Tom Dubravec / CROPIX
TORINO - SPLIT 1-0

Torino se tresao do zadnje minute, hrabri Splićani pali nakon nesretnog penala!

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 28. kolovoz 2014. 16:01

Čim je sudac Sidiropoulos dao znak za početak utakmice, Torino je u valovima počeo napadati i opsjedati šesnaesterac Splita. Želja i intencija domaćina da što prije dođe do pogotka bila je vidljiva, nikakvog mjesta kalkulacijama tu nije bilo. U Dugopolju su osjetili što i koliko može Split, nisu htjeli dopustiti da ih ščepa nervoza ako Andrija Vuković produži svoju nesavladivost. Split se povijao kao grane stabala kad zapuše orkanska bura, pritisak je rastao iz minute u minutu i u takvoj konstelaciji snaga bilo je jasno da Crveni neće moći dugo izdržati.

Momčad Ivana Matića odolijevala je do 21. minute, Ibriks je igrao rukom u klizećem startu, prilično iskosa s desne strane. Nije to bila nekakva prilika, ubačaj po zemlji, ali pomoćnik Efthymiadis je odmah podigao zastavicu i signalizirao glavnom sucu da je to - ruka. Jedanaesterac! El Kaddouri je namjestio loptu na bijelu točku, uhvatio zalet i hladnokrvno pogodio u donji lijevi kut Vukovića, koji je otišao na drugu stranu. Nakon 441 minute u europskim utakmicama kapitulirao je vratar Splita, ovo ni on nije mogao zaustaviti. Nakon toga je tempo igre malo pao, Torino je postigao što je htio, imao je vodstvo i kontrolu. Mogao je stati i predahnuti, pričekati da vidi kako će reagirati njihov protivnik.

Prije pogotka Split je imao jednu opasnu situaciju pred Padellijem, Darmian je oborio Glavinu i slobodni udarac je izveo Rog. U srce šesnaesterca skočio je Dujmović, okrznuo loptu i ona je zapela, još nekoga dotaknula i otišla u korner. Moglo je tu svašta biti, to su akcije na koje je Split računao kao mogućnost za iznenađenje. Nekoliko minuta nakon pogotka s distance je šutirao Glavina, ali visoko preko grede. Navijače Torina je, inače, malo živciralo poigravanje s loptom njihova vratara Padellija, često je odgađao ispucavanje i podizao im kosu na glavi, jer su oni bili u strahu da će mu je netko oteti.

U 34. minuti Torino je složio kontru, Benassi je bio u dobroj prilici, međutim nije bio precizan u traženju donjeg desnog kuta vratiju Vukovića. Pet minuta kasnije centimetri su dijelili Split od izjednačenja, Dujmović je centrirao, a Bilić potegao iz voleja. Bio je to fenomenalan udarac koji je, nažalost, prohujao pored lijeve vratnice Padellija. U završnici prvog dijela Quagliarella je bio blizu pogotku. U 47. minuti Torino je mogao riješiti pitanje prolaza, Vuković je kratko odbio nabačaj Darmiana, ali se brzo pridigao i ušao u blok Quagliarelli, koji se uhvatio za glavu u nevjerici.

Četiri minute kasnije za glavu se hvatao Bilić, pogodio je vratnicu nakon sjajne akcije u kojoj je Glavina centrirao, ali i da je lopta zatresla mrežu, ne bi bio pogodak. Napadač Splita bio je u zaleđu. Od toga trenutka Crveni su definitivno krenuli po izjednačenje, postavili su se rizičnije, više se pomakli prema naprijed. Odnos na terenu se promijenio, Torino je čekao na udare iz kontri, Split se trudio primaknuti Padelliju i zaprijetiti. Tribine su živjele u neizvjesnosti, bez obzira na to što su osjećali da je njihov voljeni klub kvalitetniji, plašili su se nekakvog zalutalog metka.

Kao kad je Rog petljao u šesneastercu i zamalo gurnuo loptu Biliću, u posljednji tren je raščistio Glik. Trener Matić je pola sata prije kraja napravio dvostruku zamjenu, Radotić i Kvesić su ušli, gard Crvenih bio je sve otvoreniji, a u posljednjih desetak minuta krenuo je „va banque“, više se nije imalo što čekati. Ušao je i Roce, međutim, Torino je propustio preko Martineza povisiti na 2:0. Dugo je Martinez vagao obranu Splita i onda pucao pored lijeve vratnice. U završnici je i Glumac prebačen u napad, on je izborio korner u nadoknadi, pa je i vratar Vuković došao pred gol Torina. Lopta se odbila Rugaševiću koji je iz teške pozicije šutirao i čim je lopta otišla preko grede, sudac je svirao kraj...

Torino - Split 1:0 (prva utakmica 0:0)

TORINO Stadion Olimpico. Gledatelja 20.857. Sudac: Anastadios Sidiropoulos. Pomoćnici: Efthimiadis i Kostaras. Četvrti sudac: Spathas (svi Grčka). STRIJELAC: 1:0 - El Kaddouri (22 - 11 m),

TORINO (3-5-2): Padeli - Maksimović, Glik, Moretti, Darmian - Penasi (od 58. Nocerino), Vives, El Kaddouri, Molinaro, Barreto (od 65. Martinez), Guagliarella. TRENER: Giampiero Ventura.

SPLIT (4-2-3-1): Vuković - Ibriks, Galović, Glumac, Rugašević - Vidović (od 64. Kvesić), Dujmović - Bagarić, Rog, Glavina (od 64. Radotić) - Bilić. TRENER: Ivan Matić.

ŽUTI KARTONI: Glavina (40 - prekršaj), Vives (45 - prekršaj), El Kaddouri (58 - prekršaj).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 19:52