Srđan Vrančić/CROPIX
FESTIVAL NOGOMETA

Tko će se suprostaviti Štimcu i Vatrenima u Rijeci: Bira se izbornik momčadi Prve HNL

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2012. 14:16

U stvaranju hrvatske reprezentacije, dok nije niti postojao izraz “vatreni”, a prilika da se zaigra u službenim kvalifikacijama tek se iščekivala, u Zagrebu je 1993. godine upriličena revijalna utakmica Hrvatska - Croatia, dvoboj igrača iz HNL-a i inozemstva, ne bi li se na jednom mjestu pokazalo što naš nogomet ima. Ideja je u to vrijeme bila izvrsna, realizacija vrlo dobra, premijerno se uprizorio i Robert Prosinečki.

U međuvremenu Kockasti su postali svjetska sila i nismo očekivali da ćemo na kraju 2012. godine, u kojoj se obilježava stota obljetnica HNS-a, umjesto atraktivnog međunarodnog susreta gledati dvoboja Hrvatska - Selekcija Prve HNL. Sve do nedavno, kad je i procurila vijest da je to vrlo izvjesno, da bi početkom ovog tjedna postalo praktično sigurno kako će organizator biti Rijeka, što je u petak i potvrđeno. Hrvatski nogometni savez ima nacionalnu vrstu koja je od 2007. gotovo stalno u Top 10, takve države ne igraju lokalne revijalke nego ozbiljne internacionalne utakmice u kojima usput i - zarade.

Međutim, pogrešno bi danas bilo uperiti oštricu krivnje na Davora Šukera i Damira Vrbanovića. Kad su preuzeli funkcije svi zanimljivi rivali već su imali popunjen taj termin, ako se želi veliki dvoboj, on se dogovara najmanje šest mjeseci, često i godinu dana ranije.

U Rusanovoj su rasprostrli po stolu ponude: Estonija, Latvija, Litva, Alžir, Tunis, Senegal i Južna Koreja. Ranije se bila javila i Poljska. Najseriozniji razgovori vođeni su s Korejcima, na kraju je ocijenjeno da nema smisla putovati na Daleki istok 10 sati i jednako natrag, zbog prijateljskog dvoboja. Zaključili su da niti jedna od tih utakmica ne bi privukla pažnju u zemlji, a financijski bi donijele minus. Pao je konačan dogovor - radije ćemo napraviti festival hrvatskog nogometa u Rijeci. Izbornik Štimac je odgovorio: “Dapače.” No, već za termin 6. veljače vode se pregovori, kako nam je rečeno, s atraktivnim suparnikom, što će biti pravi test uoči dolaska Srbije 22. ožujka.

Na Kantridi bi 14. studenoga doista trebala biti prava fešta, HTV je već najavio prijenos. Štimac će okupiti nacionalnu vrstu u sastavu koji sam odredi, moći će računati i na igrače iz domaće lige, osim što je kazao kako će nekim asova iz Europe dati popust. Vatreni dakle neće biti kompletni, ali predstavit će se u jakoj garnituri. Za ponedjeljak su u Kući nogometa sazvani detaljniji dogovori, možda i press konferencija, nužno je skinuti enigme oko selekcije Prve HNL. Trenutačno je na snazi plan da HNS odredi izbornika, te da on u suradnji s medijima, koji bi preko anketa pitali za mišljenje i navijače i stručnjake, ispiše 18 ili 20 imena. Od onih na koje ne računa Štimac.

Još u utorak u SN predložili smo Stanka Mršića, zato što je stručnjak s najviše vođenih utakmica u našoj Prvoj ligi, a i s mladim Osijekom postiže odlične rezultate, što bi on s oduševljenjem prihvatio, međutim informacije govore da je prvi favorit Elvis Scoria. Očito je da trener Rijeke ima moćnu logistiku, uostalom i igra se na Kantridi. Kao doajen među kandidatima figurira i Stanko Poklepović. Sezona prijedloga je otvorena; ne bismo se čudili idejama tipa Miroslav Blažević, a u igri može biti i službeni prvak Ante Čačić.

I Štimac i Scoria su komentatori na HTV-u, je li to slučajno?

Izbornik je u reprezentaciji najavio i neka nova imena, iako ih u takvom revijalnom susretu neće moći odgovarajuće provjeriti. “Čuvaj noge”, bit će ipak prva zapovijed dana. Kako god bilo, Hrvatska liga pokazat će koliko vrijedi, a stariji ljubitelji nogometa sjetit će se jugoslavenskih dana. Tada su takve utakmice bile praktično tradicija, igrači iz drugog plana uvijek su se htjeli dokazati protiv reprezentativaca.

Linker
22. rujan 2024 07:42