Neja Markičević / Cropix
JOSIP KUŽE PORUČIO HNS-U

'Za Bilića sam, ali uz neke korekcije! Igramo slobodni, a ne organizirani nogomet'

Iskreno, niti ja se ne vidim kao izbornik Hrvatske! Makar sam siguran da bih taj posao obavljao dobro te da bih postigao dobre rezultate, kaže albanski izbornik
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2011. 21:29

Josip Kuže završio je kvalifikacije za Euro s Albanijom, u posljednjoj utakmici remizirao je s Rumunjskom (1:1) i završio je peti u skupini D, iza Francuske, BiH, Rumunjske i Bjelorusije. Albanski savez ponudio mu je novi ugovor. Hoće li ga potpisati ili će otići?

- Predsjednik Albanskog saveza želi da potpišem novi ugovor, uzeo sam si vrijeme za razmišljanje, rekao sam mu da pričeka 15 do 20 dana. Ipak, sklon sam - odlasku! Makar, nemam snage Albancima kazati 'ne’! U vrijeme moje bolesti strašno su mi pomogli, bili su uz mene. Ne samo Savez, već i cijela država. To nikako ne mogu zaboraviti. Međutim, želio bih se posvetiti klupskom radu - kazao nam je Kuže.

Pitali smo ga je li iznenađen što ga nitko nije spomenuo među kandidatima za novog izbornika Hrvatske?

- Iskreno, niti ja se ne vidim kao izbornik Hrvatske! Makar sam siguran da bih taj posao obavljao dobro te da bih postigao dobre rezultate. Naravno da bih htio biti izbornik Hrvatske, ali između moje subjektivne želje i realnosti, prevladava ovo drugo. Ja sam apsolutno za ostanak Slavena Bilića, ali uz određene korekcije. Kad je u pitanju mogući odabir novog izbornika, onda HNS mora znati točno kakvog izbornika želi. Bojim se da to oni ne znaju.

Kakav treba biti hrvatski izbornik?

- Mora stvoriti duh momčadi, igrači mu trebaju bezrezervno vjerovati. Drugo, mora izgraditi jaku natjecateljsku igru koja će donijeti rezultat. Hrvatska mora igrati napadački nogomet, izbornik mora znati stvoriti napadačku igru, imati plan i organizaciju igre. Hrvatska danas igra slobodni, a ne organizirani nogomet. Znam da će se mnogi moji kolege naljutiti i kazati da filozofiram, ali od 100 hrvatskih trenera, danas ih to ne zna 99!

Možete li kazati ime nekog trenera koji to zna, pa bi mogao postati budući izbornik nakon Bilića?

- Ne želim to govoriti, jer sam i s ovom prethodnom izjavom već povrijedio kolege.

Kuže zaključuje 'temu Hrvatska’.

- Vidim da mnogi kažu “ja sam spreman biti izbornikom Hrvatske”. Pa naravno da su spremni, a tko to ne bi htio biti na klupi Hrvatske, tko to nije spreman? Ali neka otvoreno i javno kažu kako bi oni vodili Hrvatsku, što bi napravili, kakav im je plan, što bi donijeli svojim radom. To od nikoga nisam čuo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 09:56