Dimitrios Diamantakos
 LUKA GERLANC/CROPIX
NOVOSTI S POLJUDA

Zaboravljeni Hajdukov napadač u Zadru se vratio u život, Talijani žele odvesti energično krilo!?

Subašić branio u Stanovima: Sve izgleda super, izgleda jako pozitivno. Ide u lijepom smjeru...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. listopad 2021. 22:47

Zadar, Split, Šibenik, tako se kreće Hajduk u osam listopadskih dana. Utrka kroz Dalmaciju počela je prošle subote u Zadru, a završit će u nedjelju u Šibeniku. Do tada će se Bijeli pripremati u Splitu ohrabreni onim što su pokazali u Zadru jer prijateljske utakmice upravo služe takvoj svrsi, da se pokažu igrači s manjom minutažom, a kompletna momčad potvrdi status ozbiljne i organizirane.

- Rezultat je nebitan, ali važno je kako uđeš u utakmicu. Uskoro nas čeka kup-dvoboj s Belišćem, također trećeligašem. Kada je pristup pravi, onda je svaka utakmica jednostavna i lagana - kazao je nakon dvoboja u Stanovima kapetan Hajduka u tom prijateljskom dvoboju, Danijel Subašić.

Pristup i efikasnost obilježili su igru Bijelih. Trebala je Gustafssonu jedna utakmica da se momčad opusti u napadačkom segmentu, pogotovo što se igralo bez Livaje.

image
Nenad Bjelica i Marko Livaja
VLADO KOS/CROPIX

Povratak Grka

Golgeter Bijelih je u reprezentaciji Hrvatske, ali ne igra zbog žutih kartona u Šibeniku i zato je u Zadru bilo potrebno vidjeti kakva su rješenja na raspolaganju Hajdukovom treneru.

Osim Ljubičića i Mlakara, za koje se zna da su prve špice, Zadar je u život vratio i Diamantakosa. Nećemo pritom Grka obasuti hvalospjevima jer ipak je utakmica s trećeligašem samo naznaka da bi mogao više, da nije zaboravio zabijati pogotke, jer u konačnici stoji da je posljednji zgoditak u službenim utakmicama postigao još u prosincu prošle godine protiv Gorice na Poljudu.

Prošlo je gotovo deset mjeseci od tog pogotka, a Diamantakos ukupno ima 27 nastupa uz samo dva zgoditka među Bijelima. Ne treba tome ništa dodati, nego kazati sljedeće - ako je Zadar najava da bi se Diamantakos mogao ponovno naći u ozbiljnoj konkurenciji, onda je utakmica u Stanovima za 28-godišnjeg Grka bila vrijedna kao da je prvenstvena. I za Gustafssona također.

Diamantakos čeka svoju prigodu, a Katić će je vjerojatno dočekati u početnom sastavu već na Šubićevcu jer ozlijeđen je Elez i logika kaže da je stigao red i na 25-godišnjaka iz Ljubuškog, koji je u Zadru postigao prvi zgoditak u dresu Hajduka.

- Svaka mi utakmica puno znači, bez obzira je li prijateljska ili je Liga prvaka. U svakoj je važno zabiti, neka je i trećeligaš s druge strane. Bitno mi je napredovati nakon dugog oporavka. Pokušat ću se nametnuti treneru, to je sigurno, došao sam igrati i pomoći Hajduku. Imam do nedjelje vremena maksimalno se pripremiti, a trener na kraju odlučuje - poručio je Katić.

Nema spora da je Katić tjelesno spreman, ali pritom i odlučan u namjeri da počne igrati u kontinuitetu. Uostalom, u Hajduk je došao s ciljem da ponovno bude standardni prvotimac. Igrama će odrediti smjer jer Rangers ga može vratiti već u siječnju, ali i Hajduk otkupiti za 1,5 milijuna eura.

Tri otvorena pitanja

Gustafsson za Šibenik ima tri otvorena pitanja, Katić je ponudio jedan odgovor. Preostala dva su zamjene za spomenutog Livaju u “špici” i Krovinovića u veznom redu. Jasno je da će bez Livaje vjerojatno biti promijenjena i koncepcija u formaciju 4-3-3, s dva krila i jednom špicom, ali napadačkih rješenja ima napretek. Pitanje je koliko će se učinkovitim pokazati, ali brojnost kadra nije upitna u prednjoj liniji.

U veznom redu traži se treći uz Fossatija i Vukovića, koji je preskočio Zadar radi manje ozljede, ali vraća se trening u utorak. Atanasov bi trebao biti treći u veznom redu, ali dug je tjedan po pitanju veznjaka i ukupne formacije. Nakon Zadra je bitno notirati da se Fossati još jednom potvrdio kao neupitni gazda sredine terena, a pritom je zabio i pogodak prekrasnim udarcem desnom nogom preko živog zida s 25 metara.

Jesu li “slobodnjaci” njegova uža specijalnost teško je znati jer zadnji je zgoditak u službenim utakmicama postigao još u siječnju 2020. godine igrajući za Monzu u Serie C. Zabio je lijevom nogom, što znači da može Fossati zabijati s obje noge, ali rijetko šutira.

image
Krovinović propušta Šibenik, ulazi Atanasov
VLADO KOS/CROPIX

Bez opuštanja

U svakom slučaju, Bijeli mogu biti zadovoljni test-utakmicom. Ozbiljni u svim segmentima igre, bez opuštanja u obrani. Ozbiljni i odgovorni pred seriju važnih utakmica koje slijede u drugoj polovici listopada. Zadovoljan je i kapetan Subašić.

- Sve izgleda super, izgleda jako pozitivno. Ide u lijepom smjeru jer došlo je puno igrača, a predsjednik i sportski direktor su odradili prijelazni rok na nivou. Sada je na nama da sve skupa zbrojimo, stisnemo se i budemo klapa na terenu i izvan njega. Da budemo kao obitelj i svatko gurne svoj ego sa strane, te zajedno idemo hrabro naprijed. To je ono što nam treba. Idemo raditi i ići utakmicu po utakmicu, pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići - poručio je Subašić, čiji je nećak Anđelo branio vrata Zadra u drugom dijelu.

Svečarska subota u Stanovima, ali puno je važnije da svečarska bude i nedjelja na Šubićevcu. Svjesni su toga hajdukovci.

Torino bi Emira Sahitija

Calciomercato piše o interesu Torina za 22-godišnjeg napadača Hajduka Emira Sahitija. Bikovi koje vodi Splićanin Ivan Jurić zanimaju se za Sahitija, kojeg ugovor s Hajdukom veže do 2025. godine.

Uz Torino, dodaje Calciomercato, za energičnog krilnog napadača Bijelih zainteresiran je Udinese. Cijena se ne spominje, ima vremena do zime ako praćenje igrača donese rezultat.

Hajduk je u Zadru kao kući

Danijel Subašić očekivano je bio emotivan nakon dvoboja na svojim Stanovima s kapetanskom vrpcom oko ruke...

- Gušt mi je bilo doć tu, uživao san biti na terenu. Malo mi je čudan osjećaj, ali lijep jer sam bio doma. Nadam se da će i u budućnosti biti još ovakvih prijateljskih utakmica Hajduka i Zadra. Hajduk je u Dalmaciji svugdje cijenjen, ali u Zadru ima baš jako puno navijača. Svi mi volimo Hajduk i u srcu nam je. Ovdje nije samo dobrodošao, nego kao da je kući - govorio je Subašić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 03:20