Rog i Stojanović
 Mario Todoric / CROPIX
NAJVEĆI HRVATSKI DERBI

FOTO: DINAMO JE POTPUNO DEKLASIRAO HAJDUK Simultanka Marka Roga na prepunom Poljudu

U najvećem derbiju hrvatskog nogometa Dinamo je na Poljudu pobijedio Hajduk 4-0 i preuzeo vodstvo na ljestvici Prve HNL. Pobjedu Dinamu za najveću pobjedu na Poljudu nakon proglašenja hrvatske neovisnosti donijeli su Marko Rog (45+1, 60) i Junior Fernandes (57, 68).
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. kolovoz 2016. 11:52

HAJDUK - DINAMO 0:4 (Rog 45', 60', Soudani 57', Fernandes 68')

Hajduk (4-1-4-1): Kalinić – Juranović, Nižić (od 46. Ismajli), Ćosić, Pejić – Jefferson – Kožulj, Sušić, T.Bašić, Vlašić (od 71. Tudor -) – Said (od 60. Ohandza).

Dinamo (4-1-3-2): Eduardo – Stojanović, Sigali, Schildenfeld(od 69. Knežević -), Matel – Benković – Jonas (od 72. Pavičić), Rog, Ćorić(od 63. Gojak) – Soudani, Fernandes.

Split. Stadion na Poljudu. Gledatelja 32.000.

Sudac: Mario Zebec

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinamo je u velikom stilu riješio derbi, a Kranjčar je upisao prvu pobjedu na klupi Modrih protiv Hajduka. I to kakvu pobjedu!

Deklasirao je Kranjčar Hajduk, posramio Bijele i ostavio Pušnika u velikim brigama pred važne utakmice koje dolaze. Nakon šest pobjeda u nizu, Bijeli su naletjeli na golemu minu, a šokirani Poljud, ispunjen gotovo do posljednjeg mjesta, velikom se brzinom počeo prazniti nakon četvrtog pogotka Fernandesa u 68. minuti.

Što se dogodilo Bijelima da su u samo 23 minute primili četiri pogotka? Ništa, jednostavno su igrački slabiji. Nedvojbeno slabiji. Dinamo je iskoristio individualnu klasu Soudanija, Fernandesa i nadasve igrača utakmice - Marka Roga. Dva pogotka je Rog ubacio iza leđa Kalinića, kreirao i akciju za 2:0. Baš je Roga bio pun teren, a uz pomoć hitrih Soudanija i Fernandesa, Modri su na krilima tog terceta demolirali Bijele.

Prije 30 godina, u ljeto 1986. Hajduk je zadnji put na Poljudu izgubio 0:4 od Dinama, zato će i ovaj debakl dugo boljeti.

Kalvarija Hajduka počela je na isteku prvog dijela. Dotad je utakmica imala obrise “taktičkog rata” u kojem su se oduzimale i gubile lopte na sredini terena, stvarale rijetke šanse, ali bez većih opasnosti pred vratima Kalinića i Eduarda.

Dinamo je stao u čvrsti defenzivni blok koji su gradili preko Jonasa i Benkovića u sredini terena, uzdajući se u igri prema naprijed u energiju Roga, kreaciju Ćorića i brzinu Soudanija i Fernandesa. Hajduk je pokušao parirati preko Sušića, ali nije BiH reprezentativac imao raspoloženih suigrača. Tek je donekle Said nešto više pokušavao, no, kao i u Hajdukovu kaznenom prostoru, nedostajalo je i pred vratima Eduarda kvalitetno zadnje dodavanje. I onda se ukazao Rog! Svaki trener dobro zna kako se na momčad odrazi pogodak primljen u posljednjoj minuti prvog poluvremena, a Hajduku se dogodio još i gori scenarij. Primili su pogodak u prvoj minuti sudačke nadoknade, u 46. na semaforu. Seriju lančanih pogrešaka obrane Hajduka, nepokrivanja igrača od Jeffersona preko Ćosića i Juranovića, kaznio je Rog loptom u mreži Kalinića. Dinamo je strpljivo čekao i dočekao šansu. Nije to bila izrađena akcija, s nekoliko spretnih dodavanja izbacili su Roga u situaciju iz koje reprezentativni kalibar nije promašio. Da situacija za Hajduk bude još lošija, ozlijedio se Nižić, koji je na poluvremenu ostao u svlačionici. Ali odmor ionako nije koristio Bijelima, jer u nešto više od 20-ak minuta nastavka potpuno su potopljeni.

Kalinić je po novu loptu u mrežu morao već u 56. minuti i do tada je bilo jasno da je Hajduk izgubljen. Niti su znali niti su se mogli Bijeli vratiti u utakmicu. Bilo je samo pitanje kako će se Dinamo ponijeti prema Bijelima. Hoće li ići na kanonadu ili će prebaciti u nižu brzinu. Ali išli su do kraja. Nisu popustili do četvrtog pogotka.

Napunili su Kalinićevu mrežu i zasluženo slavili u derbiju. Posljednjih 20 minuta na obje strane se samo čekao zadnji zvižduk suca Zebeca, a Soudani je četiri minute prije kraja imao matnu situaciju za “peticu”. Sam je pobjegao s centra igrališta i došavši pred Kalinića pucao je pored vrata. Za kraj je Torcida zapjevala “Večeras je naša fešta”. Ali, ipak golema navijačka odanost i velika potpora nemaju adekvatan odaziv u igračkoj klasi Bijelih na terenu.

LJESTVICA:

1. Dinamo 4 3 1 0 10-2 10

2. Rijeka 4 3 1 0 9-2 10

3. Hajduk 4 3 0 1 7-4 9

4. Osijek 4 3 0 1 6-3 9

5. Slaven Belupo 4 2 2 0 6-3 8

6. Lokomotiva 4 0 2 2 4-7 2

7. Inter 4 0 2 2 4-8 2

8. Split 4 0 2 2 0-4 2

9. Cibalia 4 0 1 3 5-10 1

10. Istra 1961 4 0 1 3 2-10 1

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

90+2' - Kraj utakmice. Dinamo je deklasirao Hajduk sa 4:0.

90' - U tijeku je posljednja minuta utakmice na Poljudu. Dinamovi navijači slave. Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

87' - Kakvu je sada priliku propustio Soudani. Sam je izašao pred Kalinića, posve neometan se sjurio na gol Hajduka i pucao - pokraj gola.

84' - Novi pokušaj Hajduka. Tukao je Tudor, ali nema prave opasnosti za Eduarda.

82' - Ohandza se sada našao u izglednoj situaciji, ali nema niti počasnog gola za Hajduk.

72' - Žuti karton sada je zaslužio Sigali.

71' - Prvi navijači Hajduka već napuštaju Poljud.

68' - GOOOL! Dinamo je zabio i četvrti gol. Solo akcija Fernandesa po lijevoj strani. Sjurio se u kazneni prostor i probio Kalinića udarcem u bliži kut iz neposredne blizine.

67' - Dinamo u ovim trenucima u potpunosti kontrolira igru. Hajdukovce je, čini se, psihološki dotukao drugi gol Roga.

60' - GOOOL! Dinamo vodi 3:0, opet je strijelac Rog. Ovoga puta zabio je iz slobodnog udarca s nekih 25 metara udaljenosti i to u kut u kojem je stajao vratar Kalinić. Zabio je Rog u istoj minuti kad je za Hajduk u igru ušao džoker s klupe Ohandza.

57' - GOOOL! Dinamo vodi 2:0, zabio je Soudani. Sjajno je kontru potegnuo Rog, proigrao Fernandesa na desnoj strani, koji šalje u sredinu, gdje je Soudani prizemnim udarcem uz vratnicu matirao Kalinića.

54' - Hajduk je bolje otvorio drugo poluvrijeme, stvorio je i sjajnu priliku, ali nije uspio doći do izjednačenja.

48' - Kakva prilika za Hajduk. Bašić je promašio s par metara nakon ubacivanja s desne strane.

47' - Prvi žuti karton na susretu. Opomenut je Rog zbog povlačenja za suparnički dres.

46' - Započelo je drugo poluvrijeme. Promjena u Hajduku, Ismajli je zamijenio Nižića.

45+1' - Završilo je prvo poluvrijeme. Dinamo je na odmor otišao s prednošću 1:0 nakon gola Roga. Dinamo je svoju najbolju priliku iskoristio, dok Hajduk (Said) nije.

45' - U tijeku je posljednja minuta prvog dijela. GOOOL! Dinamo vodi 1:0, zabio je Rog! Ćorić mu je lijepo asistirao, a on je s nekih desetak metara ljevicom pronašao put do Kalinićeve mreže.

40' - Odapeo je Pejić s više od 30 metara udaljenosti, ali njegov udarac nije precizan.

37' - Sama je završnica prvog dijela. Sada je na travi završio Jefferson nakon prekršaja Roga.

32' - Veliko petljanje Ćorića po vlastitom kaznenom prostoru. Zamalo je veznjak Dinama izgubio loptu pred svojim golom.

31' - Sušić je nakon akcije po lijevoj strani izborio novi korner.

27' - Korner za Hajduk, ali previsoka lopta na drugoj vratnici za Ćosića.

21' - Sjajna polukontra Dinama, ali Soudanijeva povratna lopta nije naišla nijednog igrača 'modrih'.

18' - Velika prilika za Hajduk, najbolja na utakmici dosad. Sam je pred Eduardom ostao Said, ali slabo je pucao glavom, pokraj gola, iako je bio neometan.

17' - Krasan potez Sušića s lijeve strane kaznenog prostora, ali njegovo ubacivanje u sredinu nije došlo do Vlašića.

14' - Pokušao je sada Sušić s ruba kaznenog prostora, ali sjajno ga je blokirao Benković.

12' - Pokušaj Dinama prema vratima Hajduka. Pucao je Rog iz daljine, ali Kalinić je siguran.

8' - Dinamo je sada pokušao zaprijetiti iz kornera, ali je to bio loš pokušaj Soudanija.

3' - U prve tri minute gledamo isprekidanu igru u kojoj sastavi gube lopte na sredini terena.

1' - Započeo je najveći hrvatski derbi. Na tribinama vlada sjajna atmosfera. Torcidina koreografija je impresivna.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

18.30 - Iznenađenje kod Dinama je što je iz sastava ispao kapetan Domagoj Antolić koji je u zadnji tren otpao zbog viroze. Na poziciji zadnjeg veznog očito će zaigrati Benković.

18.00 - Objavljeni su početni sastavi za derbi. Hajdukov trener Pušnik je iznenadio postavljanjem Pejića i Bašića u prvih 11.

17.00 - Dva sata su ostala do početka velikog derbija između Hajduka i Dinama u Splitu. Za sigurnost na utakmici brinut će se više od 500 policajaca, a očekuje se između 25.000 i 30.000 gledatelj

Uzbuđen je Marijan Pušnik, nije ni čudo, jer pred slovenskim strategom prvi je hrvatski derbi. Premijerno će Pušnik voditi Bijele u najvećoj utakmici HNL-a kontra Dinama. Ali, utakmicu čeka bez euforije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 14:34