Paun Paunovic / CROPIX
14:13 za Dinamo

UNITED COLORS OF HNL Tepamo mu svi da je hrvatski derbi, a u njemu nešto potpuno drugačije

UNITED COLORS OF HNL Tepamo mu svi da je hrvatski derbi, a u njemu se zapravo nešto posve drugačije
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 10. kolovoz 2016. 19:04

United colors of – HNL. Tepamo mu svi da je hrvatski derbi, najveći sudar hrvatskog sporta, Hajduk i Dinamo kao majka svih derbija, nadmetanje juga i sjevera Lijepe naše.

A zapravo se u susretu splitskih “bijelih” i zagrebačkih “modrih” krije svo šarenilo kao biznisa, konglomerat svih nacija, naglasak fluktuacije . Rekli bismo dokaz sve veće pomame da ono što fali ili se proda iz vlastitih inkubatora, bude zamijenjeno s robom na tržištu bijelog svijeta, piše Slobodna Dalmacija.

Kad malo zagrebete ispod površine derbija dođete do frapantnog podatka: čak 27 stranih što za “bijele”, što za “modre”!

Takav je trend, to je tako u svijetu nogometa, odavno je HNL dobio ‘internazionale’ predznak, a dva vodeća kluba daju poseban pečat. Hajduk je ušao u utrku s Dinamom i na tom planu i nema više vike kako Dinamo podešava pravilnike ne bi li se dopustio nastup sve većeg broja stranaca u našem prvenstvu.

E sad, tko je sve – stranac? Samo onaj tko nije iz zemlje članice Europske unije, što bitno otvara radijus kretanja na “mercatu”. Dođe Grk Savvas Gentsoglou u Hajduk i – nije stranac. Grk, Europljanin. Nisu naravno ni oni koji imaju i hrvatsku putovnicu, dvojno državljanstvo, poput Anthonyja Kalika, Zvonimira Kožulja...

E ali, bit će otpušten Artem Radčenko iz Ukrajine (taman ga u Hajduku brišu s popisa UEFA liste gdje su upali i Španjolac Ignacio Maganto i rečeni Gentsoglou), otvara se jedno mjesto.

Po propisima HNL-a na utakmici smije nastupiti najviše šest stranaca. Može ih na klupi za pričuve sjediti do mile volje, ali u ukupno smije biti najviše – šestorica. I tu ne spadaju oni koji su iz Europske unije.



Elem, Dinamo je preteča u internacionalizaciji momčadi, ali kako vidimo ni Hajduk ne zaostaje. Nimalo.
Omjer je trenutačno 14:13 za Dinamo, podložan je promjenama utoliko što prijelazni rok još traje, a zanimljivo je popisati sve strance koji imaju pravo nastupa u današnjem derbiju (naravno nisu svi u konkurenciji za večeras):

Hajduk 13: Bilji i Radčenko (Ukrajina), Memolla (Albanija, Italija), Ismajli (Kosovo), Jefferson (Brazil), Maganto (Španjolska), Kožulj (BiH, Hrvatska), Kalik (Australija, Hrvatska), Sušić (BiH, Belgija), Gentsoglou (Grčka), Futacs (Mađarska), Ohandza (Kamerun), Said (Gana, Italija).

Dinamo 14: Eduardo (Portugal), Sigali (Argentina), Stojanović (Slovenija), Matel (Rumunjska), Machado (Portugal), Jonas (Brazil), Goncalo (Portugal), Ali Karimi (Iran), Gojak (BiH), Olmo (Španjolska), Fernandes (Čile, Brazil), Soudani (Alžir), Henriquez (Čile), Hodžić (BiH).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 16:34