Ronald Gorsic / CROPIX
DOBITNA STRATEGIJA

MAKSIMIRSKA TVORNICA U zadnjih godinu dana Dinamo stvorio pet reprezentativaca

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 14. veljača 2015. 13:33

Kada je dva dana uoči PSV-a Branko Ivanković treći put postao bivši u Dinamu, Zoran Mamić bio je jedino logično rješenje za trenera. Naravno, privremeno. Trebalo je polusezonu privesti kraju i spasiti što se spasiti može a nije bilo boljeg poznavatelja prilika u svlačionici od sportskog direktora.

U tom trenutku je mlađi Mamić sedmu godinu bio šef sportskog sektora i lagano se počeo uspinjati na ljestvicama europskih nogometnih foruma. Dva mjeseca ranije ušao je u izvršni odbor ECA-e, Europske asocijacije klubova, u kojem su mu društvo radili Rossell iz Barcelone, Gandini iz Milana, Gazidis iz Arsenala i trenerski posao nije mu bio niti u peti. Za razliku od maksimirske klupe, stres koji nudi život europskog nogometnog dužnosnika identičan je onom redovnika u samostanu.

Obiteljska linija

U međuvremenu ga je brat lomio da bi Zoran Mamić u veljači 2014. konačno potpisao kapitulaciju i odlučio skinuti prefiks v.d. ispred funkcije trenera Dinama. Svi skupa su mu zamjerali nestručnost i dolazak na klupu po obiteljskoj liniji, iako je Zoki imao završenu akademiju i sve licence, a prezime mu je u ovom poslu više otegotna okolnost nego što mu donosi benficije.

No, kada bismo stavili po strani sve te okolnosti, trenerski rukopis Zorana Mamića je iznadprosječan, što se najbolje očituje po broju reprezentativaca koji su dobili pozivnice svojih izbornika tijekom njegova mandata. Od Brozovića, Čopa, Antolića i Pjace za reprezentaciju Hrvatske do Pinta koji je bio na širem popisu portugalskog izbornika. Arijan Ademi je debitirao za Makedoniju, a tu možemo dodati i Alena Halilovića koji je zaigrao nešto ranije pod Štimcem ali je nastavio s Nikom Kovačem.

I Jozo Šimunović imao je pozivnicu za Argentinu, ali ga je ozljeda spriječila da debitira. Prvi je od Mamićevih igrača led probio Marcelo Brozović kojeg je Niko Kovač priključio pripremama reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Debitirao je protiv Australije. S popisa putnika za Rio de Janeiro je otpao Duje Čop koji je prvi nastup za Hrvatsku upisao u rujnu protiv Cipra u Puli.

Pjacin debi

Tamo je reprezentativac postao i Marko Pjaca dok je Domagoj Antolić bio dijelom momčadi koju je izbornik Niko Kovač sučelio Argentini u Londonu.

Realno, da je neki ‘no name’ trener u godinu dana stvorio petoricu reprezentativaca i dvojicu sa šireg popisa, a što su Zoran Mamić i njegov stručni stožer napravili u godinu i pol boravka na klupi Dinama, danas bi mu širom otvarali vrata u Ligama petice. Ovako se i dalje mora dokazivati i u javnosti etiketirati kao mlađi brat Zdravka Mamića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 22:35