SAMMIR BEZ POZIVA

Štimčev popis za Belgiju i Makedoniju: Vraćeni Petrić i Šimunić, poziv i Radoševiću!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. kolovoz 2012. 11:02

Račun za siromašnu predstavu protiv Švicarske izbornik Igor Štimac isporučio je Hajdukovu stoperu Mariju Maloči i Sportingovu braniču Danijelu Pranjiću, dvojcu kojeg nema na popisu za rujanski paket-aranžman (Makedonija, Belgija) kojim vatreni otvaraju kvalifikacijski ciklus za SP 2014. Unutra su nakon kraćeg hlađenja Šimunić, Kalinić, Petrić i oporavljenik Lovren. Nova lica u kadru su Hajdukov poletarac Josip Radošević i Manuel Pamić, bočni igrač praške Sparte.

Igor Štimac zasad uspješno ispušta iz vida i onu točku koalicijskog sporazuma sa Zdravkom Mamićem koja regulira Sammirov status. Brazilac s hrvatskom putovnicom nije na popisu. Štimac je na presici u četvrtak sam potegnuo pitanje Dinamova nogometaša kojeg klub hrvatsko-brazilskog prijateljstva već dvije godine agresivno gura u izlog nacionalne momčadi.

- Bio bih najsretniji da Sammir danas zaslužuje pozivnicu, ali on u ovom trenutku nije ono što nam treba. Oni koji mogu i znaju, a potrebni su nacionalnoj momčadi u danom trenutku, sigurno neće biti izostavljeni s popisa kandidata - rekao je Štimac.

Apelirao je Štimac uzgred na novinare da ne idu putem jeftinog senzacionalizma. U njegovoj interpretaciji takav se slučaj dogodio kada je sportski dnevnik na naslovnici citirao Darija Srnu koji je rekao da “Sammir zasad nije za reprezentaciju”.

- U svlačionicu gdje ja šefujem nitko neće unositi kaos! Medijska potreba za ekskluzivom dovela je do toga da se eksplicitno citira izjava našeg kapetana, koju on nikada nije dao. Naši su igrači, posebice kapetan i njegovi pomoćnici, odgovorni ljudi koji znaju što govore i posjeduju respekt za sugirače.

Što je izbornik naučio nakon uvodne Hitzfeldove lekcije na Poljudu? On kaže da je dobio odgovore na neka otvorena pitanja. Jedno od tih pitanja vjerojatno se tiče i fantaziranja o primjeni tiki-taka modela, savršenog nogometog teorema koji bi rado posudili mnogi svjetski treneri, ali ga uspješno prakticiraju samo Barca i španjolska reprezentacija. Drugo pitanje tiče se trenutačnih Pranjićevih mogućnosti, a podatak da je skliznuo s popisa plastično odgovara kako akcije 30-godišnjeg igrača trenutačno kotiraju na izbornikovoj burzi. Treće otvoreno pitanje jest nogomet Luke Modrića.

- Njegov ćemo status skinuti s dnevnog reda odmah, prvog dana rujanskih priprema. Moramo znati na čemu smo, možemo li računati na spremnog igrača ili ne možemo. Općenito, u svlačionici želim imati natjecateljsku atmosferu u kojoj će igrači morati izboriti dres reprezentativca. Zato na popisu imam sedmoricu napadača. Pred nama su dvije utakmice, svima želim dati priliku da se nametnu.

Priliku da se nametne gotovo je šokantno dočekao 18-godišnji Josip Radošević. Do jučer anonimus na širem nogometnom zemljovidu, tinejdžer je promaknut u prvu alternativu Ognjenu Vukojeviću na poziciji defenzivnog veznog igrača.

- Slučaj Radoševića i povratnika Šimunića pokazuju da nam godine neće biti presudne prilikom krojenja popisa kandidata. Važno je tko može i tko zna. Protiv Švicarske smo uvidjeli određene slabosti; previše prostora među linijama, lako gubljenje pozicija. Radošević je igrač koji može pomoći u tom dijelu igre, ujedno i zalog za budućnost.

Budućnost hrvatske reprezentacije je, usput rečeno, više nego blistava. Usprkos nikad jačoj kvalifikacijskoj skupini, Štimac ulazi u ring otvorenog garda, s vrlo ambicioznim planom.

- Na kraju ovogodišnjeg mini ciklusa od četiri utakmice (dva puta Makedonija, Belgija, Wales, op. a.) želimo imati na računu minimalno devet bodova, iako ciljamo na svih dvanaest. Pred nama su zahtjevni suparnici, skupina u kojoj će svih šest momčadi neplanirano gubiti bodove, ali ne spuštamo letvicu očekivanja.

LISTA KANDIDATA ZA MAKEDONIJU I BELGIJU:

Pletikosa, Subašić, Kelava, Ćorluka, Srna, Šimunić, Schildenfeld, Strinić, Vida, Lovren, Pamić, Rakitić, Badelj, Kranjčar, Vukojević, Modrić, Iličević, Perišić, Radošević, Mandžukić, Olić, Da Silva, Jelavić, Petrić, Kalinić, Vukušić

Utakmica s Makedonijom na rasporedu je 7. rujna u Zagrebu, a potom Hrvatska putuje u Belgiju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 11:34