NESLAVNI REKORD

U nečemu je HNL ipak najbolji. Nitko u Europi nije smijenio više trenera od Hrvata

Kada se osvrnemo na proteklu jesen, promjene na klupama uopće nisu imale loš učinak na momčad, po postotku osvojenih bodova na vrhu ljestvice je novi trener Dinama Ante Čačić
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. siječanj 2012. 18:31

HNL je po jednom parametru vodeća u Europi. Ni u jednom elitnom rangu Starog kontinenta u protekloj polusezoni klubovi nisu smijenili toliko trenera kao u Hrvatskoj!

Čak je deset od 16 prvoligaša u Lijepoj Našoj od početka sezone 2011/12. do danas doživjelo promjene na klupi. Rekorderi su Varaždin, kojeg su dosad vodili Samir Toplak, Tomica Kocijan i Branko Janžek, te Karlovac na čijoj su klupi sjedili Srećko Lušić i Damir Petravić, koji je otišao put Litve i uskoro će dobiti nasljednika, i Lokomotiva (Marijo Tot, Ante Čačić, Tomislav Ivković). Nove trenere u odnosu na otvaranje prvenstva imaju i Split, Lučko, Cibalia, Šibenik, Zagreb, Rijeka i Dinamo, a jedini stratezi koji su preživjeli jesu Krasimir Balakov (Hajduk), Ilija Lončarević (Inter), Igor Pamić (Istra 1961), Vlado Bilić (Osijek), Roy Ferenčina (Slaven Belupo) i Dalibor Zebić (Zadar). Protekle polusezone čak je 25 trenera vodilo hrvatske prvoligaške klubove, što je također europski rekord.

U BiH je također deset klubova mijenjalo trenere, ali prodefiliralo ih je manje nego u Hrvatskoj, a ista brojka je i u Rusiji. No, u najvećoj europskoj državi prvenstvo je počelo u ožujku prošle godine. Nijedan hrvatski klub se, doduše, ne može pohvaliti s najviše smjena protekle jeseni. Ta čast pripada novom rumunjskom prvoligašu Mioveniju. Od kolovoza do danas na njegovoj su klupi sjedila čak četvorica.

Sve vodeće pozicije po broju klubova koji su protekle polusezone smjenjivali trenere drže države iz istočne Europe. Iznimka je jedino Italija, koja je u samom vrhu s čak osam prvoligaša koji su mijenjali stratege. S druge strane redoslijeda je engleska Premier liga u kojoj je samo Sunderland potražio usluge novog menadžera.

U Prvoj HNL rade samo dvojica trenera koji su svoje sadašnje klubove preuzeli prije 2011, a to su Zebić i Lončarević. Zebić je trener Zadra od 30. prosinca 2008. godine, odnosno točno 1.100 dana, a Lončarević u Zaprešiću od 11. travnja 2010. (633 dana).

Kada se osvrnemo na proteklu jesen, promjene na klupama uopće nisu imale loš učinak na momčad, dapače. Po postotku osvojenih bodova na vrhu ljestvice je novi trener Dinama Ante Čačić, koji je taj uspjeh ostvario s Lokomotivom.



Uspješniji od svojih prethodnika bili su Tonči Bašić u Splitu, Ivo Ištuk u Rijeci, Samir Toplak u Cibaliji, Željko Kopić u Lučkom, Branko Janžek u Varaždinu, Goran Tomić u Šibeniku i Damir Petravić u Karlovcu. Pozitivan pomak nije uspio napraviti tek Gordan Ciprić u odnosu na Luku Pavlovića u Zagrebu, no činjenica je da je Pjesnike uveo u polufinale Kupa, kao ni Tomica Kocijan koji nije uzeo ni bod nakon što je preuzeo Varaždin. Dugoročno gledajući, naravno, tako česte promjene nemaju nikakvog smisla. No, s obzirom da malo koji hrvatski klub ima viziju, ni treneri se ne mogu nadati duljim mandatima. Kolikogod da vrijede...





OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 01:22