nam je bilo svejedno što je oni imaju 70 posto.

Villarreal inače u La Ligi ima u prosjeku 57 posto posjeda, ekipe poput Hajduka stisne, ali u mnogim dvobojima ne dominira po držanju lopte, recimo sad s Atleticom je bilo 50:50, nego ima izvrsnu pozicijsku igru te brze reakcije na protivnikove pogreške. Osim toga i veznjake koji često dolaze u završnicu akcije i pomažu špicama koje su i tako vrlo opasne. U pobjedi nad Bayernom 1:0 doma imao je loptu samo 38 posto, a u Torinu protiv Juventusa u 3:0 tek 42 posto.

Ali to za Hajduk nije relevantno jer drugačije se postave protiv onih za koje drže da su slabiji od njih nego protiv velikana. Zato je formula za Bijele - tvrda i koncentrirana obrana, pa izlazak preko Livaje koji potom kreira završnicu. I strpljenje. Ako se u bilo kojem času povede, može se u završnici krenuti na sve ili ništa.... Bude li Hajduk otvorenog garda prijeti mu da opet prima lake golove....

- Znam kako smo ih mi dobili, loptu smo dali njima, ali smo bili učinkoviti, a vidjet ćemo što će odabrati Bijeli - zaključio je Budimir.

Linker
13. svibanj 2024 06:14