Srđan Vrančić / CROPIX
NADOLAZEĆA ZVIJEZDA

Hrvatska senzacija Mateo Kovačić: Zna razigravati, a protivnike ljulja k’o Garrincha!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. studeni 2013. 13:30

Kad Mateo Kovačić postane igračina sukladno potencijalu, Hrvatska će imati još jednoga svjetskog asa i vezni red s kakvim se malo tko može pohvaliti. Gotovo nitko! Kroz Islanđane je prolazio kao kroz putar, trojicu-četvoricu, koliko god ih je trebalo predriblati i pretrčati, nije bio problem. To je individualna klasa s kojom se rodiš, to se ne uči, i vrlo teško se sprječava.

No, Kovačić je još u formiranju, sazrijevanju i igračkom rastu. I izbornici i trener u Interu, Mazzarri, tražili su mu najbolju poziciju, da bi standardno igrao u klubu fizički mora očvrsnuti u duelima jer šef struke na tome inzistira. Kovačić je dijamant, sa samo malo taktičkog i tjelesnog brušenja postat će briljant. Prije prvenstva u Brazilu napunit će 20 godina, kad zgrabi “Brazucu” (službena lopta!) suparnicima će se lediti krv u žilama. Ta njegova eksplozivnost, hitrina, promjena pravca... ljulja rivale k’o Garrincha, koji je to radio bolje od Pelea. A i “vidi” teren, zna razigrati. Polušpica ili lijevi vezni, to bi trebala biti njegova mjesta.

Iako je debitirao još sa Srbijom, logično je bilo da prođe i faze padova, ali Kovačić definitivno stiže. I postaje nova hrvatska senzacija. Uoči SP-a bit će predstavljen kao jedna od najvećih mladih nada.

Modrić: Kovačić je jedan od mojih miljenika

Jeste li vidjeli malog fenomena Kovačića, bili ste u pravu kad je njegov potencijal u pitanju?

- Ma strašan je Mateo, jedan je od mojih miljenika. Samo je potvrdio ogroman potencijal, kazao sam mu neka samo tako nastavi, jako će daleko dogurati. Ključno je da ponavlja takve igre, da se slobodno upusti u prodore koliko god mu nekad izgledali rizično. Ima u sebi nešto posebno, prvi su mu koraci prebrzi za protivnika i nedokučivi.

Linker
22. rujan 2024 09:32