VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE ZA GOSTE

Video: Lokosi ‘srušili‘ očajni Hajduk na Poljudu! Caktaš promašio penal i ušao u povijest HNL-a

Prva pobjeda za Leku na klupi Lokomotive, a s druge strane Tramezzani već ima dva poraza
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. siječanj 2021. 18:42
Hajduk - Lokomotiva 0:1

SPLIT Stadion na Poljudu. Bez gledatelja.
Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 7. Pomoćnici: Đurak i Bučar. Četvrti sudac: Burilo. VAR: Vidulin. AVAR: Kezele. Delegat: Podnar.
HAJDUK: Kalinić - - Todorović 5, Vušković 5, Simić 5, Mujakić 5,5 - Atanasov 5, Jurić 5 - Teklić 5 (od 46. Umut 5), Caktaš 5 (od 68. Jakoliš -), Jairo 5 - Diamantakos 5 (od 67. Dolček -).
Trener: Paolo Tramezzani 5.
LOKOMOTIVA: Santini 6 - Cipetić 6, Papadopoulos 6,5, Lešković 6, Marković 6 - Đira 6,5 (od 76. Osmanković -) - Kallaku 6 (od 75. Marić -) Petrak 7, Čeliković 6 (od 60. Pivarić -) - Aliyu 6,5 (od 30. Emerson 6), Jelavić 6 (od 59. Šimić -).
Trener: Jerko Leko 7.
Strijelac: 0:1 - Petrak (4).
Žuti kartoni: Cipetić (41 - preoštar srart), Teklić (43 - prekršaj s leđa), Jelavić (49 - igranje rukom za kazneni udarac), Šimić (78 - preoštar start), Marić (88 - preoštar start).
Crveni kartoni: -.
Igrač utakmice: Oliver Petrak.

Očajni Hajduk upisao je novi poraz, nakon Dinama pokleknuo je Paolo Tramezzani na poljudskom debiju u ogledu s Lokomotivom. Trebao je to biti "jedan običan dan uredu", ali još jednom se pokazalo da su najteže utakmice one u kojima su bodovi praktički već upisani. Susreo se Hajduk s tim problem ove sezone, jer tri puta su već gubili utakmice u kojima su s druge strane imali posljednjeplasiranu ekipu HNL-a. Nažalost po Bijele, dogodilo se i četvrti put, s Lokomotivom.

Bezidejni Hajduk odigrao je na razini prošlojesenskih izdanja. Kao da se nije promijenio trener, sve je tako podsjećalo na listopad, dijelom i prosinac. U 90 minuta Hajduk je promašio kazneni udarac, pogodio jednu vratnicu, ali nijednom nije šutirao u okvir vratiju gostujućeg golmana Krševana Santinija!

Već se u prvom poluvremenu vidjelo da će biti problema po ambicije Bijelih. Premda statistika često ne pruža pravu sliku igre, nula u rubrici udaraca u okvir i tek jedan pokušaj prema vratima Lokomotive sve govore o izvedbi Hajduka. Primili su Bijeli rani pogodak i nisu se uspjeli oporaviti čitavo prvo poluvrijeme. Mučili su se u građenju igre, a problem je predstavljao vezni red.

"Srce momčadi" nije funkcioniralo, previše je prostora u obrani ostajalo između tandema zadnjih veznih Jurića i Atanasova u odnosu na tercet ofenzivaca iza Diamantakosa, a u napadačkom segmentu nisu Bijeli uspjeli pronaći igrača koji bi preuzeo dirigentsku palicu. Jedini koridor za napad predstavljao je prolaz po lijevoj strani preko Jaira i Mujakića, koji se ubacivao iz zadnje linije. Međutim, iz tih prolaza po lijevoj strani nije bilo opasnosti za obrambeno disciplinirane goste.

Jerko Leko na Poljudu je izveo obranu s četvoricom, kojima se često priključivao i Čeliković na lijevom boku kao peti čovjek u zadnjoj liniji, ali nisu se gosti zavukli "vrataru u prsa". Izašla je Lokomotiva predvođena glasnim Papadapoulosom na 30-ak metara od vrata Santinija, a pritom je i trojka u veznom redu stajala blizu zadnje linije s tim da je Marko Đira imao striktini zadatak čuvanja Caktaša. I mora se priznati, Đira je uspio neutralizirati najboljeg igrača Bijelih. Nevidiljiv je bio i Diamantakos, koji je u prvom dijelu izgubio direktni dvoboj sa svojim sunarodnjakom Papadopoulosom.

Tramezzani je u drugo poluvrijeme ušao s Umutom, izvadio je Teklića, a Turčin je postao središnja špica s Diamantakosom iza leđa, te Jairom i Caktašem kao krilnim napadačima. Na trenutak se u 51. minuti učinilo da su Bijeli na putu rezultatskog povratka, ali Caktašev jedanaesterac otišao je visoko pored lijeve vratnice prema jugozapadnoj tribini. Već treći promašeni kazneni udarac kapetana Bijelih ove sezone, ukupno peti kojeg Hajduk nije iskoristio. Zapucani jedanaestarac Caktaša dodatno je demoralizirao Bijele, a Kallaku je u 63. minuti sa 17 metara naciljao lijevu vratnicu Kalinićevih vratiju. Centimetri su dijelili Lokomotivu od povećanja vodstva. Nakon dugog zatišja, igre u kojoj se nije imalo što zabilježiti, lijevu vratnicu pogodio je i Mujakić u 85. minuti.

Lokomotiva se do kraja obranila, odigrali su gosti dobru obranu pogotovo u drugom dijelu, dvaput su u cijeloj utakmici zapucali prema Kaliniću, ali na kraju se piše pobjeda.

----------------------------------------------------------------------------------

HAJDUK - LOKOMOTIVA 0:1 (Petrak '4)

HAJDUK: Kalinić - Todorović, Simić, Vušković, Mujakić - Atanasov, Jurić, Teklić (od 46. Nayir), Caktaš (od 68. Jakoliš) - Jairo, Diamantakos (od 68. Dolček)

LOKOMOTIVA: Santini - Marković, Lešković, Papadopoulos, Cipetić - Kallaku, Đira, Petrak - Čeliković (od 60. Šimić), Jelavić (od 60. Pivarić), Aliyu (od 29. Emerson)

-----------------------------------------------------------------------

Kraj utakmice - Hajduk se probudio prekasno. Ako ne računamo penal, prve prave prilike dolaze tek od 71. minute pa nadalje. Nije ovo bilo dobro izdanje Bilih, talijanski trener imat će puno problema u nastavku HNL-a. Puno pritiska za bodovima...

90' - Dobra prilika stvorila se za Jakoliša, s desne strane dobio je loptu u peterac, ali puca visoko iznad gola.

85' - Najbolje prilike u utakmici za Hajduk! Prvo Dolček puca s nekih 10 metara i njegov pokušaj je blokiran, a potom se lopta odbija do Mujakića koji pograđa vratnicu!

79' - Stefan Simić pokušao je glavom u šesnaestercu, ali ostao je prekratak taman za još jednu - glavu. Ova poluprilika tako odlazi u arhivi, a dojam je da Hajduk zapravo prilika u utakmici uopće nije niti imao, uz penal.

71' - Jairo je sjajno proigrao Jakoliša u šesnaestercu, a ovaj ipak ne pogađa u okvir gola, lopta odlazi lijevo od vratnice.

63' - Trese se okvir gola na Poljudu. Sjajno je potegnuo Kallaku negdje s ruba šesnaesterca, ciljao je gornji desni kut i pogodio je desnu vratnicu! Puno sreće za Hajduk

55' - Atanasov je izveo korner i sjajno pronašao Vuškovića koji je odlično reagirao glavom, ali njegov pokušaj odlazi malo iznad grede.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

48' - Penal za Hajduk!? Sudac Pejin pokazao je na bijelu točku, dao žuti karton Jelaviću. Da, VAR je potvrdio čini se igranje rukom. Atanasov je ubacio u šesnaesterac, a Jelavić je dirao rukom.

Mijo Caktaš promašuje penal! Gađao je gornji desni kut, ali lopta je promašila okvir vratiju!

To je sedmi promašeni penal za Caktaša u 1. HNL. Dosad je prvo mjesto u toj neslavnoj rubrici dijelio sa Stipom Bačelićem-Grgićem iz Slaven Belupa.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Najlošije poluvrijeme Hajduka u mandatu novog trenera. Imaju posjed, ali bez prave šanse protiv posljednje momčadi na tablici na svom travnjaku.

45' - Đira za Leškovića točno na rubu šesnaesterca, ali ovaj puca silovito iznad grede.

30' - Problemi za Lokomotivu, ne može više Aliyu. Zamjenjuje ga Brazilac Emerson koji se vratio iz Latvije gdje je bio na posudbi...

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

22' - Evo Hajduka napokon u šesnaestercu gostiju. Caktašev pokušaj je blokiran, Atanasov traži Diamantakosa, ali Jelavić otklanja opasnost. Nije ovo dobar Hajduk, djelovali su daleko bolje na Maksimiru u prvih 20 minuta...

17' - Jelavić je sjajno pronašao Čelikovića u šesnaestercu, no za malo je bio u zaleđu tako da ništa od nove prijetnje za Hajduk na Poljudu. I dok vratar Hajduka ima posla, može se reći da je vratar Lokomotive do ovog dijela utakmice totalno nezaposlen...

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

7' - Raspoložena je Lokomotiva kojoj je svaki bod bitam u nastavku prvenstva. Sad je Čeliković imao šansu, ali lopta odlazi pored gola...

4' - Gooool! Lokomotiva vodi! Iz prvog pravog pokušaja u utakmici Lokomotiva je zabila! Petraj je sjajno pucao iz šesnaesterca, lopta se odbila od nekog u obrani, promijenila smjer i iznenadila Kalinića

1' - Počela je utakmica.


Najava: pišu Jurica Radić i Predrag Jurišić

Dinamo je apsolviran, Tramezzani dobro zna da je najbitnija samo prva sljedeća utakmica. Za Lokomotivu treba momčad osvježiti, dobro pripremiti za sasvim drukčiji dvoboj od onog maksimirskog odigranog pred tri dana.

- Činjenica da igramo svaka tri dana može biti problem, ali ne i opravdanje. Imamo sjajan posao i trebamo se radovati tom poslu. Svi igraju svaka tri dana, u sličnoj smo situaciji. Uz to, za mene je ovo prva utakmica na našem stadionu i znam da startna postava mora pružiti maksimum, mora dati sto posto u svoj izvedbi. Treća je utakmica u devet dana i zato ću napraviti neke promjene - kazao je Tramezzani pred današnji dolazak Lokomotive na Poljud.

Prva promjena je povratak Jaira. Premda treneri rijetko najavljuju tko će igrati, za Brazilca je ovog puta Tramezzani javno poručio:

- Jairo se vraća u momčad, igra od prve minute!

Što je bio problem za zagrebački derbi, zašto nije bio niti među putnicima za taj dvoboj?

- Nije bio problem, već jednostavno želim da počne igrati bez pritiska. Na treningu dan poslije derbija odlično je radio. Jaira zaista želim vratiti u formu jer kod njega vidim pozitivnu crtu. Posjeduje kvalitetu, suigrači ga cijene i moj je zadatak da ga oslobodim pritiska, da počne igrati kako zna i može.

Vraća se Jairo, ali nije to jedina promjena.

- Bit će dvije-tri promjene u odnosu na sastav koji je krenuo protiv Dinama.

Nije ipak trener Hajduka nastavio s otkrivanjem “karata”, može se tek pretpostaviti na kojim će pozicijama osvježiti momčad. Mijenja Tramezzani svaku utakmicu jer ionako nema puno treninga u gustom rasporedu dvoboja.

- Mijenjam da bih bolje upoznao moje igrače, a ujedno je to dobar način da se svima pruži šansa. U sljedeća tri tjedna također će biti puno utakmica, neće biti vremena za trening i zato ćemo nastaviti ovim putem.

Koliko ste zadovoljni iskazanom tjelesnom spremom shodno seriji utakmica koje dolaze? Možete li pritom usporediti Hajduk s klubovima iz Serie A, jesu li Bijeli na nivou najboljih deset momčadi iz talijanske prve lige kako je to jednom naveo bivši strateg Bijelih Igor Tudor?

- Nezahvalno je uspoređivati i komentirati s obzirom da su to ipak dvije različite lige, s različitim načinom igranja. Jedino mogu reći da sam sretan i zadovoljan kako smo spremni. U igri još možemo puno napredovati, trebamo biti opasniji, stvarati veći broj šansi i, naravno, realizirati iste. Ali, glede kondicije, sam jako zadovoljan...

Kakva su očekivanja pred Lokomotivu?

- Analizirali smo Lokomotivu, imaju dobru momčad. Napravili bismo pogrešku podcjenjujući ih zbog njihovih zadnjih rezultata. Mogu biti opasni na otvorenom prostoru i zato ćemo dobro pripremiti utakmicu. Znate, važno je s istim respektom pripremiti Lokomotivu kao i Dinamo. Svakoj utakmici se mora pristupiti na isti, ozbiljan način.

Pitanje mentaliteta

Ne govori Tramezzani bez razloga o istoj razini respekta jer Hajduk je prošle jeseni izgubio tri utakmice protiv momčadi koje su ulazeći u susret s Bijelima (Šibenik, Istra, Varaždin) držale posljednje mjesto na ljestvici.

- Događaju se takve situacije, ali ne želim da se dogode nama. To je pitanje mentaliteta, zato moramo biti jaki. Nikoga ne smijemo podcijeniti, upravo kako smo odigrali i prvi dvoboj sa Šibenikom.

Lokomotiva će vjerojatno čekati na pogreške, a tri boda su Hajduku imperativ.

- Tri boda su važna, ali u ovom trenutku je puno stvari važno. Ne mijenjamo naše planove ni igru. Imali smo veći posjed od Dinama, ali oni su kontrolirali utakmicu i bez posjeda. Mi trebamo reducirati rizik i pogreške, pogotovo u sredini terena. Pritom, trebamo pronaći bolje rješenje kada imamo loptu u ofenzivnom segmentu - poručio je Tramezzani uoči svog poljudskog debija.


Buran je tjedan iza nogometaša Lokomotive, tjedan u kojem je upaljeno crveno svjetlo u svlačionici. Dva teška poraza protiv Osijeka i, posebno, Šibenika, pogurnula su Lokose na dno, “fenjer” je sad u rukama aktualnog doprvaka i na Kajzerici su shvatili da vrijeme neumitno prolazi i počela je apsolutna mobilizacija.

Dokaz tome je i ulazak u svlačionicu prvoga operativca, klupskog direktora Božidara Šikića, koji je igračima bjelodano poručio da ovako dalje više ne ide...

- Logično je i normalno da je Šikić, kao najodgovorniji čovjek u klubu, održao razgovor s igračima. Uoči dolaska u svlačionicu, pitao me imam li nešto protiv toga, odgovorio sam mu da nemam, štoviše! To je normalna situacija, Šikić je osjetio potrebu da kaže nešto igračima i te su im riječi dale novi impuls, vidjelo se to i po njihovoj reakciji na posljednja dva treninga - rekao je trener Jerko Leko.

Pred vama su sad tri strahovito teška dvoboja, gostovanja protiv Hajduka i Dinama, te domaćinstvo Rijeci. Kakvu Lokomotivu možemo, nakon ovog turbulentnog tjedna, očekivati u subotu na Poljudu?

- Definitivno kompaktniju i agresivniju nego dosad! Neshvatljivo je, naime, bilo da protiv Šibenika izgubimo 0:4, a praktički ne napravimo prekršaj, osim Cokajeva za žuti karton! Moramo biti i konkretniji prema naprijed, moramo okomito igrati. Na obje prošle utakmice 17-godišnji Roko Šimić bio je naš motor, trudio se, borio i uklizavao i zaslužuje sve pohvale za taj pristup. Ali, gdje su bili ostali!?

Hajduk će, nakon maksimirskog poraza, imperativno tražiti pobjedu protiv vas. Možete li parirati domaćinu?

- Očekujemo goropadni Hajduk. Iako su se Splićani emocionalno istrošili na derbiju, ostalo je u njima još žara. Uostalom, i trener Tramezzani odmah je nakon maksimirskog derbija istaknuo da su okrenuti prema suboti i dvoboju s nama. Napast će nas od prve minute, bit će agresivni, pokušat će nas “preplašiti” na startu, ali vjerujem da ćemo dobro reagirati i da ćemo im adekvatno parirati - kaže Leko.

Trener Lokosa razmišlja o nekim taktičkim promjenama, primjerice, o promjeni uobičajenog 4-2-3-1 sustava u 3-4-1-2 inačicu igre, s trojicom srednjih braniča u posljednjem obrambenom redu. Leko planira utakmicu početi s iskusnim srednjim napadačem Nikicom Jelavićem...

- Želio bih malo odmoriti Šimića kako bih ga imao svježeg na klupi bude li potrebno u drugom poluvremenu podići ritam naše igre - pojasnio je Leko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 04:25