Riga, 030910.Gradski stadion Skonto.Prva utakmica kvalifikacija za europsko prvenstvo izmedju Latvije i Hrvatske.Na fotografiji: Dario Srna.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX
LATVIJA - HRVATSKA 0-3

Hrvatska furiozno u Latviji: Petrić, Olić i Srna poručili Grcima - čeka vas pakao!

Hrvatska je autoritativno zakoračila u kvalifikacijski ciklus za Euro 2012. U prtljagi iz Rige momčad Slavena Bilića donijela je tri boda, dobru gol-razliku za start novog ciklusa i vrlo dobar dojam. Sve to bez Luke Modrića u momčadi
Piše: ArhivaObjavljeno: 03. rujan 2010. 19:55

RIGA - Terapijom od dva antidepresiva jedan na kraju prvog poluvremena, drugi odmah na početku nastavka Mladen Petrić razvedrio je rezerviranu nacionalnu momčad u kišnoj Rigi. Gol i asistencija Oliću gurnuli su Hrvatsku u komfornu situaciju, omogućili joj da već nakon 50 minuta utakmice rasporedi snage za izazov koji 'kockaste' u utorak čeka u Maksimiru s Grčkom, premda je dvoboj do finiša prve dionice prijetio odlaskom u slijepu ulicu.

Hrvatska je u prvih desetak minuta iscrtala koordinate utakmice u kojoj nije bilo mjesta za napadačke akcije domaće momčadi. Potpuna kontrola lopte i disciplinirano držanje formacije, nažalost, nisu nam donijeli ništa opipljivo. Nedostajalo je lucidnosti, driblinga koji bi stvorio višak, nije bilo podvaljene lopte napadačima niti preciznog ubačaja s boka. Strinićev koridor bio je neprekidno otvoren, ali prodorni Hajdukov branič lopte je isporučivao na pogrešnu adresu.

Agilnošću su prednjačili Kranjčar (autor bombe koju je domaći vratar čudesno iščupao), Petrić i već poslovično Olić. Mladen Petrić je pomalo neočekivano nagrađen mjestom u početnom sastavu nakon što je cijeli tjedan živio u melankoličnom raspoloenju, nesretan svojom ulogom u reprezentaciji i razočaran ishodom prijelaznog roka u kojem mu je propao transfer u Stuttgart. Na terenu je, srećom, bio više nego živahan. Tražio je loptu i kombinatoriku i nekoliko puta okušao udarac. Istinabog, lopta je letjela na deseti red tribine, ali u 43. minuti upravo je Petrić donio radost u boks sa četristotinjak hrvatskih navijača.

Pogotku je prethodila akcija Srne i Olića, koji je sa 15 metara iskosa neoečkivano uputio bombu prema domaćem golu. Lopta je iznenadila dotad odličnog Vaninsa, koji ju je panično odbio na rub peterca. U punom trku naletjeo je Petrić i glavom pogodio za 0-1.

Gol je domaćinov adrenalin spustio na nulu, Latvijci se nisu stigli zbrojiti u stanci između dva poluvremena i još grogirani morali su i drugi put po loptu u mrežu. Rakitić je u 51. minuti oslobodio Petrića na desnom boku, on je namjestio loptu na ljevicu i u trepavicu na drugoj vratnici pogodio usamljenog Olića. Domaćin više nije mogao izbjeći kapitulaciju.

Pokušali su, doduše, Latvijci visokim presingom preseliti igru pred Runjin kazneni prostor, no to im je uspjelo na svega 6-7 minuta. U tom su razdoblju zakuhali nekoliko situacija koje su mirisale na opasnost. Najbliže golu bio je Verpakovskis čiji je efektan udarac škaricama prevario Runju, ali je Kranjčar na rubu peterca očistio opasnost.

U finišu dvoboja golgeterskim navikama vratio se i kapetan momčadi Darijo Srna. Briljantnom 'praćkom' sa 15 metara rasparao je mrežu za 3-0 stavivši točku na i predstave koja ohrabruje.

VIDEO POGODAKA POGLEDAJTE OVDJE LATVIJA - HRVATSKA 0:3

KRAJ UTAKMICE



81. minuta GOL - Nakon ubačaja Kranjčara iz kornera, lopta se odbila do Srne na rub kazenog prostora koji šalje bombu iza leđa Vaninsa!

72. minuta - Pranjić je odlično proigrao Jelavića koji s desetak metara iskosa šalje loptu pored Vaninsa.

53. minuta - Verpakovskis je pokušao škaricama, no Kranjčar čisti s gol-linije.

51. minuta GOL - Petrić je odličnim centaršutom pronašao Olića na drugoj vratnici, a ovaj glavom s pet metara šalje loptu iza leđa Vaninsa.

PRVO POLUVRIJEME

Gruzija nakon prvih pet minuta u Grčkoj vodi sa 1:0 pogotkom Dvalishvilija!

43. minuta GOL - Olić je ubacio loptu u šesnaesterac, a nakon slabe reakcije Vaninsa Petrić glavom šalje loptu s pet metara u nebranjenu mrežu.

40. minuta - Eduardo je odlično povukao loptu, dao u sredinu za Kranjčara koji je s dvadesetak metara uputio udarac ali Vanins kranjim naporima uspjeva loptu izbaciti u korner.

32. minuta - Crauna je oprobao svoj udarac ali Runje brani njegov udarac.

24. minuta - Nakon što je Olić uputio centaršut, lopta je došla do Petrića koji je s ruba kaznenog prostora šalje visoko iznad vratiju Vaninsa.

14. minuta - Srna je uputio centaršut na desetak metara, no Eduardov udarac glavom otišao je daleko od vratiju Latvije.

3. minuta - Kranjčar je ubacio loptu u šesnaesterac, a na odbijenu loptu naletio je Srna čiji udarac odlazi daleko od vratiju Latvije.

2. minuta - Kranjčar je pokušao s ruba kaznenog prostora ali njegov udarac lakoćom zaustavlja Vanins.





LATVIJA - HRVATSKA 0:3



Riga – Stadion Skonto.

Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska).

Strijelci: 0:1 Petrić (43), 0:2 Olić (51), 0:3 Srna (81)

LATVIJA: Vanins – Klava, Ivanovs, Gorkšs, Mihadjuks – Cauna, Laizans (od 87 Astafjevs -), Rafalskis, Rubins (od 85. Žigajevs)– Karlsons (od 63. Rudnevs, Verpakovskis.

HRVATSKA: Runje – Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić – Vukojević (od 70. Pranjić), Rakitić – Petrić (od 84. Mandžukić), Eduardo (od 62. Jelavić), Kranjčar – Olić.





Linker
06. listopad 2024 13:31