Vlado Kos / CROPIX
NARUŠENI ODNOSI

Hladni rat između Osijeka i Hajduka: 'Splićani misle da smo Dinamova filijala...'

Nečija ja procjena da Osječani skidaju gaće pred Dinamom, a Hajduku pokazuju zube
Piše: Darko RužićObjavljeno: 25. kolovoz 2014. 16:22

Dugo već traje hladni rat na relaciji Split - Osijek. Točnije Poljud - Gradski vrt. U Osijeku tvrde kako pogled s Poljuda u njihov vrt daje iskrivljenu sliku. Onu neobjektivnu koju sami ne prihvaćaju. S Dinamom imaju korektne odnose, sportske i prijateljske. Imaju i poslovne, jer nerijetko je maksimirski mastodont potražio igračka pojačanja u redovima Bijelo-plavih. Kad je nekog poželio, onda je njegov transfer i realizirao. Ali, platio je! Platio koliko su Osječani tražili ili onoliko koliko je u pregovorima dogovoreno. U čemu je onda zlo? U nečijoj procjeni da Osječani skidaju gaće pred Dinamom, a Hajduku pokazuju zube. Netočno. Nitko od Bijelo-plavih, njihovih navijača i klupskih čelnika nikad sretniji nije nego kada u Gradskom vrtu ili Maksimiru padne pred njima Dinamo. Nažalost to se ne događa često. No, za Hajduk je Osijek filijala Dinama , njegov podupirući član u Prvoj HNL i zbora i pogovora o tome, što se njih tiče, nema i ne može biti.

Hajduk puno rjeđe nego Dinamo dolazi u Gradski vrt kao istinski favorit. A Osječani tu okolnost znaju iskoristiti. Međutim njihov rezultatski uspjeh često zna biti omalovažavan. A sve to produbljuje hladnoću odnosa dva kluba jer i oni koji bi trebali i mogli smirivati strasti, klupski čelnici, sami igrači i treneri, (pre)često raspiruju vatru kada se čini da će se ugasiti.

Prošlo je prvenstvo donijelo novi zanimljiv kamen smutnje u odnose dva kluba. Hajduk u svom nacrtu igračkog kadra nije imao Mateja Jonjića. Posudio ga je Osijeku do konca sezone. A onda kada su se dva kluba sučelila u završnici prvenstva, s Poljuda je stigao dekret koji brani Jonjićev nastup za Osijek protiv Hajduka. U Gradskom vrtu su se u čudu gledali. Užarila se pritom telefonska linija između dva grada, stadiona i klubova. Pomoći nije bilo. Osječko obznanjivanje zabrane Jonjićeva nastupa razljutilo je Splićane.

- Mi nismo ništa zabranili - tvrdio je sportski direktor Hajduka Goran Vučević.

- Netočno, neistinito, pa osobno sam s njim razgovarao - izjavio je predsjednik Osijeka Slobodan Tolj.

- I ja, no Vučević je bio neumoljiv i tvrdio da je tako tražio trener Igor Tudor - pojasnio je sportski direktor Bijelo-plavih Ivica Kulešević.

Bilo kako bilo, Jonjić protiv Hajduka nije igrao. No dolazak prvoligaša s Drave u Split i na Poljud bio je sve samo ne prijateljski. Hladan doček da hladniji ne može biti, u utakmici repovi na koje je podsjetio i kapetan Bijelo-plavih Hrvoje Kurtović naglašavajući da će u toj činjenici i on i njegovi suigrači tražiti dodatne motive za angažiranost i motiviranost u igri. I to bez obzira na okolnost da je i u novom prvenstvu Matej Jonjić ostao Osijekov kao ustupljen mu iz Hajduka. Razvidno, na Poljudu su poštivali želju samog igrača, a ovaj put mu igranje na “krivoj” strani nisu zabranili. Međutim hladnoća odnosa između dva kluba i dalje je duboka. Suzdržana do razmjera kada se obje strane moraju zamisliti i zabrinuti.

Ni jučer se klupski čelnici Osijeka i Hajduka nisu našli prije utakmice. Tek u VIP salonu i loži Gradskog vrta u kojima se nisu mogli izbjeći. Imaju na to pravo, ali jasno je da bi vjerojatno bili na zajedničkom ručku da njihovi odnosi nisu napeti kao strune. A, nije to dobro. Puno bi bolje bilo da vrhuške dva kluba koriste svaku prigodu za izmjenu mišljenja o zbivanjima u našem nogometu, o pronalaženju ideja za njegov boljitak, izmjene iskustava, sklapanje prijateljstava, čak i poslovnih odnosa...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 15:27