Vladimir Dugandžić/CROPIX
IGOR ŠTIMAC ZA SN

'Vraćaju se Petrić i Šimunić, Sammira ću zvati kad si sredi život i bude fizički spreman'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. kolovoz 2012. 11:12

Ako je prije i dvojio, na utakmici sa Švicarskom Igor Štimac zacijelo je shvatio koliko je zahtjevan izbornički posao. Premda će mnogi laički zaključiti da je to tek odabiranje najboljih igrača, jako se varaju. Štimac je pretrpio oštre kritike za lošu igru i način na koji je vukao konce.

Prošlo je pet dana, upitali smo ga je li sad pametniji nego prije debija na klupi Vatrenih.

- A što mislite?

Da ste mogli izvući mnoge pouke. Recimo, da je jedno na papiru zamišljena idealna igra, a drugo stvarnost ekipe sukladna profilu nogometaša i kapacitetima koje (ne) posjeduju.

- Realan sam, puno sam toga prošao u životu, u idealno ne vjerujem, ali vjerujem u svakodnevna poboljšanja zahvaljujući radu, žrtvi i ulaganju. Na početku mandata sam rekao kako mi prijateljske utakmice neće služiti da bih uljepšao statistiku nego za uklanjanje dilema. Nakon Švicarske ja više nemam nikakvih dvojbi. Jasno je da Hrvatska ima kadar koji je dobro poznat, plus nekoliko mladih koji su na dobrom putu. Kazao sam vrlo konkretno, čim sam postao izbornik, da neću raditi radikalne promjene, nemam vremena za implementiranje nekih rješenja koja bih želio, okrenut ćemo se onome što imamo, što je provjereno, i činiti sitne korekcije. Jedna meni draga osoba (Ćiro Blažević, nap. a.) kaže da sam formu igrača morao provjeriti na treningu. Kako kad smo imali samo trening i pol.

Iz ovih riječi zaključujemo da će Štimac s početkom kvalifikacija nastaviti ono što je valjalo kod Slavena Bilića, a naravno niti kod bivšeg izbornik nije sve savršeno štimalo.

- Bio sam više nego precizan. Rezultat je loš, makar stoji činjenica da Hrvatska ima tradiciju poraza u sličnim utakmicama protiv organiziranih i kvalitetnih protivnika. Ne tražim nikakve izlike, zaslužili smo zvižduke, ali uskoro će ih zamijeniti pljesak. Već protiv Makedonije. Iako mislim da se pretjeralo s kritikama. Demantirat ćemo ih u kvalifikacijama. Moj je posao brinuti se o tome da se Hrvatska plasira u Brazil.

Išli ste s novim načinom igre, bez klasičnog zadnjeg veznog, Švicarci su dobili golem prostor...

- Nije istina da sam promijenio sustav. Kako? Upravo raspored nisam htio dirati da bi se igrači bolje osjećali, postavio sam 4-2-3-1 kao što je Hrvatska odigrala 90 posto utakmica, a samo iznimno 4-4-2. O čemu se tu radi?

Zašto defenziva nije valjala? Na zadnjem veznom imali ste Badelja i Rakitića, hoćete li vratiti “razarača” Vukojevića? Iako je jasno da je kompletna momčad zakazala u obveznoj igri.

- Momčad ne može funkcionirati ako samo jedan igrač podbaci. U tom slučaju sustav puca. Mi imamo u mentalitetu da nam pristup nije pravi kad su u pitanju prijateljske utakmice. Upravo sam zato i rekao da ću različito gledati na takve oglede i službene za bodove. Kao što sam najavio, u prijateljskim ću nastupima više šanse dati mladima koji su željni dokazivanja. Teško je očekivati od naših internacionalaca, koji dolaze iz jakih liga i klubova, gdje iz kola u kolo bivaju na velikim iskušenjima, da će nakon toga dati 100 posto u nekom pripremnom susretu.

Možete li taksativno nabrojiti koje ste to sve dvojbe raščistili sa Švicarskom?

- Ne mogu vam to reći. U tom slučaju praktično bih vam kazao sastav za sljedeću utakmicu. U svakom slučaju, ja već ovog trena znam početnu postavu za Makedoniju.

U rasporedu 4-2-3-1 ili 4-4-2?

- Nešto moramo sakriti od protivnika. Radije pišite o tome da je Olić zabio tri gola, Petrić koji je opet kandidat za reprezentaciju dva, Perišić jedan, puno je lijepih stvari. Malo se isticalo da je Eduardo, koji je prije toga bio zapostavljen, sjajno reagirao na Poljudu. Dakle, naravno da sam vidio veliki broj slabosti, u prvom redu tu mislim na preveliku raširenost među linijama, nismo držali gustoću, stalno smo je gubili, zorno se vidjelo što se događa kad se igrači ne vraćaju iza lopte nakon što izgubimo posjed, to jednostavno moramo činiti, zato su nam suparnici lako bježali i momčad se izgubila. Međutim, sve će to biti drukčije, s Makedonijom me zanima samo pobjeda.

Znači, Petrić je opet u reprezentaciji, a hoće li biti pozvan još netko novi? Šimunić? Možda Sammir?

- Oni ni po čemu nisu novi. Petrić i Šimunić se vraćaju u konkurenciju. Veselim se njihovu povratku u puni nogometni život. Oni imaju iskustvo i klasu.

Popis će izbornik objaviti u četvrtak u Zagrebu, a za razliku od spomenute dvojice, na njemu, po svemu sudeći, neće biti Sammir. Naime, pitali smo Štimca kako komentira izjave Darija Srne “Sammir mora deset utakmica zaredom u HNL-u biti najbolji kako bi zavrijedio šansu”, “Hrvatska ima boljih od njega” te “u prilog mu ne ide nedisciplina”.

- Ostajem pri onome što sam kazao. Nikakvi me komentari, bila kakva ili bilo čija razmišljanja ne mogu okrenuti od toga. Istaknuo sam, kad Sammir zasluži poziv, na meni je da ga pošaljem. Ima li to više smisla ponavljati? Sammir će igrati u reprezentaciji nakon što sam sa sobom riješi pitanje načina svog života i kad fizički bude spreman na razini koja je nužna. Treba li išta jasnije reći? Njegove igračke kvalitete nisu niti bile dvojbene, druge su stvari upitne. Razgovarao sam i s njim, odmah po stupanju na ovu funkciju, naglasio sam mu da je svaki profesionalac koji ispunjava uvjete u krugu potencijalnih kandidata. Dakako, o njima ovisi hoće li to i postići.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 09:40