OSIJEK - HAJDUK 2-0

Tudorove rezerve zakazale u Gradskom vrtu, Baraban i Glavaš pogodili za pobjedu

Dojam je bio, u polju se igralo više manje ravnopravno, ali Osijek je na svakom njegovom dijelu bio brži i što je posebno važno u organizaciji napada okomitiji.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 24. kolovoz 2014. 10:38

Proradila je osječka napadačka veza pristigla u Gradski vrt u ovom prijelaznom roku. Mešanović i Baraban su izveli akciju koju je ovaj drugi završio pogotkom. Bio je to šlag na tortu naporima svih Bijelo-plavih koji su devedeset minuta vrijedno radili da poraze uglednog gosta. Uspijeli su, povezali na taj način dvije uzastopne pobjede i svoj položaj na tablici učinili puno ljepšim nego što je donedavno bio. Naime, prije dva su kola još bili na posljednjem mjestu. U igri s Hajdukom su pokazali i ono svoje drugo lice, nadahnuto, agresivno, uspjeha željno. Odavno već poznato u njihovim nadmetanjima s momčadima iz vrha tablice, onim najboljima. Vješto su u svakom trenutku utakmice iskoristili anemičnost svog protivnika.

Dobar početak utakmice stvarno je bio obećavajući nazočnim gledateljima. Povod je to bio njihovom nadanju kako će promatrati zanimljiv i kvalitetan susret. Hajduk je očekujuće i najavljeno došao u Gradski vrt "pomiješanih karata" bez nekih svojih važnih aduta. Viđeno je to već u ovom prvenstvu na osječkom stadionu. I Dinamo je gostujući u njemu odmarao neke igrače uoči svog europskog nastupa. Treba razumjeti i stratega Hajduka koji je postupio jednako tako. Europa je u ovom trenutku, u ovom razdoblju prvenstva ipak u prednosti. Ali, to ni u kom slučaju nije značilo kako je tudor unaprijed žrtvovao rezultat u igri s Osijekom. Ni slučajno. Njegova je momčad s domaćinima prihvatila otvoreno nadmetanje. Borbu prsa u prsa. S puno trke, duela, napadačkih nastojanja. A kako su i Osječani igrali na isti način bilo je zanimljivo, pa i uzbudljivo u dvije situacije u prvih 45 minuta. Prvo su domaćini imali prigodu preko Mešanovića, a onda je na drugoj strani to imao i Hajduk preko Milića. No, bile su to tek najave pravom uzbuđenju u 27. minuti kada je Osijek došao u vodstvo pogotkom Barabana. Već su početne minute derbija naznačile raspoloženost ovoljetnog pojačanja napadačkog reda Bijelo-plavih Jasmina Mešanovića. Nekoliko je puta stavio na muku svoje čuvare, a onda je zakuhao za vodstvo svoje momčadi. Sjajno je asistirao Barabanu za njegov efektan pogodak.

Vodstvo je dalo krila Bijelo-plavima. Rastrčali su se i više nego do tada pokazujući izvrsnu tjelesnu spremnost. Sve su manje prostora ostavljali momčadi Hajduka za organizaciju vlastitog napada i činili pritisak na njegovu zadnju liniju. Trebalo je zbog svega ponešto vremena, minuta, da gostujuća momčad sredi svoje redove, promisli i osmisli kako Osječanima vratiti milo za drago. A, umalo pri tome da Hajduk nije primio i drugi pogodak. Juriš na polovicu domaćina principom svi u napad ostavio je prostor za kontru. Mišić je izvrsno u 39. minuti na vrhu, po sredini kaznenog prostora poslužio usamljenog Barabana, a kada se čekao njegov novi izlazak licem u lice pred vratara Kalinića zapeo je "na nešto", spotaknuo se i izgubio kontrolu nad loptom zbog čega je velika prigoda da se i drugi puta upiše u strijelce otišla u nepovrat.

Dojam je bio, u polju se igralo više manje ravnopravno, ali Osijek je na svakom njegovom dijelu bio brži i što je posebno važno u organizaciji napada okomitiji. Hajduk je išao u širinu, istina tražio je i dubinu, ali nedovoljno odlučno i prodorno. Olakšavalo je to posao njegovom domaćinu u prvom poluvremenu. A nastavak je donio dosta sličnosti tome iako je u dobrom dijelu igre bio razvidan strah domaćina da mu ne izmakne minimalno vodstvo. Stiskao je Hajduk, nije se mirio s gubitkom bodova bez ispaljenog metka. Pronašao je način kako donositi nemir u obranu domaćina, pa objektivno povremeno čak ga tjerati i na panične reakcije u otklanjanju mogućih opasnosti. Sve je to dovelo do terenske nadmoći Hajduka, ali bez izgledne prigode. U stvari vrlo slično prvom poluvremenu kada su Splićani imali više loptu u svom posjedu, ali manje konkretnosti, manje udaraca, poglavito onih u okvir vrata. U tim je segmentima, detaljima Osijek bio bolji. I zasluženo izborio pobjedu koju je efektnim udarcem glave potvrdio Marin Glavaš sedamnaest minuta prije kraja pokazujući Hajduku da za njega u Gradskom vrtu bodovnog plijena neće biti. I nije bilo.

REZULTATI

Lokomotiva - Rijeka 2-1 (Sovšić 71-11m, Špikić 82-autogol / Jahović 75)

Osijek - Hajduk 2-0 (Baraban 27, Glavaš 74)

Split - Slaven Belupo 2-0 (Rog 68, Bilić 73)

Večeras:

Dinamo - Zagreb

Subota:

Zadar - Istra 1961 1-1 (Šimurina 45+1 / Radonjić 74)

LJESTVICA:

1. Dinamo 5 5 0 0 16-4 15

2. Rijeka 6 5 0 1 15-5 15

3. Hajduk 6 3 1 2 16-9 10

4. Split 6 2 2 2 6-7 8

5. Istra 1961 6 1 4 1 7-7 7

6. Osijek 6 2 1 3 8-10 7

7. Lokomotiva 6 2 0 4 13-16 6

8. Zadar 6 1 2 3 6-17 5

9. Zagreb 5 1 1 3 8-10 4

10. Slaven Belupo 6 1 1 4 4-14 4

OSIJEK - HAJDUK 2-0 (Baraban 26, Glavaš 72)

Utakmica je završila

90. minuta - Gotal je pucao iz slobodnog udarca, Mikulić nespretno brani.

82. minuta - Lokomotiva ponovno vodi protiv Rijeke, strijelac je Špikić.

72. minuta - GOOOOL! Loše izdanje Hajduka kaznio je Glavaš! Matas je ubacio s desne strane, a Glavaš je glavom pogodio donji lijevi kut Kalinićeve mreže.

72. minuta - Izjednačenje na utakmici Lokomotiva - Rijeka! Gol je postigao Jahović, a najzaslužniji za zgoditak je vratar Zelenika koji je katastrofalno regairao na benigno upućen udarac.

69. minuta - Na utakmici Lokomotiva - Rijeka, Lokomtiva je povela iz penala pogotkom Šovšića. Pritom je i Samardžić dobio crveni karton zbog prekršaja na Rukavini temeljem kojeg je dosuđen jedanaesterac.

65. minuta - Jozinović u zadnji čas izbija loptu ispred natrčalog Mešanovića koji bi se u suprotnom našao oči u oči s Kalinićem.

60. minuta - Velika gužva u šesnaestercu Hajduka, Mešanović se zapetljao i propustio priliku za povećanje vodstva.

50. minuta - Vlašić odbijenu loptu unutar kaznenog prostora šalje u osječku obranu.

49. minuta - Vlašić je iz slobodnog udarca ubacio na pet metara, Mikulić poletio u prazno, a Hajdukovih igrača nigdje da iskoriste grešku osječkog vratara.

Kraj poluvremena: Ukratko, bilo je ovo vrlo dosadno poluvrijeme nakon kojeg domaći zasluženo vode. Evidentno je da šarena momčad Hajduka nije uigrana, slijedom čega učestalo griješe. Ipak, imali su i gosti svojih (polu)prilika, ali su Osječani ti koji su svoju šansu iskoristili kad je u 26. minuti Baraban pogodio za vodstvo.

39. minuta - Mišić je gurno Barabana u priliku ubačajem s desne strane, no ovaj je loše regairao na poluvisoku loptu i prilika je propala...

37. minuta - Bencun se probio u kazneni prostor, malo vagao obrambenog igrača, da bi na kraju pucao pokraj gola.

32. minuta - Josip Mišić zaradio je žuti karton.

26. minuta - GOOOOL!!! Ivan Baran istrčao je sam pred Kalinića i pogodio mrežu Hajduka!

20. minuta - Najbolju priliku na utakmici imao je Mešanović nakon slobodnog udarca, ali raspoloženi Kalinić je obranio.

14. minuta - Malo uzubuđenja, ali ne onih nogometnih. Milevski i Matas su žučno "trebali nešto objasniti" jedan drugome pa ih je Strahonja razdvajao.

10. minuta - U prvih deset minuta susreta nije bilo nikakvih uzbuđenja. Hajdukove rezerve baš i ne odaju dojam sigurnosti, ali to se zasad ne odražava na rezultat utakmice.

3. minuta - Barišić je hrabro pucao iz slobodnog udarca s 30 metara, ali iznad vratnice Hajduka.

Utakmica je počela!

Osijek - Stadion u Gradskom vrtu, početak u 19 sati.

Sastavi

OSIJEK: Mikulić - Matas, Jonjić, Bralić, B. Barišić - Kurtović - Mišić, Ugarković, Glavaš, Mešanović - J. Barišić

HAJDUK: Kalinić - Mikanović, Nižić, Z. Milić, Jozinović – Vlašić, Vuković, Mezga – Gotal, Milevski, Bencun.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 13:46