Bozidar Vukicevic / CROPIX
UOČI DERBIJA

Tudor: 'Jedva čekam da počne, moramo biti dobri kao s Dnjiprom kontra Dinama'

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 30. kolovoz 2014. 18:12

Nakon ispadanja od Dnjipra Hajduku je derbi s Dinamom - Europska liga. Najveći hrvatski derbi dolazi za Splićane u delikatnom trenutku. Nema teže stvari nego se vaditi protiv Dinama. Posebno u situaciji kad je to utakmica koja može i odlučiti sezonu. Hajduk je već na minus šest od Dinama i samo pobjeda vraća ga u konkureniciju za sami vrh tablice.

Različito je raspoloženje u dva tabora. Hajduk dočekuje derbi ispražnjen, i psihički i fizički, a dinamovcima je izlet u Dalmaciju prilika za kupanje i sunčanje na Kornatima. Možda je ključna stvar ovog debija hoće li Tudorova momčad uspjeti vratiti, jesu li se oporavili od razočaravajućeg ishoda meča sa Ukrajincima. Iako je Tudor još istu večer poručio: "Život ide dalje, a nama je sad najvažniji derbi s Dinamom" ovakvi neuspjesi uvijek ostavljaju ožiljke.

- Sigurno je da se dojmovi još slažu i da će se slagati još danima i tjednima. Nikad nije lako prebroditi ispadanje, ali tako je to u svijetu profesionalizma, nema vremena za vraćanje na ono što je bilo. Treba se prešaltati na nove izazove. Imali smo veliku želju. Rekao sam momcima da trebaju biti ponosni na sebe jer su u obje utakmice prikazali dobar nogomet protiv objektivno jače momčadi. Dobro smo odigrali svih 180 minuta. Do zadnjih minuta smo imali priliku, a to govori u prilog dobrom nastupu Hajduka u Europi. Mislim da smo imali najjačeg protivnika od sve četiri momčadi koje su igrale u Europi. Svaki respekt Torinu, ali naš protivnik je bio najjači. Dnjipro je bio najbolji, tvrdi Tudor.

Kad je derbi s Dinamom onda ne treba poseban motiv. - Moramo vjerovati da će nam ovi dobri nastupi poslužiti kao ohrabrenje da možemo tako dobru igru ponoviti protiv jakoj protivnika kao što je Dinamo. Derbi je uvijek poseban, svi jedva čekamo da počne ta utakmica.

Kad se igra na Poljudu od Hajduka se traži pobjeda. Kako je ostvariti? - Na takva pitanja nemam odgovora. Ne razmišljam na takav način. O detaljima ćemo pričati u svlačionici. Nama je najvažniji svakodnevni rad. Ekipa mora imati glavu i rep. Treba imati agresiju i kompaktnost. A to hoće li se igrati bunker ili nešto drugo, to su detalji. Važno je biti mentalno i taktički spreman, djelovati na pravi način, a to se provodi na terenu, odnosno na treningu. Treba povezati mozak i noge, a to ne ide preko sastanaka. Nešto što nije usađeno na treninzima ne možeš im usaditi na sastancima. Na treningu vidiš koji je je igrač agresivan.

Koja je najjača strana Dinama? - Dobro znamo koliko oni ulažu u momčad, da slažu i kupuju. Sigurno je da imaju individualnu kvalitetu na svim pozicijama. Većina igrača su stranci, to ponekad može biti problem, ali ima i domaćih. Igraju dobar, tehnički superioran nogomet. Njihovo je ogromno samopouzdanje jer su ušli u Europsku ligu.

Tudor se nije želio upuštati u ocjene je li bolji Dnjipro ili Dinamo, a ostao je suzdržan i oko pitanja sastava. Trener Hajduka po običaju nikad ne otkriva udarnu postavu koju će poslati na teren. Često čeka i do zadnjeg treninga da vidi kako pojedini igrači reagiraju. Kaže da ima nekoliko načetih igrača, i da mu za derbi trebaju najspremniji. Atmosfera u Splitu nije ni približna onoj koja je vladala prije Dnjipra. Ispuhala se groznica i optimizam koji je vladao, ali opet se očekuje 15-20 tisuća gledatelja na Poljudu.

Hajduku je podrška potrebna, možda i više nego što je to bilo protiv Ukrajinaca. Jer hajduku je Europa nagrada, a od HNL-a se živi. Ostaje vidjeti može li Hajduk u nedjelju navečer dobiti Dinama kojeg su i kladionice - a to je valjda najbolji indikator - proglasile favoritom u derbiju na Poljudu.

Hajduk bi trebao početi u sastavu Kalinić - Vršajević, Maloča, Milović, Milić - Caktaš, Anđelković, Sušić - Kouassi, Maglica, Mezga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 09:31