VOJKO BASIC/CROPIX
BIVŠI KAPETAN

‘Da mi je netko prije 3-4 godine rekao da će se ovo događati s Hajdukom, rekao bih mu da priča gluposti‘

Čovjek koji je odigrao više od 200 službenih utakmica za Hajduk silno je razočaran rezultatima...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. veljača 2021. 22:51

Gost komentator: Hrvoje Vejić

Moram priznati, silno sam razočaran. Očekivao sam da će nakon Šibenika i Dinama napokon doći jedna utakmica koju će Hajduk uvjerljivo dobiti, ali ništa od toga. Zadnjoj momčadi lige ne zapucaš u okvir gola, to je detalj koji me najviše pogodio kao navijača i bivšeg igrača.

Da mi je netko prije tri-četiri godine rekao da će se ovo događati, rekao bih mu da priča gluposti, ali smo, nažalost, sada i to doživjeli. Da moramo misliti što ako ne dobijemo Istru, jer pokazalo se da momčadi koje su zadnje na tablici Hajduk nikako ne može pobijediti?! Ne može ni jedanaestarac iskoristiti i stalno si mislim, je li neki pritisak u glavi, koji je problem...

Očito je da igrači imaju taj pritisak, premda nema navijača na tribinama. Ali, ne mogu se svi nositi s ulogom igrača Hajduka. Poseban je osjećaj igrati za Hajduk, potreban je snažan karakter i zato držim da je najvažniji zadatak Tramezzanija pronaći karakterne igrače. Oni koji to nisu, za njih neće biti mjesta u momčadi. Barem mi se čini da je Talijan krenuo tim putem.

Uz to, htio bih vidjeti kontinuitet u struci i upravljanju. Više smo se zadnjih godina bavili raznim imenovanjima, nego kontinuitetom rada. Jasno mi je da igrači nakon silnih promjena više ni ne znaju što igraju jer svako malo dođe novi trener s drukčijm načinom razmišljanja. Nemam namjeru upućivati velike kritike, sada je najlakše svima davati lekcije, pričati kako bi i što trebalo napraviti.

Ali, svima je jasno da je vrijeme za jedan veliki “reset”, za vraćanje Hajduka na nekadašnje postavke. Uključuje taj proces i omladinsku školu jer nema Hajduka bez igrača koji su poniknuli u pogonu na Poljudu, igrača koji od malih nogu trebaju razvijati pobjednički osjećaj. Ne slažem se s tezom kako je samo važno proizvoditi igrače. Ne, treba stvarati igrače pobjednike još u omladinskom pogonu, igrače koji će se znati nositi s pritiskom osvajanja trofeja. Zato proces resetiranja kreće iz pogona nižih kategorija.

Od Hajduka ne očekujem puno ove sezone jer nemam realni temelj za optimizam. Želim najbolje, ali jasno je da će se Europa vrlo teško izboriti preko prvenstva. Ostaje Kup kao prilika, a bez obzira na sve ne mislim da se treba odreći Europe zbog stvaranja momčadi za novu sezonu. Hajduk je klub koji ima kontinuitet nastupa u Europi, ako ništa drugo, onda zbog radosti navijača koji dva-tri puta ljeti napune stadion. Tužna je sezona, iznimno loša, ali ako ljudi u klubu imaju viziju za budućnost, uz to i ponešto sredstava, može se Hajduk kontinuitetom rada izvući iz ove situacije. Jasno, trebat će dosta vremena.

image
Hrvoje Vejić kao veteran u Hajdukovom dresu
JAKOV PRKIC/CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 02:22