Vladimir Dugandžić / Cropix
CRNOGORCA NEĆE GOL

Vuković objasnio zašto ne zabija: 'Svuda sam, samo ne u napadu, a ja sam napadač'

Nisam zadovoljan svojim igrama, jer navikao sam u karijeri na glavne uloge. Tri godine zaredom u Budućnosti sam bio golgeter, lakoćom sam zabijao, kaže Vuković
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. studeni 2011. 21:42

Što je to Ivan Vuković? Upitao bi se u svom žargonu “trener svih trenera” Ćiro Blažević. Je li napadač, polušpica ili vezni igrač? Je li Vuković za Hajduk pojačanje ili promašaj? Mnoštvo pitanja, a samo jedan čovjek zna odgovor.

- Ja sam napadač koji zna kako se postižu pogoci. U Budućnosti sam davao 20 po sezoni. Prosječno 20 komada. Ali, prvih šest mjeseci najteže je u svakoj novoj sredini - poručio je 24-godišnjak iz Podgorice.

- Upozoravali su me prijatelji, stariji igrači, svi su mi govorili “moraš proći adaptaciju”. Znate li da sam u Budućnosti “postio” prvu sezonu, da nisam pogotka postigao. Kasnije sam trpao bez problema.

Znači li to da u Hajduku možemo očekivati isti scenarij? Prva sezona bez pogodaka?

- Nadam se da se neće ponoviti sezona bez pogotka. Već sutra protiv Varaždina trebao bih krenuti od prve minute kao klasični napadač. Na poziciji koja mi najviše odgovara. Dosad nisam imao takvu šansu, to je osnovni razlog zašto nisam pružio ono što se od mene očekivalo.

Zna se što se očekivalo. Pogoci. Statistika je neumoljiva kod svakog napadača. Nekome je saveznik, a nekome “neprijatelj”. Dojam može biti dobar ili loš, ali brojke nisu podložne osobnoj projekciji. Vuković je upisao devet nastupa u HNL-u ove sezone i zasada bilježi samo tri asistencije, bez pogotka. Premalo i razočaravajuće za igrača koji je ovoga ljeta doveden kao pojačanje Hajduka.

- Nemam ja što dodati. Nisam postigao pogodak, a znam da je to moj posao. To su činjenice, a mi možemo uvijek razgovarati o razlozima. Nisam zadovoljan svojim igrama, jer navikao sam u karijeri na glavne uloge. Tri godine zaredom u Budućnosti sam bio golgeter, lakoćom sam zabijao. Hrvatska liga je jača od crnogorske, ali ne toliko da poslije 13 kola nemam postignut pogodak.

Istina, Vuković možda nije igrač za 20 pogodaka po sezoni, ali po svom nogometnom znanju i iskustvu svakako ne zaslužuje ni “nulu” na kontu golova.

- Tek dvije utakmice sam igrao na poziciji koju sam uobičavao imati u prethodnom klubu. Klasični napadač. Ostalo na krilu, u veznom redu, svuda samo ne u napadu. Ali, ja nisam veznjak, ja sam napadač. Moram vam reći, teško živim bez pogodaka i tu negativnu seriju moram što prije prekinuti.

Pokušavao je Balakov staviti Vukovića na lijevo krilo dok je Anasu pružao šansu “lutalice”, igrača koji pokriva poziciju polušpice i krila. Ovisno o tome kako ga nadahnuće povuče u igri. Anas se preporodio u takvoj ulozi, ali Vuković se izgubio daleko od protivničkih vratiju.

- Dat ću vam primjer iz Budućnosti. Najčešće sam igrao u paru s Beqirajem. U formaciji 4-4-2, ja desno, on lijevo.

Lako se može naslutiti da bi ulogu Beqiraja za Vukovića u Hajduku trebao ponijeti Vukušić. Po igračkim karakteristikama sa Sinjaninom bi se Crnogorac najbolje nadopunjavao.Kako će Vuković natjerati i trenera i navijače da mu vjeruju u drugom dijelu sezone?

- Ostalo je šest utakmica do kraja jeseni i svaki igrač želi potvrditi da se upravo njemu može pružiti povjerenje na proljeće. Moj je jedini zadatak zabijati pogotke. Samo tako natjerat ću i trenera i navijače na podršku.

I dokazati da se Hajduk nije prevario, da nije promašio kada je ovoga ljeta doveo napadača iz Budućnosti?

- Tako je. Znam da je ispred mene puno posla, ali u Hajduk sam došao radi napretka u karijeri. Međutim, moram igrati na svojoj poziciji. Napadač sam i nadam se da će to i Varaždinci zapamtiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 13:00