Ronald Gorsic / CROPIX
DEBITIRA NA POLJUDU

Ivankovićevi ciljevi: 'Pobjeda u Splitu, Dinamov Uskrs u Europi i Sammir na SP-u'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 13. rujan 2013. 09:07

Dinamov navijač neće Branka Ivankovića pamtiti zbog silnih rekorda i naslova prvaka, jer to je u Dinamovom slučaju sasvim obična stvar. Pamtit će ga po dvije utakmice iz 2.007. godine, po dobrim izvedbama u Bremenu i Amsterdamu. Istina, hrvatski prvak je meč u Bremenu izgubio (1-2), ali je ta utakmica promovirala Sammirov talent, dok je u drugoj pobijedio u amsterdamskoj Areni (3-2), uz maestralnu igru Marija Mandžukića i Luke Modrića. Nakon skitnje po Aziji, profesor se vratio kući, s namjerom da se u Europi zadrži do kraja karijere.

Za razliku od impulzivnog Jurčića, Branko Ivanković je donio mir u plave salone. Imponira njegova staloženost, gospodsku atmosferu jedino je remetio kazetofon Dinamovog glasnogovornika. Novinarima baš i ne vjeruju, u Maksimiru se sve snima. U pravilu, nemam ništa protiv...

Zašto se Branko Ivanković vratio na mjesto burnih rastanaka? Je li to bila ponuda koja se ne može odbiti i nada li se da će dvogodišnji ugovor odraditi do kraja?

- Dinamo je klub koji se ne može odbiti, posebno ako taj klub nosite u srcu! Jedan od razloga je bila i moja strateška dvojba, ostati u Aziji ili se vratiti u europski nogomet. Zato sam odbio klubove u Aziji, čekao sam europski klub ili reprezentaciju. Da se nisam vratio u Zagreb, karijeru bih završio u Aziji. Dinamo je zanimljiv, ne samo zbog rezultatskog imperativa, još veći izazov je stvoriti momčad koja će biti dio europske nogometne kreme. Želim biti dio te priče, a hoću li u Maksimiru ostati “doživotno”, to se nikad ne zna.

Novi trener, novo Dinamovo lice. Promjena će biti?

- Svaki trener donosi svoju nogometnu filozofiju i svoju viziju. Dinamo mora biti rezultatski uspješan, ali mora igrati i atraktivno. Dinamo mora igrati ofanzivno, naglašeno ofanzivno i agresivno, a mora imati i zvijezde, jer one daju dodatnu kvalitetu, privlače gledatelje.

Pojavom Rijeke, prvenstvo će ove godine biti nešto neizvjesnije, no, od vas se ponajprije očekuje europski rezultat?

- Dinamo je toliko kvalitetna momčad, da mora jurišati na sva tri trofeja i što više europskih pobjeda. Cilj je proboj u drugi krug Lige Uefa...

Napokon do Božića?

- Ne, do Uskrsa!

Svojedobno ste u momčadi imali i Morića i Mandžukića, pa vam to nije pošlo za rukom?

- U mojoj prvoj godini odigrali smo dobru utakmicu protiv Werdera u Bremenu, a kulminaciju smo doživjeli u Amsterdamu. Da, imao sam Mandžukića, koji je tek došao iz Zagreba i počeo kao rezerva Šokoti. Bio je igrač u stvaranju, u dolasku, to nije današnji Mandžukić, najbolji igrač Bayerna i naše reprezentacije. Modrić je tek stasao u zvijezdu, Sammir se pojavio kao kometa.

Oporavak Sammira i afirmacija Halilovića su zahtjevi, koji su postavljeni pred vas?

- Sammir je zadnjih deset dana izuzetno dobro radio, trudio se i vjerujem da se potpuno oporavio i sigurno će biti spreman za reprezentaciju već protiv Belgije. Nadam se da će izboriti status standardnog reprezentativca. On je svjestan da su pripreme za svjetsko prvenstvo za njega počele već “jučer”, nadam se da će zadržati entuzijazam. Ista stvar se događa s Halilovićem, ima sve predispozicije izrasti u izvanserijskog igrača. Moj zadatak je sačuvati njegovu kreativnost, imaginaciju i razigrati njegov talent...

Kako ste doživjeli utakmicu u Beogradu?

- Tužan sam kada izostanu pozitivni tonovi, iako je i za njih bilo razloga. Dinamo i Rijeka igraju u Ligi Uefa, stadionu na Kantridi, Poljudu, Puli su puni, ni na Dinamo više ne dolazi manje od 5.000 gledatelja. Nogomet se budi, mlade reprezentacije pobjeđuju, ispred nogometa treba staviti veliki plus. Reprezentacija je u Beogradu vjerojatno osigurala play off. Istina, baraž je lutrija, ali nije ništa neobično. Deset godina je reprezentacij među deset najboljih na svijetu, imamo igrače koji su važne karike u najvećim klubovima. Naravno, da se osim rezultata očekuje i dobra igra i ne trebamo bježati od istine da neke utakmice nismo odigrali dobro. Nitko u Beogradu nije očekivao onako siromašno prvo poluvrijeme...

Želite li savjetovati Štimca uoči zadnje dvije utakmice?

- Ni za Boga, Štimac ima najbolji uvid u stanje u reprezentaciji. Naravno, svatko od nas ima svoju viziju, svatko želi spektakularni nogomet, ali, to nije uvijek moguće. Naravno da smo bili razočarani onim što je reprezentacija odigrala u prvom poluvremenu, ali ne smijemo podcijeniti konačni rezultat. Mogli smo igrati puno bolje i izgubiti, jer, Srbija ima svjetske igrače. Njihova obrana je možda i ponajbolja u Europi, Srbija je velika momčad, no, unatoč tome reprezentacija je ostvarila rezultat, a to je u ovim kvalifikacijama najvažnije.

Vratimo se najvažnijem pitanju, utakmici s Hajdukom?

- Hajduk me u Super-kupu vrlo ugodno iznenadio! Čini se da je Igor Tudor promijenio filozofiju Hajdukove igre, pokušavaju igrati nogomet, uz njihov “spirit” dodali su i kombinatoriku. Tudoru svaka čast na tome i ne treba gubiti entuzijazam ako se zbog mladosti dogodi poneki kiks...

Idete na pobjedu?

- Dinamo uvijek igra na pobjedu, moja filozofija to zahtijeva, ni Dinamo ni ja si ne možemo dopustiti da ne igramo na pobjedu, bez obzir što se igra u Splitu! Momčad se neće bitno mijenjati, u dvojbi sam oko jednog ili dvojice igrača, neću se upuštati u akrobacije.

Znači li to da će Halilović biti u udarnoj postavi?

- Njega ću maksimalno koristiti, možda već i u Splitu, a protiv Černomorca gotovo sigurno. Možda zajedno sa Sammirom, Halilović će dobiti ozbiljnu minutažu, njegov talent to zaslužuje! - zaključio je razgovor Branko Ivanković.

Linker
22. rujan 2024 01:04