Drago Sopta / Cropix
POVIJESNI SASTANAK

KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU Igrači su spremni i na štrajk ne promijeni li im se status!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. prosinac 2012. 15:30

Mnoge su revolucionarne ideje krenule iz podruma, možda je i ovo jedna od tih. Naime, u podrumu zagrebačkog kluba History, okupila se zanimljiva družina, dosad takvog društva nije bilo na okupu. Kapetani i(li) predstavnici gotovo svih HNL klubova - nedostajali su samo Dinamo i Split - na jednom mjestu, to uistinu nije česta pojava. Znači da je kap prelila čašu, da su igrači odlučili sami uzeti stvar u svoje ruke. Sastali su se s Darijom Šimićem i Marijom Jurićem, glavnim ljudima Hrvatske udruge 'Nogometni sindikat’, pričali o najvećim problemima hrvatskih nogometaša i klubova. Zaključak?

- Svi smo se prvi put okupili, porazgovarali i odlučili da ćemo dalje ići zajedno, da samo tako možemo uspjeti - rekao je dugogodišnji Cibalijin kapetan Mario Lučić, koji je sa svojim klubom na Arbitraži već dva i pol mjeseca.

Prvi je korak - igrači će tražiti da postanu 'radnici’, odnosno, da ih klubovi prijave u radno-pravni odnos, što su, kaže Sindikat, dužni po zakonu.

- Nije u redu da igrači moraju plaćati doprinose državi, a oni ne dobivaju novac od klubova. Klubovi ne ispunjavaju svoje obveze, a igrači svoje moraju. Pozivamo Ministarstvo rada da se očituje o tom problemu i da se pozabavi njime, jer, posao koji igrači rade jest kao i posao svakog drugog radnika prijavljenog u radni odnos. To je čisti radni odnos, oni rade samo za jednog poslodavca, rade svaki dan, imaju godišnji odmor i sva ostala prava i obveze iz radnog odnosa. Dakle, bilo bi normalno da im klubovi plaćaju sve doprinose i poreze, a ne da oni moraju to sami plaćati iako ne dobivaju ono što im je ugovorom zajamčeno. Očekujem i od ministra Jovanovića podršku po tom pitanju, vjerujem da će i sportske inspekcije pokazati i zaključiti da ovo što se radi nije ispravno - rekao je predsjednik HUNS-a Dario Šimić.

Razočarani su što se HNS bavi samo problemom huliganizma, reprezentacijom i nastupom klubova u europskim natjecanjima. Sastanci s ljudima iz HNS-a sve su rjeđi, u Rusanovoj se o igračima, koji jedva preživljavaju, govori tek ponekad, nikoga nije briga. Zato je ova priča o radnom odnosu samo poruka, pokušaj da se nešto pokrene s mrtve točke. Međutim, kako dosad nijedan potez nije dao rezultata, jasno je da se već šuška i o puno radikalnijim potezima.

- Nije isključeno da ćemo svi zajedno štrajkati, iako se nadamo da do toga neće doći. Ali, nema smisla da igrači više samo prijete neigranjem i igraju, jer onda samo oni nadrapaju. Moramo se držati svi zajedno, nikad se ne zna tko će od nas sljedeći biti u teško situaciji. Znate, neki igrači nisu mogli niti doći na ovaj sastanak, jer jednostavno nemaju s čime. Ovo više nema smisla - rekao je jedan od prisutnih, najavivši da su se na sastanku dogovorili i da će se i oni koji trenutno bolje žive solidarizirati s ovima drugima koji su 'na rubu’.

Linker
22. rujan 2024 14:35