Drago Sopta / Cropix
MODRE AKVIZICIJE

U dva prijelazna roka Modri doveli sjajna pojačanja, niti jedno nije iz - J. Amerike!

Fatos Beqiraj se pokazao kao pun pogodak, crnogorski reprezentativac i bivši igrač Budućnosti siguran je kao špica udarnog sastava, Halilhodžić ga obožava
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. ožujak 2011. 12:29

Ne sjećamo se da je Dinamo ikada tako dobro kupovao kao u dva posljednja prijelazna roka, ljetnom 2010. godine te zimskom 2011. Svi kupljeni igrači uglavnom imaju odličan status u momčadi, a isto takav imat će i u proljetnom dijelu sezone.

Iako su neki imali uspone i padove, u konačnici se može kazati da niti jedan novi igrač u Dinamovoj svlačionici nije bio promašaj, nego dapače, većina od njih su istinska pojačanja. Nekad su u plavi dom dolazili “ Andersoni” i “ Rasmusseni”, razni igrači sumnjive kvalitete, no ova dva prijelazna roka označili su promjenu u selekciji dovođenja nogometaša.

Možda je u svemu tome pomogla i nova orijentacija struke koja se odrazila i na razmišljanje gazde Zdravka Mamića. U ljeto i na zimu nije doveden niti jedan igrač s južnoameričkog kontinenta, a prije se tamo stalno odlazilo po kontingente Brazilaca ili Argentinaca.

Međutim, prošlog ljeta braća Mamić odlučili su više ne odlaziti na turneje po Južnoj Americi, već dovoditi nogometaše s europskog kontinenta, najkvalitetnije igrače iz Prve HNL, te da se s vremena na vrijeme u plavu svlačionicu ubacuju najbolji nogometaši iz Škole te iz “sestre” Lokomotive. Ta orijentacija bit će nastavljena i nadalje, jer se pokazala ispravnom i apsolutno najboljom.

Dinamo je u ta dva prijelazna roka o kojima pišemo doveo praktički kompletan napad. Od starosjedilaca ostao je mladi Andrej Kramarić, a novi su Fatos Beqiraj, Ante Rukavina i Jakub Sylvestr.

Beqiraj se pokazao kao pun pogodak, crnogorski reprezentativac i bivši igrač Budućnosti siguran je kao špica udarnog sastava, Halilhodžić ga obožava. Nametnuo se vrlo brzo, snažan je, brz i robustan, zna zabiti, prototip je modernog napadača.

Ante Rukavina je Dinamu svojim golovima u Györu donio Europsku ligu, a onim prvim protiv Villarreala jednu od najznačajnijih međunarodnih pobjeda.

Slovak Jakub Sylvestr, koji je u plavu svlačionicu stigao iz bratislavskog Slovana, nije bio u prvim nastupima na razini, recimo, Beqiraja, ali se radi o vrlo mladom, brzom i neugodnom napadaču na kojeg Vaha itekako računa. Slovak odlično obavlja i zadatke povezane s defenzivom, ali nedostaje mu realizacija.

Stoper Tonel je ipak bio najveći dobitak. Iskusni Portugalac ustabilio je obranu, u paru s Bišćanom izgledao je superiorno i dominantno. Arijan Ademi još jedna je izvrsna ljetna kupnja. Iako je bolje počeo, nego što je nastavio. Međutim, Ademi je uvijek “unutra” ili na pragu prve momčadi.

Na ljeto se iz Lokomotive vratio ionako igrač Dinama, vratar Ivan Kelava, iz Lokosa je stigao Leonard Mesarić, alternativa na poziciji lijevog bočnog, a može i na stoperu, kao zamjena Kelavi stigao je Marin Skender.

U zimskom prijelaznom roku Modri su zgotovili još dva odlična posla. Josip Brezovec, defenzivni vezni koji je stigao iz Varaždina, na ovim pripremama nametnuo se i u ovom trenutku ima poziciju sigurnog igrača udarne jedanaestorice, dok je Antun Palić, mladi veznjak velikog nogometnog znanja i mogućnosti realizacije, također vrlo blizu. Priključeni su dečki iz Škole, veliki talenti Mateo Kovačić te Mario Šitum, a Modri su ove zime potpisali i ugovor s Mehmedom Alsipahićem, veznim nogometašem Šibenika koji će se priključiti nakon ove sezone.

Sve ovo što smo napisali razlog je da u Maksimiru trljaju ruke. Struka na čijem je čelu sportski direktor Zoran Mamić ovoga puta je obavila jako dobar posao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:30