TRAŽI SVOJE MJESTO

Za Rukavinu ni Europska liga nije loša: 'Neće biti tragedija ako ne uđemo u Ligu prvaka'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. lipanj 2013. 14:13

S Antom Rukavinom na svakim ljetnim pripremama prije početka sezone ista priča. Taj vrlo dobar nogometaš i iznimno simpatični mladić ipak nije od onih za koje smo u ovo doba sigurni da će izboriti povjerenje trenera te igrati u udarnoj postavi. Makar su mnoge spašavali upravo njegovi golovi. Ali to je već neka druga priča.

Pitamo Rukavinu na kojoj poziciji se vidi u ovom novom Dinamu?

- Vidjet ćemo što odluči trener. Koju će poziciju trebati igrati. Polivalentan sam igrač, vidjeli ste protiv Sepahana, igrao sam i na desnoj i na lijevoj bočnoj poziciji, ako se sjećate, protiv Hajduka sam igrao špicu. Mogu igrati na tri-četiri pozicije bez problema. Što god bude trebalo ja sam tu, sve za Dinamo – kaže Rukavina.

Na pozicije na kojima vi igrate stigla su pojačanja, Soudani i Fernandes. Kako vam u nogometnom smislu izgledaju novi članovi svlačionice?

- Ne želim sudove donositi unaprijed, prerano se izjasniti. Momci su tek došli na pripreme, ali koliko sam dosad vidio, izgleda da će biti pojačanja. Samo ipak podsjećam da je drukčije igrati u Dinamu nego u bilo kojem drugom klubu. Vidjet ćemo kako će se snaći, sigurno će im trebati neko vrijeme za prilagodbu. Mi smo ih svi u svlačionici dobro prihvatili od prve sekunde.

Kažete da možete igrati na nekoliko pozicija. Ipak, koja vam najviše odgovara?

- Recimo kad sam protiv Hajduka ušao na poziciju špice, dobro sam se osjećao. Nakon što godinu i pol dana nisam igrao na tom mjestu, zaželio sam se. Ali isto tako uhvatio sam ritam na lijevoj strani, automatizirao sam neke akcije s Pivarićem. Gdje ću igrati, ovisi o mnogo faktora, o snazi protivnika, našoj taktici...

Ovo je vaše vrijeme. Mislimo na početak sezone, ljetne mjesece. Uvijek u tom dijelu godine pružate najbolje partije, u idealnoj ste formi, postižete važne golove. Kako se približava zima padate u prezentacijama. Gdje je “kvaka”?

- Nema tu neke velike tajne. Meni su draži tvrđi tereni. Kad stigne jesen, i kad pred početak zime stigne vrijeme blatnjavih terena, to mi ne odgovara. Viši sam, krakat, imam visoko težište, normalno da mi je lakše igrati kad je teren tvrđi i ravan kao tepih, loši mi jednostavno ne odgovaraju. Kad uhvatim neku formicu i prođem pripreme, sve će biti O. K.

Vidite li se u udarnom sastavu?

- Kad me to pitate, znači da me ne vidite u prvih jedanaest, zar ne?

Iskreno baš i ne. Iz jednostavnog razloga što su na vašu poziciju ili pozicije na kojima možete igrati stigla pojačanja, čileanski i alžirski reprezentativac. Nitko ne dovodi reprezentativce i pojačanja da bih ih držao na klupi. Slažete li se?

- Dinamo je specifična sredina, mislim da to ne treba stalno ponavljati.

No dobro, vratimo se onom pitanju, vidite li se u prvom, udarnom sastavu?

- Dakle, iako me vi ne vidite u prvih jedanaest Dinama, ja se vidim u udarnom sastavu! Sad ću vam objasniti i zašto. U ovom klubu sve se promijeni u jedan dan. Uvijek trebaš biti spreman sto posto i iskoristiti šansu svake sekunde. A ja sam upravo to demonstrirao dosta puta. Trener me poznaje, zna kako funkcioniram, zna da na mene može računati u bilo kojem trenutku.

To što priča Rukavina dogodilo se upravo prošle sezone. Na startu kvalifikacija Lige prvaka protiv Ludogoreca nije bio u udarnom sastavu, ispred njega je bio Tomečak. Onda je Ante ušao pred kraj utakmice i spasio stvar, nakon toga bio je u milosti Ante Čačića.

- Zamislite vi to, a cijele pripreme prošle sezone bio sam u prvih jedanaest, I onda dođe Ludogorec, a ja na klupi. Zato vam to i govorim. U Dinamu se sve okrene u 24 sata, nikad ne znate što vas sutra čeka. Uostalom, ove polusezone će biti mnogo utakmica ako izborimo Europu, tako da će se svi naigrati. Ne može 11 igrača odigrati 40 utakmica.

Koliko bi vas golova zadovoljilo ove sezone?

- Četiri! Ako će to biti četiri najbitnija za Dinamo ove sezone.

Aludirao je jasno, na prošlu sezonu kad su njegovi golovi na početku sezone zadržali Modre “iznad vode”. Priča da se prvi protivnik u kvalifikacijama za Ligu prvaka mora ozbiljno shvatiti, da se prvak Luksemburga nikako ne smije podcijeniti.

Kad smo s Rukijem razgovarali o Dinamovu plasmanu u Ligu prvaka, odnosno o činjenici da, po svemu sudeći, neće biti nositelj u play-offu, kazao je:

- Dinamu se stalno nameće ta Liga prvaka. Svi sa strane stalno govore: “Morate u Ligu prvaka, morate, morate, morate... Ako ne uđete, to je neuspjeh.” Taj presing nam uopće ne treba. Igrali smo dvije godine Ligu prvaka, napast ćemo je i ove, ali, po meni, ni Europska liga ne bi bila loša. Imamo novu momčad, možda će trebati više vremena za uigravanje. Europa na je primarna, igrat ćemo je sigurno, a sad vidjet ćemo u kojem natjecanju. Svi mi želimo Ligu prvaka, pokušat ćemo je izboriti, ali ako ne uđemo neće biti tragedija – zaključio je.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 21:29