Boris Kovačev / CROPIX
PRESICA NA MARAKANI

Izbornik Štimac se ne boji atmosfere: 'Ništa nas ne može impresionirati'

Imam sreću što u momčadi imam igrače koji igraju i na većim stadionima Ligu prvaka, oni sve znaju i ništa ih ne može impresionirati - rekao je hrvatski izbornik
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2013. 21:10

Igor Štimac u svom stilu, s gardom čovjeka koji ne sumnja u uspjeh, izašao je pred novinare na Marakani. On uživa u takvim ambijentima, njemu su baš nadmetanja sa Srbima bila među bitnijim motivima kad se prihvatio izborničke funkcije. No, po običaju nije htio otkriti startnu postavu, čak je ostavio sumnju je li sve raščistio do kraja.

- Znam sastav od prvog dana, ali se mijenjaju ideje svakodnevno, na zadnjem ću ga sastanku definirati. Poznato je da nam je hendikep lijevi bok. Našli smo rješenje i odlučili, vjerujem da će tako i ostati – kazao je Štimac.

Srbija ima 4-5 novih igrača u odnosu na Zagreb, koliko će to utjecati na susret. Hrvatski izbornik drži da to neće biti presudno.

- Ne opterećujem se previše, ako odigramo kako treba, manje ćemo misliti o protivniku nego on o nama. Došli smo pobijediti. Hrvatska neće biti nestrpljiva, neće niti juriti, imamo dovoljno ovakvih utakmica u nogama. Moja momčad je iskusna i siguran sam da će nam to biti od koristi.

Je li detektirao loše strane Srbije?

- Rekao bi Ćiro Blažević - utvaram si sine da ih znam. Mislim da smo te točke pronašli zadnji put. Neki su kazali kako je Srbija sama sebe pobijedila, ne bih se složio s time. Oni igraju drukčije kada su pod pritiskom nego ako ih pustite da slobodno pokažu svoje vrijednosti. To se jako dobro vidjelo u Zagrebu.

Vatrene su dočekale snažne mjere sigurnosti, kako Štimac, koji nije tako rijetko u Beogradu, gleda na to?

- Kad privatno dolazim nemam osiguranje, ovo je posjet službene naravi i normalno je da smo dobili osiguranje kakvo priliči. Mogu samo zahvaliti domaćinu koji su se potrudili da sve bude u redu.

Pitali su ga novinari bi li mu pobjeda bila najbolji poklon za 46. rođendan koji danas slavi.

- Naravno da bi. I bio bi puno lakši put u Koreju, nije baš blizu doći do tamo - dodao je izbornik koji će već u subotu ujutro povesti momčad u Jeongju gdje se igra ta utakmica 10. rujna.

Štimac je na Marakani nastupio kao igrač Hajduka, a posljednji put u dresu hrvatske reprezentacije 1999. godine. Svjestan je kakva se atmosfera može stvoriti na Marakani, je li ovo posebna utakmica i zbog toga?

- Imam sreću što u momčadi imam igrače koji igraju i na većim stadionima Ligu prvaka, oni sve znaju i ništa ih ne može impresionirati. Ne očekujemo nikakvu dobrodošlicu s tribina, navikli smo na velike utakmice, želimo se prezentirati u najboljem mogućem izdanju.

Nestalo je struje 1999. Bojite se da se nešto slično ponovi?

- Ne bojim se, ono su bila drukčija vremena. Sjećam se jedino, kad sam počeo razaznavati stvari da smo ja i Mijatović ležali jedan pokraj drugoga na terenu.

Na kraju, očekuje li pomoć od Škotske?

- Neću to komentirati, na nama je da igramo svoju utakmicu.

Pokraj njega sjedio je Tomislav Rogić, trener vratara, njega je uloga da Stipe Pletikosa bude što bolje pripremljen.

- Više smo radili na fizičkom nego psihičkom planu. On je u klubu u dobroj formi, imao je samo jednu lošiju utakmicu. Puno smo analizirali suparnika, mislim da će biti na vrhunskoj razini – konstatirao je Rogić.

Srna: Moramo biti hladne glave i čekati svoju šansu

Kapetan Vatrenih Darijo Srna više je od izbornika Štimca otkrio taktiku Hrvatske.

- Očekujem da će Srbija biti agresivna od prve minute, ima velike igrače i velikog trenera. Imat će pritisak da pobijede, znam da to nije lako jer tako smo i mi imali u Zagrebu. Nakon tog susreta osjećao sam se umorniji psihički nego fizički. Dakle, mi moramo biti hladne glave i čekati svoju šansu.

Linker
22. rujan 2024 09:43