DAN DOLASKA MAMIĆA

Velika Modra obljetnica: Na Valentinovo navijači pobijedili politiku, vraćen je Dinamo!

Pod zapadnom maksimirskom tribinom tada se okupilo između četiri i pet tisuća Dinamovih navijača koji su čekali rezultate tajnog glasovanja o povratku imena
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. veljača 2015. 11:35

Na Valentinovo 2000. godine narod je pobijedio politiku, vraćeno je ime Dinamo, a Croatia je otišla u povijest. Za povratak 'svetoga imena' najzaslužniji su bili navijači koji su godinama zazivali taj dan.

'Ima jedan čovjek čudan, ime mu je Franjo Tuđman, prije svakog spavanja, mijenja ime Dinama'.

Taj refren godinama je parao maksimirske tribine. Prvi hrvatski predsjednik bio je inicijator imena Croatia, imena koje je bilo toliko mrsko Dinamovim drukerima. Naravno, osim navijača stanovitu ulogu igrala je i politička ambicija bivšeg predsjednika plavog kluba Zlatka Canjuge, koji je u izbornoj godini želio zaraditi neke političke bodove, a činilo mu se kako bi povratak imena Dinamo donio jako mnogo tih bodova. Canjuga je tada kazivao da mu je pokojni poglavar na samrtničkoj postelji kazao:

- Vrati djeci ime Dinamo.

Nekoliko mjeseci prije povratka imena, na inicijativu poznatog zagrebačkog poduzetnika Željka Šelendića, u njegovoj kući u Markuševcu održan je sastanak na kojem su bili osim domaćina, Zlatko Canjuga, današnji izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić, pokojni Ivo Pukanić te novinar Jutarnjeg lista, dugogodišnji Dinamov kroničar, Tomislav Židak. Tada je inicirana ideja o povratku imena koja se dogodila na Skupštini kluba održanoj 14. veljače 2000.

Pod zapadnom maksimirskom tribinom okupilo se između četiri i pet tisuća Dinamovih navijača koji su čekali rezultate tajnog glasovanja o povratku imena. Čekao se 'bijeli dim', nečiji izlazak i obraćanje 'urbi et orbi'. Na Skupštini je sve teklo prema planu, nije bilo napetosti kao ispred zapada. Od 44 nazočnih skupštinara čak 43-orica su glasovala za povratak imena Dinamo, samo jedan je dao svoj glas za ime Dinamo-Croatia. Nitko nije bio za Croatiju!

Nakon glasovanja pred navijače je izašao Velimir Zajec, u pratnji klupske legende Marka Mlinarića i bivšeg glasnogovornika Ivana Rotima. Visoko je dignuo ruke u zrak i kazao:

- Imamo Dinamo!

Prolimio se usklik oduševljenja, skandiranje Dinamu i Zajecu. Upaljene su baklje, orilo se 'kako je dobro vidjeti te opet'... Dinamo se vratio nakon 3.165 dana . Jedan je navijač uspio probiti policijski kordon, želio je skinuti metalnu ploču s natpisom Croatia, ali ga je policija uspjela spriječiti, ploči je produžila vijek trajanja za samo nekoliko sati, skinuta je odmah sljedećega jutra.

Na dan kad se vratio Dinamo na velika vrata ušao je u klub i Zdravko Mamić! Do pomirbe navijača i Canjuge nikad nije došlo, iako je popularni Caki vjerovao kako je povratkom imena dugo zadržao mjesto čelnog čovjeka. Uskoro je morao odstupiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 00:20