Nikola Vilić / Cropix
DOSTA MU JE SNIJEGA

Ivica Križanac 'pobjegao' iz Rusije: 'Ili ću nastaviti u Hajduku ili završiti karijeru!'

'Gledao sam u Rusiji snijeg kako pada, i pada, i pada... i rekao sebi - Ivo šta ti to treba? Rekao sam treneru Spalettiju da ne idem u Atenu na utakmicu, da moram doma'
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 21. prosinac 2010. 13:10

Jednostavan i bez dlake na jeziku, ponekad i previše iskren, te odgovoran prije svega obitelji i sebi kakav je bio svih ovih godina takav je i na kraju. Nogometaš ruskog Zenita Ivica Križanac odlučio je, za javnost gotovo iz vedra neba, u 31. godini prekinuti karijeru. Leđa više nisu nepremostiv problem, ostala mu je još godina dana ugovora s novim ruskim prvakom, no odlučio je otići u zenitu. Želja za povratak u Hrvatsku, da bude sa suprugom i kćerkama Leonom i Tarom je prevagnula.

- Nestalo je uja u svići - rekao je kroz smijeh Križanac kojeg smo uhvatili u kupovini božićnih poklona, pa otkrio razloge odluke.

- Sve se skupilo. Predugo sam u inozemstvu, odvojen od obitelji, a djeca su već velika. Takav sam čovjek da kada mi nešto uđe u glavu onda je to tako. Godinu dana je odluka ležala u meni, ali sam sada u par sati odlučio. Gledao sam u Rusiji snijeg kako pada, i pada, i pada... i rekao sebi - Ivo šta ti to treba? Rekao sam treneru Spalettiju da ne idem u Atenu na utakmicu s AEK-om, da moram doma - otkrio je Križanac koji se s povlačenjem odriče i unosnog ugovora.

- Otišao sam iz Hrvatske još kao “mulac”, već 11 godina sam u inozemstvu. Šest i pol godina sam u Zenitu i osvojio sam sve što sam mogao. Starija kći sada u Hrvatskoj ide u treći razred, obitelj je na prvom mjestu. Novac koji “bacam” je moj. Gubimo mnogo, ali zajedno ćemo biti dosta sretniji. Sretan sam kao malo dijete, ka’ prasac! - priznao je Križanac.

Dodao je kako na njegovu odluku nije utjecala ozljeda leđa zbog koje se u svibnju oprostio od reprezentacije, koja uz redovite vježbe i terapije nije predstavljala veliku prepreku. Stoper Zenita razgovarao je s talijanskim trenerom, ali se o razlazu još nije dogovorio s klubom.

- Spaletti je veliki gospodin. U klubu malo grintaju, no ne vjerujem da će me kazniti. Mislim da neće biti problema, na mom mjestu imaju četiri-pet igrača.

Kada se zna ljubav Križanca prema Hajduku i da nikad nije nosio bijeli dres, da je i prije dvije godine bilo govora o njegovu dolasku na Poljud te poveže dva i dva... Prije mjesec i pol dana na Poljudu je gostovao sa Zenitom , može li karijeru zaključiti u najdražem dresu.

- Ovo je moj oproštaj s igranjem u inozemstvu, no uvijek sam bio navijač Hajduka. Mene nije teško naći i tko me bude trebao naći će me. Želju imam, ali mora se puno toga poklopiti. Srce je jedno, ali treba misliti i glavom. Klub mora definirati trener, vlasnik, kadar... Trebale bi se i poklopiti ambicije. Ne volim biti drugi.

Sve sam osvojio, ali ja želim gledati more s balkona

Na odlasku se Križanac zahvalio obitelji, prijatelju iz Češke Iliji Majstoroviću, najzaslužnijem što je otišao u Zenit, a najviše supruzi Ivi.

- Lijepo je otići kao prvak. Iako smo osvojili kup UEFA najveći uspjeh je svakako titula osvajača europskog Superkupa. Međutim ima i drugih stvari u životu. Volim biti i na balkonu i gledati more (smijeh) - rekao je prije nego se sa suprugom zaputio na odmor u Pariz.

Linker
24. rujan 2024 08:30