Split, 290810.Stadion Park mladezi.Nogometna utakmica sestog kola Prve HNL izmedju NK Split - NK Hajduk.Na slici: Dionicar Hajduka Jako Andabak i Igor Stimac.Foto: Paun Paunovic / Cropix
 Paun Paunovic / CROPIX
OPET TMURNO NA POLJUDU

Jako Andabak: Zbog nesloge u Gradskom vijeću odustajem od kupnje Hajduka!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. prosinac 2010. 11:48

Nesloga splitskog Gradskog vijeća oko donošenja odluke o prodaju dionica Hajduka u vlasništvu Grada vrijednih oko 80 milijuna kuna odjeknula je nadaleko. Podsjetimo, sjednica Vijeća održana u petak prekinuta je nešto prije nego je na dnevni red trebao doći Hajduk, a po svemu sudeći zato jer je gradonačelnik i najveći zagovaratelj prodaje Željko Kerum izgubio većinu u Vijeću. Pokolebala se Milica Cipci koja mu je trebala dati ključni 13. glas. Nije ta 62-godišnja umirovljenica željela ostati upamćena kao žena koja je odlučila o prodaji Hajduka.

- Čujem sve to, toliku neslogu i neprijateljstvo, pa tako i prema privatnom vlasniku, te zbog toga ne želim ući u posao! Da je sloge bilo bi drugačije, ovako ne želim. Eto toliko - kratko i jasno nam je jučer Jako Andabak dao ekskluzivu da odustaje od kupnje dionica!

Naime, Andabak je i sada veliki dioničar Hajduka sa 5,22 posto dionica, a uvijek se spominjao u kontekstu kupnje dijela gradskog udjela. Nije on krio svoj interes, govorio je da je zainteresiran za ulaganje, no ne sam, nego s kolegama iz tvrtke 'Naprid Bili’ u kojoj su još poduzetnici Milavić, Miličić, Mamić, Rimac, Stojanović i sam Kerum. No ipak je Andabak u tom društvu bio glavna faca. Kupnjom gradskih dionica imali bi 'debelo’ preko 50 posto vlasništva Hajduka.

- Ne znam kakvo je njihovo mišljenje nakon svega ovoga, ja sam vam kazao što ja mislim - ogradio se Andabak.

I tako se dogodio novi zaokret. I to kopernikanski. Zabrinut će se Kerum, to je sigurno . Realna je opasnost da mu se izjalove svi planovi. A bili su naoko sasvim jasni i održivi. Želio je prodati 30 posto dionica u vlasništvu Grada, a zadržati 26 posto čime bi i dalje bio faktor u upravljanju klubom. Od dobivenih 80 milijuna, 30 posto ide državi jer je ona prilikom preoblikovanja Hajduka u sportsko dioničko društvo svoja potraživanja prema splitskom klubu prebacila Gradu. A preostalih 56 milijuna kuna dobro bi Kerumu došlo za zatvaranje rupa u gradskom proračunu. A one nisu male. Koliko je gradonačelnik bio siguran da će imati većinu i usvojiti odluku o prodaji dionica, pokazuje i činjenica da je tih 56 milijuna kuna već ukalkulirano u prekjučer usvojeni proračun za 2011. godinu!

I vjerojatno bi se sve tako i dogodilo da je Kerum takav plan imao sa svojom privatnom tvrtkom gdje sam odlučuje. No u Gradskom vijeću ovisi o koalicijskim partnerima koji su ipak političari. Dobro lobiranje oporbe pokolebalo je Milicu Cipci pa je Kerum izgubio većinu, a time, izgleda, i najznačajnijeg potencijalnog ulagača Jaku Andabaka!

No sasvim je sigurno da splitski gradonačelnik neće tako lako odustati. Zagrizao je za prodaju Hajduka i svim će je silama nastojati ostvariti. Ne može tih 56 milijuna kuna stvoriti preko noći! U četvrtak je nastavak prekinute sjednice, ima Kerum dovoljno vremena za uvjeriti Milicu Cipci ili koga drugog iz oporbe da podrži prodaju, a onda pokolebanog ulagača Andabaka da ipak kupi dionice.

Osim toga, sve ovo Kerumu donosi i negativni politički publicitet. Najprije ga je javnost osudila jer je rodbinu i prijatelje postavio na upravljačke funkcije u gradskim poduzećima, pa tako i u Hajdukovu upravu. Potom je oporba graknula kada je predložio prodaju dionica. A ne proda li ih, nema čime zakrpati proračun. Bliže se parlamentarni izbori na kojima se misli kandidirati, a Kerum na sebe navlači negativan publicitet zbog Hajduka. Mora splitski gradonačelnik to nekako riješiti!

Linker
25. rujan 2024 08:31